anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Restaurare cu poticneli a uneia dintre cele mai frumoase case din Iaşi - FOTO

GALERIE
casa-beldiman3casa-beldimancasa-beldiman1casa-beldiman6
 • casa-beldiman3
 • casa-beldiman
 • casa-beldiman1
 • casa-beldiman6
- +

Declarată monument istoric, dar lăsată în paragină de mai bine de 10 ani, „Casa Beldiman” se află în faza consolidării. A fost solicitată o suplimentare de fonduri Ministerului Educaţiei, dar rămâne de văzut dacă banii vor ajunge pentru refacerea structurii şubrezite a imobilului.

Şantierul deschis la începutul anului pe strada Săulescu nr. 10 a îngheţat. În clădirea ajunsă o ruină după ce a fost lăsată 11 ani în bătaia vântului, în care au funcţionat cândva cercurile creative ale Clubului Copiilor, este din nou linişte. Lucrările de consolidare ale Casei Beldiman, cum se mai numeşte imobilul, s-au oprit după realizarea unor structuri menite să refacă structura de rezistenţă.

Casa aparţine Palatului Copiilor, iar intervenţiile sunt făcute de Iaşicon, firma care a câştigat licitaţia şi care, de altfel, a restaurat şi imobilul-pereche din Copou, Casa Cantacuzino-Paşcanu.

„Deocamdată aşteptăm să primim fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor”, ne-a spus prof. Adrian Gelu Dobranici, directorul Palatului Copiilor din Iaşi.

CITESTE SI: Reabilitarea Casei Beldiman va costa 9,7 milioane lei

„Am făcut demersurile necesare la Ministerul Educaţiei împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean”, ne-a mai spus profesorul Dobranici. El a menţionat că, probabil, vor mai fi adăugate la proiect elemente precum studii de impact, dar suplimentarea de fonduri aşteptată este cea prinsă în graficul lucrărilor. Intrăm în sezonul rece şi anumite lucruri trebuie asigurate contra intemperiilor, ne-a explicat directorul Palatului Copiilor.

Monument istoric vechi de peste 200 de ani, Casa Beldiman s-a deteriorat după naţionalizare, perioadă în care statul român nu s-a ocupat de clădire şi a permis mai multe intervenţii neavizate la structură. Au mai existat intenţii de restaurare, dar în 2011 a fost evacuată complet, pentru că nu mai prezintă siguranţă.

Abia la sfârşitul anului 2019 a fost atribuit proiectul de proiectare, singurei firme care a depus o ofertă în acest sens. Anul trecut, contractul de lucrări a fost adjudecat de o firmă de construcţii care a restaurat mai multe clădiri simbolice ieşene – Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei, Observatorul Astronomic al Universităţii „Al.I. Cuza” şi, în prezent, Casa „General Henri Mathias Berthelot”.

Va fi însă suficientă suma licitată alocată, de 9,71 milioane de lei? Casa Berthelot, ca să luăm un exemplu similar de clădire degradată, cu o suprafaţă desfăşurată de peste două ori mai mică, a necesitat o suplimentare cu 50 la sută a fondurilor alocate iniţial, costul restaurării ajungând la 7,4 milioane de lei.

CITESTE SI: Începe reabilitarea la Palatul Beldiman. Va costa 1.800 euro/mp, dublu față de mp construit

Contractul de lucrări de la Casa Beldiman are o durată de doi ani şi clădirea ar trebui să fie predată la sfârşitul primăverii viitoare. Beneficiarul este Palatul Copiilor, care doreşte menţinerea destinaţiei clădirii după finalizare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.