Proces de zeci de milioane în cel mai râvnit cartier al Iașului. Retrocedare cu bucluc
Pe masa judecatorilor ieseni se afla un dosar de câteva milioane de euro. Statiunea de Cerceta (...)
citeste totmarti, 20.04.2021
Volumul pieţei berii a crescut în 2020 în România cu 0,5% în volum, ajungând la 16,75 milioane hectolitri, iar în contextul Covid-19, românii au preferat ambalajele de unică folosinţă: sticlă nereturnabilă, plastic sau doză, arată datele publicate marţi de Asociaţia Berarii României. Ponderea sectorului HORECA în vânzările de bere a scăzut la 8% în 2020, de la 15% anul anterior. Dacă înainte de pandemie, berea servită în sectorul ospitalităţii genera 443 milioane de euro în economia românească, în 2020 a generat doar puţin mai mult de jumătate, respectiv 241 milioane de euro.
”Volumul pieţei berii s-a menţinut la nivelul anului anterior; a înregistrat o evoluţie de +0,5% în volum, ajungând la 16,75 milioane hl. În contextul Covid-19, românii au preferat ambalajele de unică folosinţă: sticlă nereturnabilă, plastic sau doză. Ponderea sectorului HORECA în vânzările de bere a scăzut la 8% în 2020, de la 15% anul anterior. Mixurile de bere şi berile aromatizate au crescut cu 6%, în timp ce specialităţile de bere au scăzut cu 28%”, anunţă asociaţia.
Chiar şi în condiţiile unei stagnări în volum a pieţei, sectorul de bere continuă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra economiei româneşti. Industria berii asigură la nivelul întregii ţări, direct şi indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producţia locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României, spun reprezentanţii Asociaţiei Berarii României.
“2020 a fost un an cu multe provocări pentru societate şi pentru piaţa de bere din România. Restricţiile impuse din cauza situaţiei generate de coronavirus au afectat puternic sectorul ospitalităţii şi, implicit, industria noastră. Pierderile cauzate de închiderea HORECA au fost compensate parţial de achiziţiile din comerţul cu amănuntul, mutându-se consumul de bere acasă, precum şi de faptul că a fost un an cu vreme bună. Totodată, presupunem că piaţa s-a menţinut la nivelul anului anterior şi datorită faptului că mulţi români din afara ţării, din cauza restricţiilor din statele unde îşi desfăşurau activitatea, au revenit pentru o perioadă acasă, au stat alături de familie şi şi-au petrecut aici concediile”, a declarat Dragoş Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Berarii României.
Înainte de pandemie, berea servită în sectorul ospitalităţii genera 443 milioane de euro în economia românească în vreme ce anul trecut, a generat doar puţin mai mult de jumătate, respectiv 241 milioane de euro.
“Pe fondul crizei sanitare, din dorinţa de a păstra distanţarea socială şi de a evita călătoria necesară returnării ambalajelor, românii au optat în 2020 pentru ambalajele de unică folosinţă, fie că vorbim de sticlă sau de plastic. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% faţă de 2019, lucru datorat în mare măsură opririi sau diminuării activităţii în Horeca. Ambalajul tip PET a avut un avans de 2,2%, ceea ce marchează o contra-tendinţă, după 5 ani de scădere constantă, în care a pierdut 9 pp din ponderea deţinută între ambalaje”, a adăugat Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.
Contribuţiile membrilor Berarii României la bugetul statului înregistrează o tendinţă în creştere, acesta atingând doar anul trecut 289 milioane euro. Nivelul contribuţiei cumulate din partea membrilor asociaţiei în ultimii 17 ani a depăşit 4,17 miliarde euro. De asemenea, eforturile investiţionale ale producătorilor de bere membri ai asociaţiei s-au ridicat la 72,8 milioane euro în 2020. Investiţiile cumulate ale membrilor Berarii României în cei 17 ani de la înfiinţarea asociaţiei au atins 1,7 miliarde euro.
În ceea ce priveşte preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje, uncte structura în funcţie de ambalaj a pieţei berii pe parcursul pandemiei Covid-19 nu a păstrat tendinţele ultimilor ani. După o creştere constantă de peste 5 puncte procentuale între 2015 şi 2019, sticla a scăzut anul trecut faţă de 2019 cu 2,6%. A crescut preferinţa pentru ambalajele de unică folosinţă. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% faţă de 2019, iar ambalajul tip PET un avans de 2,2%. Totodată, berea ambalată la doză a crescut anul trecut cu 1,7 pp, păstrând tendinţa de creştere a ultimilor ani. Berea la draft a scăzut cel mai mult, datorită închiderii parţiale sau totale a sectorului ospitalităţii pe parcursul ultimului an, de la 3,4% în 2019 la 2% anul trecut. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj - sticlă: 27,4%, doză: 23,9%, butoi: 2%, PET: 46,7%.
Cititi si: Producătorii germani de bere se plâng că au fost nevoiţi să-şi arunce produsele din cauza pandemiei
Piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2020, importurile au cunoscut o creştere de 0,15 milioane hl, atingând un total de 0,65 milioane hl.
Exporturile au crescut şi ele uşor, cu 0,04 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,53 milioane hl. Referitor la tipurile de bere consumate, berea lager a continuat să domine preferinţele românilor şi anul trecut, cu o pondere de 93,8%, în uşoară creştere faţă de anul anterior. Mixurile de bere şi berile aromatizate şi-au adjudecat 3,2% din piaţă, iar categoria specialităţi, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie etc. 1,6% din piaţă. Berea fără alcool a deţinut o pondere de 1,4%. În ceea ce priveşte dinamica segmentelor în 2020, tendinţa de creştere înregistrată în ultimii ani de mixurile de bere şi berile aromatizate s-a menţinut, chiar dacă 2020 a adus un avans de doar 6% pentru acest segment (faţă de peste 32% anul anterior), în timp ce specialităţile de bere au scăzut cu 28%.
Numărulul producătorilor de bere a crescut la 86 în 2020, faţă de 68 în 2019. Datele sunt furnizate de BDO Business Advisory şi studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din România, ediţia 2020.
Membrii actuali ai asociaţiei sunt importanţi producători de bere din România: Bergenbier, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries şi Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei şase producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania şi Asociaţia Producătorilor de Hamei din România.
Cuvinte cheie: + consum, bere, crestere, restrictii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Orban: Cei care au pariat pe faptul ca nu ne vom intelege si-au facut iluzii
Turcan: Coaliţia va merge mai departe, asta spun şi matematica, şi raţiunea
Misterul morţii unei tinere românce din Italia. Nu s-a apărat, nu a fost abuzată sau jefuită
Negocierile din coaliție s-au încheiat. Ce prevede noul acord semnat
Viitorul s-a impus în meciul cu Gaz Metan grație unui penalty
ÎPS Teodosie: E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post. Asta e lăcomie!
Pilotul care s-a catapultat din MiG, adus la Bucureşti cu o aeronavă C-130 Hercules
Primăria București, obligată să cumpere 40 de tramvaie de la Electroputere Paşcani
Meciul Hermannstadt - Astra, decis în 8 minute. Au fost patru goluri
UEFA contraatacă Superliga cu o Liga Campionilor cu premii de până la 7 miliarde de euro
Unul dintre agenții GRU, implicat în acțiuni ostile în UE, folosește un nume românesc
(VIDEO) Crima de la Timişoara. Momentul înjunghierii celor doi afgani
Ce au discutat Klaus Iohannis şi Maia Sandu la întâlnirea de la Cotroceni
Aproape 89.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Pentagon: Desfăşurare militară rusă la frontiera cu Ucraina “mai masivă” decât în 2014
Studiu: Omega-3 şi vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19
Record în 2021: Peste 210 de decese COVID raportate azi în Bulgaria
Două cluburi engleze ar intenţiona să iasă din proiectul Superligii europene
Preşedintele Ciadului a murit după ce a fost rănit pe front, într-o bătălie cu rebelii
BEI finanţează cu 250 milioane de euro Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi
Andrei Baciu: România ocupă locul 4 la nivelul UE la vacinarea anti-COVID cu două doze
Mai multe cartiere din Iaşi, rămase fără curent electric. Când ar putea fi remediată problema
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunţă că 23% din populaţia Capitalei s-a vaccinat
Palas Campus Iaşi obţine primul credit verde acordat de IFC unei companii româneşti
Un poliţist de 37 de ani, găsit inconştient în maşina personală, în stop cardio-respirator
Un MIG s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze
USAMV Iași a lansat campania de preînscriere pentru admiterea 2021
Valeriu Gheorghiţă a anunţat posibilitatea de înscriere la vaccinare prin call-center
O echipă de cercetători din Japonia a dezvoltat un test care depistează COVID-19 în cinci minute
BOR: Credincioşii vor putea sta şi în biserică la slujba de Înviere
Super Liga: Cluburile din "Big 6" murdăresc reputaţia Premier League, susţine Everton
Iohannis o va primi marţi la Cotroceni pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal
Răzvan Cuc se laudă cu un doctorat de la care a fost exmatriculat pentru că s-a apucat de afaceri
La ce salariu uriaș a renunțat Anca Dragu pentru a fi senator. Soțul, ex-salvamar, director la stat
Simona Halep: Îmi doresc foarte mult să câştig turneul de la Stuttgart
Record absolut de decese din cauza COVID în ultima zi: 237 de persoane
„Mafia din Sănătate”: Andreea Moldovan încasează dividende de sute de mii de lei fără justificare
Producătorii de ţigări vor fi obligaţi să reducă la un nivel ”neadictiv” nicotina din produsele lor
Primarul Bacăului, acuzat că a ologit pe întuneric directorul câinilor din oraș
Poliţistul american Brian Sicknick, mort după asaltul de la Capitoliu, a decedat din cauza naturale
Moşteanu anunţă că USR PLUS ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier
Florentino Perez: Cristiano Ronaldo nu va reveni la Real Madrid
Primul zbor de la Iași spre Dublin, pe 29 aprilie. Prețul biletelor pornește de la 49 de euro
Rata şomajului a crescut la 5% în 2020, faţă de 3,9% în 2019
Briscan ZARAEpilare inghinală |
Ciprian IFTIMOAEIOcupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi |
Mihai DORINNew York, metropola vizionară |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.