Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reţelele de socializare, între cenzură administrativă şi legiferare

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Cum poţi legifera în lumea post-adevărului, posibil chiar a post-justiţiei? Îţi trebuie o doză consistentă de curaj moral şi profesional, dacă nu de eroism. Dar ce straniu sună întrebarea aceasta în vremea disoluţiei valorilor fondatoare!

Reflecţii răzleţe din vremea post-adevărului

Reţelele de socialiazare ne-au explodat în faţă, completându-ne ori bulversându-ne. Reperele noastre informaţionale s-au răsturnat în beneficiul celor din urmă, sursele memoriei s-au multiplicat, posibilitatea de a comunica instantaneu orice ne-a oferit ocazia de a ne „deschide” mai mult decât în orice altă epocă. Trăim incomparabil mai mult prin mijlocirea acestora, sub imperativul clipei, dar am adăugat ceva înţelepciunii cuprinse în adagiul latinesc „Carpe diem!” rostit într-o epocă şi în lăuntrul unei civilizaţii autocentrată de recursul la adevăr şi responsabilitate imperative? Mai degrabă nu, dacă luăm în consideraţie cu onestitate că adevărul a derapat în post-adevăr, iar responsabilitatea s-a diluat până în pragul derizoriului. Lumea reţelelor de socializare ne îmbie riscant să relativizăm totul, inclusiv discernământul, să abandonăm şi să diminuăm rolul surselor solide, verificate de credinţă, ştiinţă şi istorie, din care ne extrăgeam odată informaţiile şi din care ne construiam temeiurile convingerilor noastre profunde. Lumea clasică a valorilor aureolate de personalităţi şi epoci creatoare dispare abrupt din orizontul nostru intelectual, pentru a face loc unei deja înfiripate epoci a manierismului şi a barocului. Liniile ferme ale cunoaşterii şi ale vieţii noastre sunt părăsite în beneficiul liniei sinuase, ezitante, a volutei stilistice şi conceptuale. Post-adevăr, post-dreptate, post-modernitate, fake sunt cuvinte cheie care demolează concepte esenţiale şi relativizează existenţa noastră.

Realizăm potenţialul lor uriaş manipulator, dar nu mai suntem capabili să ne revoltăm împotriva agresivităţii pe care o induc. Am intrat deja în epoca post-umanismului şi poate a post-umanităţii. Se profilează o epocă cinică, în vreme ce noi ne ocupăm de detalii ambigui. Repetăm cumva faimoasa cherelă medievală despre „sexul îngerilor”, deşi suntem în mijlocul unei furtuni istorice. Prăpastia e lângă noi, se întrevede deja crahul moral şi istoric, dar noi ne preocupăm nevrotici de griji mărunte.

Iată o temă contemporană din lăuntrul noii „serii istorice” în care am intrat: mai putem reglementa reţelele sociale care au intrat masiv în existenţa noastră? Mai putem corecta efectele nocive ale unui fenomen de masă? Orele istoriei sunt înaintate şi va trebui probabil să recurgem la înţelepciunea teologiei salvării, dacă vrem să mai apărăm ceva din certitudinile umanităţii noastre.

Până atunci trăim sub dictatul cenzurii administratorilor acestor reţele de socializare. Iar cenzura se substituie legiuitorului, atunci când societatea doarme. Dar legiuitorul se pare că e timorat în privinţa subiectului. Cum poţi legifera în lumea post-adevărului, posibil chiar a post-justiţiei? Îţi trebuie o doză consistentă de curaj moral şi profesional, dacă nu de eroism. Dar ce straniu sună întrebarea aceasta în vremea disoluţiei valorilor fondatoare!

Şi totuşi legiferarea este preferabilă cenzurii administrative, dacă nu vrem ca cea din urmă să se insinueze „natural” în viaţa noastră. Dar cine va avea curajul pentru o asemenea întreprindere?

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri