anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Restricții severe de furnizare a apei în județ. În unele localități, apa va curge la robinete doar două ore, dimineața

GALERIE
apa_restrictii_Iasi
 • apa_restrictii_Iasi
- +

Zeci de localități din mai multe comune din județ intră în regim strict de alimentare cu apă. Este vorba despre Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri și Gropnița (până pe 30 iunie), respectiv Andrieșeni, Bivolari, Fântânele, Plugari, Probota, Șipote, Trifești și Vlădeni (până pe 4 iulie inclusiv).

 Pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, „ApaVital se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program zilnic, în intervalul orar estimat 6.00 - 22.00”, menționează un anunț afișat pe pagina de internet a societății de apă, referindu-se la această ultimă categorie. În primul grup de comune, programul de furnizare a apei este între orele 7-12 și 17-22.

Ulterior, restricțiile au fost prelungite în unele cazuri astfel:

 • Belcești, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri și Gropnița, până pe 31 iulie, cu program doar între orele 8-10 și 18-21
 • Movileni, până pe 31 iulie, cu program de furnizare a apei între orele 7-12 și 17-22
 • Lespezi, Tătăruși și Todirești, până pe 11 iulie, cu furnizarea apei între orele 5-10 și 19-23, pentru localitatea Lespezi, 5-8 și 18-23 pentru utilizatorii din localitățile Uda, Pietrosu și Tătăruși, respectiv 6-10 și 18-23 către utilizatorii din localitatea Todirești. În această ultimă comună, cel mai strict program va fi aplicat în satul Stroiești, ai cărui locuitori vor avea apă doar două ore pe zi, între 8 și 10 dimineața.

Municipiul Pașcani s-a aflat într-o situație aparte. Până pe 29 iunie, orașul de pe Siret a avut apă doar pe timpul zilei, însă asta pentru că sistemul de distribuție are pierderi foarte mari. În plus, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al societății de apă, în oraș vor începe lucrările ample din cadrul proiectului de extindere a rețelelor de apă și de canalizare, în cadrul proiectului mare finanțat din fonduri europene (POIM).

 „ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal”, se precizează în anunțurile de pe site-ul societății.

Cât privește municipiul Iași, orașul nu va avea program restricționat de furnizare a apei, ne-a precizat Răzvan Manolache, purtătoruld e cuvânt al ApaVital. El a adăugat că restrângerea furnizării apei potabile a fost aplicată în anumite localități din județ cu profil rural.

Amintim că, la semnarea contractelor pentru extinderea rețelelor de apă și de canalizare în zonele Pașcani și pe axa Răchiteni-Al.I. Cuza-Heleșteni-Ruginoasa–Costești, pe 10 iunie, directorul general al ApaVital a atras atenția că, „în perioada verii, ne transformăm într-un fel de sistem de irigații”. Mihail Doruș s-a referit la „campania agricolă” din unele gospodării, adăugând că apa încă nu e scumpă: „Pentru 5 lei, cât e metrul cub de apă, își udă toată lumea, grădina, peluza și gazonul.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.