EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Metamorfoza sistemului „urban” al Moldovei acestui interval este determinată de actori teritoriali, dar şi extra-teritoriali, ce au influenţat starea economică, politică şi socială a fostului stat, ce se regăseşte segmentat în cea mai mare parte a intervalului în trei structuri meta-teritoriale (Imperiile Otoman, Austriac/Austro-Ungar, Rus).
Dacă ar fi să ne referim strict la statul moldovenesc aflat sub suzeranitate otomană, avântul economic a fost indus de acumularea unor factori favorizanţi: îngrădirea monopolului turcesc asupra produselor din spaţiul extracarpatic - ca urmare a păcii de la Küçüc Kainargi, liberalizarea comerţului Principatelor - în urma păcii de la Adrianopole (1829), când a fost asigurată navigaţia sub pavilion propriu pe Dunăre, Marea Neagră şi strâmtori, care a antrenat dezvoltarea atât a comerţului cu produse cerealiere şi lemn, cât şi a producţiei agricole şi a meşteşugurilor. Chiar înlocuirea domniilor fanariote cu cele pământene a imprimat scăderea influenţei greceşti în administraţia şi economia statului. Ca urmare, negustorii greci lasă din ce în ce mai mult locul celor autohtoni şi mai ales evreilor. Astfel, dependenţa economică a Moldovei faţă de Poartă se reduce simţitor. Desfiinţarea vămilor interne, organizările administrative mai ordonate, mai ales după 1831-1832, au contribuit la dezvoltarea economică a Moldovei, dezvoltare care se va repercuta cu deosebire asupra componentelor urbane (mai reziliente!) ale sistemului de aşezări.
Frâna distanţei rămâne mare şi relativ constantă pe parcursul întregii perioade, nici o revoluţie tehnologică remarcabilă în ceea ce priveşte mobilitatea nefiind implementată în acest interval. Doar serviciile de poştă au devenit ceva mai eficiente, dar pentru marea majoritate a populaţiei viteza de deplasare a rămas una foarte scăzută. Într-o zi se puteau parcurge aproximativ 40 de kilometri, plus sau minus câţiva kilometri, în funcţie de condiţiile naturale ale spaţiului tranzitat (în principal!). Dacă între originea şi destinaţia călătoriei se interpuneau pante mari, bariere hidrografice importante sau zone mlăştinoase, etapa diurnă de călătorie se diminua consistent, ajungând şi până la 30 de km pe zi (etapa dintre Adjud şi Tecuci, de exemplu).
Deşi distanţa-timp între vechile centre urbane ale Moldovei rămâne neschimbată pentru majoritatea populaţiei, prin apariţia şi generalizarea relaţiilor de tip capitalist, ce au determinat şi îndesirea reţelei de centre de polarizare (tărguri), se impun condiţiile unei competiţii teritoriale reale între acestea. Aşa cum menţionam în textul anterior, apar din ce în ce mai evidente diferenţele cantitative şi (mai ales!) calitative la nivelul funcţiilor centrelor urbane ale vremii atât în ceea ce priveşte comerţul (pe tot parcursul perioadei, funcţie discriminantă principală a componentelor urbane ale reţelei de aşezări), cât şi în ceea ce priveşte celelalte activităţi economice şi sociale non-agricole: cele productive (meşteşuguri), administrative, iar către a doua jumătate a intervalului, cele de servicii, precum învăţâmântul şi sănătatea.
Această evoluţie, ce a dus şi la o creştere a ecartului dintre aşezările urbane, a imprimat apariţia unor substructuri teritoriale zonale - care depăşesc nivelul scalar local. Urmărind în paralel evoluţia demografică a târgurilor, cu evoluţia diversificării activităţilor comerciale, a creşterii importanţei activităţilor productive (mori, ateliere ce fabricau produse diverse etc.) sau înzestrarea cu servicii, observăm că se impune un prag critic al populării centrelor urbane necesar depăşirii statutul de loc central elementar şi trecerii acestora pe un palier funcţional superior, într-o zonă intermediară a sistemului urban. Pragul pare a fi de minim 3500-5000 de locuitori, fiind determinat şi de dimensiunea şi densitatea aşezărilor rurale din imediata proximitate (situate până la 10-15 km, în linii generale). Intrarea din ce în ce mai multor aşezări rurale în ecuaţia polarizării urbane reprezintă un reper clar de modernitate a structurilor teritoriale ale epocii.
Dacă 18 târguri, cât avea Moldova apuseană în 1774, însemna faptul că o bună parte a aşezărilor rurale se găseau în afara izocronei de 24 de ore spre cel mai apropiat târg, cele 67 de târguri din 1859 (mai multe decât aşezările urbane ale prezentului) însemnau din perspectiva serviciilor comerciale un pavaj teritorial complet - mai puţin în zona montană, mai slab populată. Aproape toţi locuitorii rurali ai vremii localizaţi în zona subcarpatică sau de podiş şi câmpie puteau să ajungă la târg să-şi vândă marfa şi să se întoarcă acasă în aceeaşi zi.
În funcţie de creşterea densităţii târgurilor, dar şi de evoluţia centrelor urbane spre palierele sistemice superioare (intermediare în raport cu oraşul primat al sistemului urban moldovenesc - Iaşul), putem identifica doua subperioade în acest interval de 85 de ani: prima subperioadă se etalează între finalul de secol al XVIII-lea şi până la finalul deceniului al treilea al secolului al XIX-lea – marcată fiind de Pacea de la Adrianopol, iar a II-a se suprapune ultimilor trei decenii ale intervalului, până la Unirea din 1859.
Prima subperioadă poate fi considerată ca fiind una a emergenţei structurilor christalleriene (de la W. Christaller - vezi prima parte a seriei). Se caracterizează prin modernizarea structurilor teritoriale nordice al Moldovei - în linii generale, suprapuse ţinuturilor Hârlău/Botoşani, Suceava (partea din vechiul ţinut rămasă în componenţa Moldovei) şi Dorohoi. Modernizarea acestui areal, strâns legată de relaţiile cu Imperiul Austriac, s-a realizat prin îndesirea reţelei urbane, dar mai ales prin creşterea urbană pe care a înregistrat-o Botoşanii, ce devine primul centru urban intermediar al Moldovei, dar şi din arealul întregii Românii extracarpatice.
Cea de-a doua subperioadă impune generalizarea structurilor de tip christallerian la nivelul întregului teritoriu al Moldovei apusene. Alături de Botoşani, ce s-a instalat confortabil de la debutul secolului al XIX-lea pe poziţia secundă în sistemul urban, cele mai consolidate oraşe intermediare devin Galaţi şi Bârlad. În ajunul unirii mai multe oraşe fac pasul către zona intermediară a ierarhiei urbane. (Pe data viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.