Reţeaua de independenţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reţeaua de independenţi

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Asemeni multor observatori politici, am urmărit cu interes demersurile formaţiunii conduse de Nicuşor Dan după alegerile locale. Rezultatul de la Bucureşti, conjugat cu scorurile bune ale noilor formaţiuni de la Iaşi („Pentru Iaşi”) şi Târgu Mureş (Partidul Oamenilor Liberi) pare să semnaleze dorinţa publicului de a propulsa în arenă politicieni veniţi din societatea civilă.

Din câte se pare, fuziunea între cele trei entităţi nu are mari şanse de a se materializa. Cred că este o veste bună pentru susţinătorii ideii că îmbogăţirea politicii româneşti trebuie să vină din partea independenţilor, nu dinspre partide politice. În mod normal, nici Uniunea Salvaţi România (creată pe structura partidului bucureştean), nici grupările de la Iaşi sau Târgu Mureş nu pot spera să trimită reprezentanţi în Parlament decât prin candidaturi independente. Pragul electoral de 5% este prohibitiv chiar pentru USR - exceptând situaţia în care aceasta ar găsi un set de patru circumscripţii (Bucureşti şi trei judeţe) în care să obţină peste 20 la sută din sufragii. (Această nişă a fost creată prin noua lege electorală pentru a ajuta UDMR, care nu mai poate fi sigură de nivelul de 5%, dar are garanţia că va obţine peste 20% în cel puţin patru judeţe transilvănene).
Am avut senzaţia că, imediat după locale, cele trei noi partide se gândesc la fuziune tocmai pentru a profita de această prevedere. Acum, când această posibilitate s-a îndepărtat, rămân la părerea că aceasta ar trebui să fie ţinta USR, dacă ţine neapărat să atace parlamentul sub sigla proprie.
Nu am luat în calcul eventualitatea unei alianţe cu vreunul dintre partidele mai vechi - ar fi o opţiune extrem de bizară. Nu mi se pare foarte probabilă nici ipoteza ca USR să recruteze un lider cu anvergură naţională - Nicuşor Dan nu posedă asemenea resurse - care să conducă ofensiva din toamnă. Bănuiesc că ar exista destule personalităţi respectate care să aibă în vedere asocierea cu USR, dar pentru a depăşi pragul e nevoie de un om de calibru. În acest moment, viaţa noastră politică nu este generoasă la acest capitol. Dacian Cioloş, singurul care ar putea genera o asemenea efervescenţă, a promis că nu se va angaja în campania electorală şi cred că se va ţine de cuvânt.
Aşadar, fără a cunoaşte în niciun fel intenţiile şefilor USR, cred că putem lua în calcul o participare de tip coaliţie de independenţi. În mod normal, ar trebui să existe zece - douăsprezece judeţe în care un independent să poată obţine mandatul pentru Camera Deputaţilor (pentru Senat este mult mai greu), în ciuda faptului că independenţii continuă să fie discriminaţi în raport cu partidele. Mai departe, aceştia ar putea acţiona coeziv în cadrul unui grup parlamentar propriu şi ar putea impune sigla USR ca actor politic. Dar, în acest moment, contează în primul rând posibilităţile pe care candidatură independentă le oferă celor dornici să emită mesaje anti-sistem.
Nu trebuie neglijate nici calculele pragmatice. Una dintre explicaţiile succesului USB în Bucureşti a fost prezenţa constantă a lui Nicuşor Dan în prim-planul dezbaterilor pe teme locale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre problematica parlamentară, despre aspectele generale ale guvernării României. Pragul de 5 la sută (sau alternativa despre care vorbeam mai sus) poate fi atins şi prin discursuri antisistem, dar ideal ar fi fost să existe cineva care să poată oferi publicului naţional un CV de luptător, o experienţă similară cu cea pe care şi-a dezvoltat-o Nicuşor Dan în problematica Bucureştiului. Din câte se pare, nu există un asemenea actor politic.
Se poate discuta şi despre lipsa de dezvoltare ideologică a mişcării USB / USR. Pentru unii, aceasta este o binecuvântare; pentru alţii – un blestem. Nu există nici un bilanţ de poziţii şi atitudini în chestiuni de fond – de la pensii la politicile fiscale, de la securitatea naţională la reforma sistemului sanitar şi aşa mai departe. E de presupus că mulţi români vor fi interesaţi de probleme de acest tip, în ziua scrutinului. Incoerenţele şi stângăciile unei reţele de independenţi ar putea fi privite cu mai multă bunăvoinţă decât cele comise de un partid.
 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.