anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Reţeaua hoţilor de utilaje agricole scumpe, plasată în arest la domiciliu

GALERIE
furt, utilaje agricole
 • furt, utilaje agricole
- +

Grupul, de loc din comuna Mirceşti, opera la scară mare, cu scule profesionale, în întreaga Europă. Hoţii profitau de faptul că fermierii, în general italieni sau francezi, lăsau utilajele în câmp peste noapte. Le trecereau de RAR cu documente false apoi le revindeau în România ori Republica Moldova. Valoarea furturilor dovedite de DIICOT a ajuns la peste un milion de euro

Patru ieşeni cercetaţi pentru trafic de utilaje agricole şi maşini furate au fost lăsaţi în libertate de judecători. După două luni de arest preventiv, magistraţii au apreciat că ancheta se poate desfăşura în continuare şi în condiţiile unei măsuri preventive mai uşoare. Cei patru vor fi plasaţi în arest la domiciliu timp de 30 de zile. Alături de alţii, fraţii Mădălin-Gabriel şi Emilian-Bogdan Vernica, Valentin Şurubaru şi Vasile Matei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, înşelăciune, spălarea banilor, fals intelectual şi uz de fals.

Închiriau şi maşini scumpe, apoi dispăreau cu ele

Grupul, condus de fraţii Vernica din Mirceşti, este acuzat de procurorii DIICOT că, de la începutul anului 2017, au introdus în ţară utilaje agricole şi automobile furate sau obţinute prin înşelăciune din Italia şi Franţa. Conform procurorilor, o parte din membrii grupului se ocupa cu astfel de activităţi din 2016, dar sporadic. Constatând că activitatea este rentabilă, o extinseseră, bazându-se şi pe ajutorul unor localnici. Aceştia identificau utilaje agricole uşor de sustras şi vândut. Utilajele erau furate noaptea din hangarele în care erau depozitate, prin folosirea de chei potrivite. Aduse în ţară, utilajele erau depozitate la Roman sau Mirceşti. În vederea înmatriculării legale, seriile şasiilor erau înlocuite, iar documentele de provenienţă ale utilajelor, falsificate. După înmatriculare, utilajele erau vândute în ţară sau în Republica Moldova unor persoane care ştiau cum fuseseră obţinute, dar şi unor cumpărători de bună-credinţă. Banii obţinuţi erau reinvestiţi, oferindu-li-se o aparenţă legală. În paralel, grupul se ocupa şi cu traficul de automobile. Acestea erau închiriate sau cumpărate în rate pe numele unor societăţi comerciale deţinute de un alt membru al grupului, Vlad Androşcă. Societăţilor li se dădea temporar o aparenţă de bonitate, fiind ulterior radiate. Urma scoaterea maşinii din ţara de provenienţă, ştergerea seriei şasiului şi repoansarea acesteia.

Lista furăciunilor

Dintre utilajele şi autoturismele traficate, procurorii DIICOT au identificat un tractor Claas, un încărcător telescopic Merlo, un budoexcavator Caterpillar, dar şi un Jeep Renegate, un Fiat 500X, un Fiat Bravo, un VW Golf 7, un Fiat Doblo, un Fiat 500 Abarth sau un VW Tiguan. Valoarea totală a bunurilor furate a fost evaluată de procurori la peste un milion de euro. Decizia de ieri a Curţii de Apel, de punere în arest la domiciliu a celor patru lideri ai grupului, este definitivă. O eventuală modificare a măsurii preventive va putea fi făcută la începutul lunii viitoare. „Cred că este o soluţie echilibrată, mai ales în contextul supraaglomerării centrelor de detenţie, problemă monitorizată de diferite ONG-uri, dar şi de Uniunea Europeană. În cazul nostru, cu siguranţă locul clientului meu nu era în detenţie. Şi când spun asta iau în considerare atât motivele subiective, cât şi pe cele obiective, care au fost însuşite şi de către judecătorii care s-au pronunţat în sensul înlocuirii măsurii preventive. Clientul meu are susţinerea familiei şi împreună urmează să clarificăm situaţia sa juridică”, a comentat reprezentantul legal al lui Valentin Şurubaru, avocatul Olivian Moroşanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.