Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Resursele naturale generate de planetă au ajuns în 2020 mai mult cu trei luni faţă de 2019

GALERIE
resurse naturale
  • resurse naturale
- +

Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day) a fost pe 22 august, iar resursele planetei în 2020 au ajuns cu aproape o lună mai mult decât în 2019.

Resursele pe care planeta le poate genera într-un an ne-au ajuns în 2020 cu aproape o lună mai mult decât în 2019, conform datelor Global Footprint Network (GFN). Cu toate acestea, continuăm să consumăm din resursele naturale care se cuvin generaţiilor viitoare şi să risipim enorm, se arată într-un comunicat al World Wide Fund România transmis News.ro.

În România, resursele au fost terminate pe 11 iulie 2020, mai rapid decât media globală.  Dacă anul trecut GFN anunţa că s-a consumat, în medie la nivel global echivalentul a 1,75 planete, în 2020 a fost o reducere a amprentei ecologice a umanităţii cu 9,3%. Consumul este, temporar, la nivelul anului 2005-2006, adică folosim în prezent natura de 1,6 ori mai rapid decât ecosistemele planetei noastre se pot regenera, echivalentul a 1,6 planete.

Datele au fost influenţate de oprirea temporară a activităţilor economice din cauza pandemiei Covid-19, dar pauza oferită naturii este prea scurtă ca să conteze cu adevărat. În lipsa unor măsuri şi alternative pentru oameni, acest avânt va fi anulat în scurt timp.

„Ce ne arată însă această perioadă este că dacă ne unim forţele, impactul nostru, ca oameni de rând, contează. Când am mers mai puţin cu maşina, când am gătit cu familia şi am risipit mai puţine alimente, toate gesturile mici au contat”, a declarat Orieta Hulea, director WWF-România.

Sănătatea, siguranţa, bunăstarea populaţiilor, precum şi succesul economic depind de natură. De aceea, este importantă protejarea sursele de apă dulce, de care depind agricultura, dar şi multe alte bunuri de consum, de la bere, la blugi.

Pădurile trebuie îngrijite corect şi trebuie să fie recunoscute ca atare şi cele recent formate de-a lungul râurilor şi drumurilor. România are 500.000 de hectare de păduri pe care oamenii sunt încurajaţi să le taie, legal. Potrivit WWF România, trebuie protejate speciile sălbatice din vârful lanţului trofic şi nu numai, specii umbrelă ca ursul brun, zimbrul care menţin echilibrul acestor ecosisteme, menţin echilibrul între diferite specii - inclusiv microorganisme dăunătoare.

Amprenta de carbon reprezintă 57% din cererea omenirii asupra naturii, fiind principalul motiv pentru care ne risipim viitorul. Altfel spus, reducerea cu 50% a componentei de carbon a amprentei ecologice a umanităţii aproape că ar echilibra balanţa contului de resurse naturale - ar fi consumate resursele a 1,1 planete.

"Este nevoie să prioritizăm obiectivul emisii nete zero, grăbind tranziţia către o economie care nu se mai bazează pe carbon. Avem nevoie rapid de măsuri clare, de o relansare economică ecologică, dacă dorim să respectăm angajamentul asumat prin Acordul de la Paris din 2015 - amprenta de carbon să fie din nou zero înainte de 2050, limitând creşterea temperaturii globale la mai puţin de 2°C (sau chiar 1,5 °C)", se arată în comunicat. 

"Alegerile greşite din trecut - desecări, defrişări, vânătoarea excesivă, poluarea cu plastic - nu trebuie să ne dicteze acţiunile în prezent şi, în niciun caz, să ne decidă viitorul. Capacitatea Pământului este finită, dar posibilităţile umane nu sunt. Avem tehnologia, studiile şi experţii care să aplice metode mai bune. Iar, la nivel personal avem acces rapid la soluţii pe care le putem pune în practică chiar acum, în viaţa noastră", a declarat Hanny Bratu, public engagement coordinator la WWF-România.

"Aşa a luat naştere manifesto-ul "Legământ pentru Pământ", o promisiune pe care o facem fiecare generaţiilor viitoare şi pe care o vom respecta, zi de zi". WWF îşi propune obiectivul - Zero-Jumătate-Zero: zero pierdere a habitatelor naturale, înjumătăţirea amprentei ecologice a producţiei şi a consumului şi zero extincţii cauzate de om. Aceste obiective se vor traduce în beneficii directe pentru oameni, cum ar fi stabilitatea climei, hrană sănătoasă pentru toţi, apă potabilă şi o mai bună calitate a vieţii. Măsurile concrete sunt detaliate pe site-ul wwf.ro, unde toţi oamenii sunt invitaţi să susţină pactul "Legământ pentru Pământ".

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri