anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Restricţii severe la apă rece. ApaVital închide robinetul în zeci de localităţi din judeţ. Cum va fi la Iaşi?

GALERIE
restrictii, apa, rural1
 • restrictii, apa, rural1
- +

Restricţiile nu vizează municipiul Iaşi, dar unele sate vor beneficia de apă potabilă doar două ore pe zi

Zeci de localităţi din mai multe comune din judeţ au intrat în regim strict de alimentare cu apă. Este vorba despre Belceşti, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri, Gropniţa şi Româneşti (până pe 31 iulie inclusiv), respectiv Andrieşeni, Bivolari, Fântânele, Plugari, Probota, Şipote, Trifeşti şi Vlădeni (până pe 4 iulie inclusiv). Pentru refacerea rezervelor de apă, „ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a furniza apă potabilă după program zilnic, în intervalul orar estimat 6.00 - 22.00”, menţionează un anunţ afişat pe pagina de internet a societăţii de apă. Aşadar, fără apă la robinete pe timpul nopţii în toate aceste comune.

Restricţiile sunt impuse diferit, astfel:

- Belceşti, Coarnele Caprei, Deleni, Focuri şi Gropniţa, până pe 31 iulie, cu program doar între orele 8-10 şi 18-21

- Movileni şi Româneşti, până pe 31 iulie, cu program de furnizare a apei între orele 7-12 şi 17-22

- Lespezi, Tătăruşi şi Todireşti, până pe 11 iulie, cu furnizarea apei între orele 5-10 şi 19-23, pentru localitatea Lespezi, 5-8 şi 18-23 pentru utilizatorii din localităţile Uda, Pietrosu şi Tătăruşi, respectiv 6-10 şi 18-23 către utilizatorii din localitatea Todireşti. În această ultimă comună, cel mai strict program va fi aplicat în satul Stroieşti, ai cărui locuitori vor avea apă doar două ore pe zi, între 8 şi 10 dimineaţa.

- Andrieşeni, Bivolari, Fântânele, Plugari, Probota, Şipote, Trifeşti şi Vlădeni, vor avea apă pe tot parcursul zilei, între orele 6-22 până pe 4 iulie inclusiv.

Municipiul Paşcani se află într-o situaţie aparte. Până pe 29 iunie, oraşul de pe Siret a avut apă doar pe timpul zilei, însă asta pentru că sistemul de distribuţie are pierderi foarte mari. În plus, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al societăţii de apă, în oraş vor începe lucrările ample cuprinse în contractul de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare. Cei doi ani de şantier sunt prevăzuţi în proiectul mare finanţat din fonduri europene (POIM).

 „ApaVital reaminteşte utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creştere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăţi în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal”, se precizează în anunţurile de pe site-ul societăţii.

 

Cât priveşte municipiul Iaşi, oraşul nu va avea program restricţionat de furnizare a apei, ne-a precizat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital. El a adăugat că restrângerea furnizării apei potabile a fost aplicată în anumite localităţi din judeţ cu profil agricol.

Amintim că, la semnarea contractelor pentru extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în zonele Paşcani şi pe axa Răchiteni-Al.I. Cuza-Heleşteni-Ruginoasa-Costeşti, pe 10 iunie, directorul general al ApaVital a atras atenţia că, „în perioada verii, ne transformăm într-un fel de sistem de irigaţii”. Ulterior, Mihail Doruş s-a referit la „campania agricolă” din unele gospodării, adăugând că apa încă nu e scumpă: „Pentru 5 lei, cât e metrul cub de apă, îşi udă toată lumea, grădina, peluza şi gazonul.”

Canicula va mai ţine încă cel puţin o săptămână, astfel că nu este exclus ca ApaVital să închidă şi mai mult robinetul dacă consumul de apă se va menţine ridicat pe fondul absenţei precipitaţiilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.