Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Restauraţia fără rest

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Toată propaganda cu care Iohannis şi PNL ne-au împuiat capul ani de zile şi care i-a ajutat în final să pună mâna pe toată puterea în România s-a dovedit un mare fâs. Avem azi în România, în economie, în educaţie, în sănătate, în justiţie, în administraţie aproape exact ce aveam când Dragnea părea de neoprit. Noul regim Iohannis, în care premierul Cîţu e doar un căţel dispensabil, dar încă proftabil, este un regim al restauraţiei totale, fără rest.

Tot ce părea să ducă spre o reformă serioasă în ultimul an e acum fie blocat, fie anulat, fie restaurat. Iar unele reforme au fost subminate de la vârf, de la Cotroceni, chiar în timp ce Iohannis şi oamenii lui de paie ne spuneau că le susţin sau le fac.

Primul semnal de alarmă l-a tras fostul ministru USRPLUS al Justiţiei, Stelian Ion. „La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu preşedintele pe tema reformei din justiţie, pe 18 mai, acesta a ţinut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunţ la proiectul de desfiinţare a SIIJ.”, dezvăluia recent ex-ministrul, într-un text publicat pe site-ul digi24.ro. (Şi ca dovadă că Cîţu nu funcţionează decât ca unealtă a lui Iohannis, premierul n-a mai susţinut apoi proiectul de desfiinţare a SIIJ, deşi anterior îl aprobase în guvern.)

Tot conform lui Stelian Ion, preşedintele s-a opus făţiş numirii procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a CSM, deşi era conform cu recomandările GRECO şi cu raportul MCV, şi a susţinut, în schimb, acordarea de atribuţii sporite procurorului general al PICCJ, numit politic. „Am încercat în repetate rânduri, începând cu sfârşitul lunii martie să vorbesc cu preşedintele despre declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor de rang înalt, însă acesta m-a ţinut în loc fără să-mi ofere posibilitatea unei consultări.”, mai aminteşte Stelian Ion, dezvăluind astfel conturul unui preşedinte chitit să blocheze orice reformă în justiţie, călcând apăsat pe urmele lui Dragnea.

Dar restauraţia merge uns peste tot. Cu toate bubele lor, cei de la USRPLUS au încercat, cât au fost la guvernare, să aducă o oarecare schimbare pe cel puţin două direcţii: a transparentizării şi a calităţii oamenilor puşi pe diverse funcţii în stat. În ambele direcţii, prin intermediul lui Cîţu şi a camarilei peneliste din jurul lui, noul regim Iohannis restaurează masiv.

La Economie, fostul ministru schimbase majoritatea conducerilor companiilor de stat, una din principalele surse de corupţie şi clientelism, cu profesionişti din afara sistemului, mulţi apolitici. În câteva zile, Cîţu i-a demis şi a pus în loc vechi politruci PNL şi PSD, unii cu dosare grele de corupţie la activ.

La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene urma să aibă loc concursul pentru ocuparea a 21 de posturi de conducere şi execuţie din minister, demarate de ministrul acum demis de Cîţu.

Concursul era organizat în colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi utiliza aplicaţia ANFP prin care subiectele sunt extrase aleatoriu, cu 30 de minute înainte de începerea concursului, astfel reducându-se la minim posibilitatea de fraudare. Imediat ce l-a dat afară pe ministrul de la USRPLUS, Cîţu a oprit concursul. La fel şi la Ministerul Sănătăţii şi la toate celelalte ministere şi instituţii de stat unde începuseră nişte reforme.

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”. Şi că singura diferenţă dintre regimul Dragnea şi noul regim Iohannis e că ăsta din urmă nu mai are aproape nici o opoziţie capabilă să-l ţină la respect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri