Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Mai extinsă şi cu o populaţie mai mare decât a Moldovei vremii, Valahia a fost capabilă să genereze o creştere importantă Bucureştiului, a cărei centralitate a fost consolidată funcţional prin această redefinire teritorială. Deja la 1831, conform catagrafiei valahe, Bucureştiul (53,8 mii de locuitori) era mai populat decât Iaşul (48,3 mii locuitori). Populaţia Capitalei valahe atinge 58,8 mii locuitori în 1840 (N. Iorga, 1939, Istoria Bucureştilor), ajungând ca la 1860 să fie de aproape 120 mii de locuitori. Deşi a existat un foarte puternic aflux de populaţie, e foarte posibil ca această veritabilă „explozie” demografică a Bucureştiului să fi fost susţinută şi de o nouă redimensionare a teritoriului său administrativ, devenit în epocă mult mai extins decât cel al Capitalei Moldovei.
Contextul teritorial
Deşi Pacea de la Adrianopole (1829) a creat avantaje esenţiale pentru dezvoltarea economică a Moldovei, avantajele aduse Valahiei au fost mai importante. În paralel cu liberalizarea comerţului Principatului şi cu asigurarea navigaţiei sub pavilion propriu pe Dunăre, Marea Neagră şi strâmtori, are loc şi o redimensionare teritorială prin intrarea în componenţa statului a celor trei raiale, centrate pe oraşele-porturi de la Dunăre: Brăila, Giurgiu şi Turnu. Moldovei nu i s-a cedat nimic, raialele din jurul cetăţilor de la Chilia, Cetatea Albă, Tighina sau Hotin, ce au aparţinut teritoriului său istoric, fiind ocupate deja de Imperiul Rus încă din 1812, în urma Păcii de la Bucureşti, de la finalul războiului ruso-turc.
Mai extinsă şi cu o populaţie mai mare decât a Moldovei vremii, Valahia a fost capabilă să genereze o creştere importantă Bucureştiului, a cărei centralitate a fost consolidată funcţional prin această redefinire teritorială. Deja la 1831, conform catagrafiei valahe, Bucureştiul (53,8 mii de locuitori) era mai populat decât Iaşul (48,3 mii locuitori). Populaţia Capitalei valahe atinge 58,8 mii locuitori în 1840 (N. Iorga, 1939, Istoria Bucureştilor), ajungând ca la 1860 să fie de aproape 120 mii de locuitori. Deşi a existat un foarte puternic aflux de populaţie, e foarte posibil ca această veritabilă „explozie” demografică a Bucureştiului să fi fost susţinută şi de o nouă redimensionare a teritoriului său administrativ, devenit în epocă mult mai extins decât cel al Capitalei Moldovei.
În ceea ce priveşte oraşele secundare valahe (Ploieşti, Brăila şi Craiova), populaţia acestora nu era cu mult diferită de cea a oraşelor teritoriului moldovenesc intrat în componenţa Principatelor Unite (Botoşani, Galaţi şi Ismail): Botoşaniul avea peste 27 de mii de locuitori, Galaţiul şi Ploieştiul, peste 26 de mii, iar Ismail, Craiova şi Brăila, între 21 şi 24 de mii de locuitori. Dintre oraşele importante la un nivel teritorial superior localului mai menţionăm în Moldova: Bârlad (13,2 mii locuitori), Huşi, Piatra Neamţ, Roman, Focşani şi Bacău (cu o populaţie cuprinsă între 9 şi 12,8 mii locuitori). Foarte probabil, în aceeaşi categorie intrau şi oraşele basarabene Chilia şi Bolgrad. În Valahia acest nivel urban era compus din Buzău, Giurgiu (ambele cu peste 11 mii de locuitori), Piteşti şi Alexandria (9, respectiv 8 mii locuitori).
Sistemul urban moldovenesc avea în ajunul unirii 75 de târguri şi oraşe (8 dintre acestea erau localizate în sudul Basarabiei), în timp ce în Valahia existau 48 de târguri şi oraşe. În ambele state, majoritatea acestora era de talie mica şi foarte mică. Dacă ţinem cont de numărul mult mai redus al aşezărilor urbane medii şi mici din Valahia, cel puţin din perspectivele ierarhiei urbane şi a densităţii târgurilor în teritoriu, putem afirma că partea de sud a viitoarelor Principate Unite era dominată de un deficit sever de modernitate la nivelul structurilor teritoriale intermediare şi locale. Moldova era cu un pas înainte.
Conform datelor din epocă, reţeaua urbană din Transilvania şi de pe faţada vestică a României (Banatul, ceea ce avea să devină mai târziu Crişana, Sâtmarul şi Maramureşul) - teritoriile ce aparţin din 1918 României -, era departe de a fi una matură. Oraşul primat lipsea din reţeaua urbană a vestului actual al României. În Transilvania, estimăm că la 1860 doar patru oraşe depăşeau 10 mii de locuitori: Braşov (22 de mii), Cluj (aproape 20 de mii), Sibiu (15 mii) şi Târgu Mureş (10 mii). Absenţa din ierarhie a marelui oraş, densitatea redusă a centrelor urbane, dar şi frâna mare a distanţei în epocă, ne determină să credem că structura teritorială transilvană funcţiona asemenea unui arhipelag, ca o sumă de teritorialităţi supralocale relativ disjuncte, în ciuda faptului că funcţionau instituţiile administrative teritoriale. Această caracteristică teritorială e specifică spaţiilor marginale, interstiţiale.
Ceva mai populate erau oraşele de pe faţada vestică, mai apropiate de centru (repezentat de cuplul urban Budapesta - Viena) şi mai expuse modernităţii de tip central-european, decât cele transilvane. Ierarhia era dominată de Timişoara şi Arad, sensibil egale ca dimensiune demografică (aproximativ 27 de mii de locuitori), Oradea (peste 22 de mii), Satu Mare (17 mii), iar Sighetul Marmaţiei, Baia Mare şi Lugoj aveau aproximativ 8-9 mii de locuitori.
Contextul central-european
Secolul al XIX-lea reprezintă o perioadă de transformări radicale ale sistemelor teritoriale regionale cantonate în arealul central-european. De la glisările teritoriale multiple, datorate oscilaţiilor frontierelor, când în avantajul unei centralităţi majore, când în avantajul alteia, la modernizarea sistemelor de circulaţie, toate se reflectă în modificarea radicală la diverse scări spaţiale a relaţiilor dintre marile centralităţi şi cele intermediare ale arealului.
Modernizarea s-a produs la nivelul tuturor (sub)sistemelor aflate în interacţiune (sistemul de circulaţie, economic, de guvernanţă), iar deschiderea spre exterior a multor teritorii regionale, încă ermetice la jumătatea secolului al XIX-lea, s-a reflectat în mutaţii împortante în plan demografic, social şi cultural. Care a fost locul Moldovei şi a oraşelor moldovene în această meta-structură teritorială? (Pe data viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.