Restructurarea

joi, 30 octombrie 1997, 00:00
4 MIN
 Restructurarea

Restructurarea RAJ Apa trebuie sa se incheie pina in mai 1998. Conducerea regiei elaboreaza un proiect ce trebuie finalizat pina la sfirsitul anului in curs. Managerul Constantin Iacob a declarat: "Pe structura actuala, ne transformam in societate, cu acelasi obiect de activitate si cu aceleasi competente". Altfel spus, este un fel de schimbare de dragul schimbarii, care nu prea modifica nimic in afara denumirii institutiei. Referitor la situatia restantelor la incasari, Florin Nicolau, seful serviciului Furnizare din cadrul RAJ Apa, arata ca populatia are datorii de 2,4 miliarde lei, iar societatile comerciale de 2,8 miliarde lei. La inceputul lui octombrie existau 1098 debitori persoane fizice cu datorii mai mari de 500.000 de lei, 119 cu peste 800.000 de lei, 19 cu mai mult de 1.000.000 lei si 4 cu restante de plata de peste 1.300.000 lei. Pentru recuperarea acestor datorii, regia a somat abonatii si a intocmit 27 de dosare de dare in judecata. Si 27 de agenti economici se judeca cu RAJ Apa. Printre unitatile cu cele mai mari datorii fata de regie se numara Avicola Catamarasti (84 milioane lei), Armonia (481 milioane lei), Filatura Botosani (32 milioane lei), Goscom Dorohoi (793 milioane lei), Integrata (88 milioane lei), Moldova (119 milioane lei) precum si Spitalul Judetean si Spitalul de Copii, cu 118 si respectiv 92 milioane lei. Impotriva agentilor economici rau platnici, RAJ Apa va lua masura incetarii furnizarii apei. Regia are la rindu-i datorii de 600 milioane lei fata de RA Apele Romane, precum si fata de RENEL.
Ori ne punem apometre, ori vom plati ce nu am consumat
Programul de investitii ce se va derula cu ajutorul imprumutului BERD a intirziat cu trei luni datorita nesemnarii la timp a acordului intre Ministerul Finantelor si banca operatoare, respectiv BCR. Programul va demara la inceputul lui 1998, data de la care populatia va trebui sa plateasca un procent suplimentar de 37% la pretul apei. Acest procent a fost hotarit prin hotarire de guvern, el fiind diferit in cele 10 judete in care se vor aplica investitiile cu sprijinul BERD. Proiectul include si extinderea contorizarii apei la toate scarile de bloc. Contoarele pot fi montate, la cerere, si in apartamente. Trebuie remarcat ca pierderile de apa de pe coloana din scara blocului vor fi suportate de cei ce nu vor avea apometre in apartament. Teoretic, se poate ajunge in situatia ca o singura persoana, care nu si-a putut permite sa-si monteze apometru, sa suporte pierderile de pe coloana. Pierderile reies din diferenta dintre consumul inregistrat de contorul din scara blocului si cel inregistrat in apartamente.     Referitor la acest gen de situatii, ing. Florin Nicolau spune ca "e ilogic, exact ca la RENEL", facind referire la plata consumului de curent din scara blocului, care se face insa prin asociatie si, in nici un caz, nu reprezinta pierderi de energie. In acest moment, in Botosani sint contorizate 29 de apartamente. De mentionat ca pentru contorizarea integrala a consumului de apa intr-un apartament cu o singura baie sint necesare nu mai putin de patru contoare, doua pentru apa rece si doua pentru cea calda, montate in baie si bucatarie. Modificarea instalatiei in asa fel incit sa permita montarea a doua contoare poate fi realizata la cerere, insa este la fel de costisitoare ca si apometrele. Corneliu Luca, seful serviciului tehnic al RAJ Apa, afirma ca "HG 348 obliga proiectantii sa aiba in vedere, la constructie, si contorizarea unitara a apei in fiecare apartament si pe scara. In Botosani nu s-a realizat nicaieri asa ceva".
RAJ Apa considera ca a fost amendata pe nedrept de Consiliul Local
Conducerea RAJ Apa a informat ca se confrunta cu multe bransamente ilegale la reteaua de apa, efectuate atit de persoane fizice, cit si de agenti economici. Acestea sint realizate chiar de unii angajati ai regiei, "la negru". Managerul Constantin Iacob declara: "Celor pe care ii prindem ca fac asemenea lucrari li se va desface imediat contractul de munca".
RAJ Apa a fost amendata de Consiliul Local Botosani cu 20 milioane lei pentru executarea unei lucrari fara autorizatie, la intersectia strazilor Petru Rares si Podul de Piatra. Consilierii au mai cerut regiei sa plateasca 100 milioane lei ca despagubiri pentru ocuparea fara aprobare a unui spatiu public. Constantin Iacob, directorul RAJ Apa, afirma ca a fost vorba despre o avarie care nu necesita autorizatie pentru remediere: "Era necesar un simplu aviz, pe care noi l-am obtinut. Ei ne-au amendat exact cind am terminat lucrarea, fara a ne aviza anterior. Nu inteleg cum pot sa dea o amenda catre o institutie care se afla in subordinea lor. Cum adica, eu ca proprietar ma amendez singur?". RAJ Apa a contestat in termenul legal amenda, urmind ca problema sa fie rezolvata pe cale judecatoreasca. Conducerea regiei sustine ca nu a fost vorba despre ocuparea unui spatiu public, atita timp cit acel spatiu oricum nu putea fi folosit, din cauza surparii strazii ca urmare a avariei aparute la 8 metri sub pamint. Din punctul lor de vedere, nici despagubirile solicitate de consilieri nu se justifica. (D.B.)    

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii