Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Conopidă cu ghebe şi smântână la cuptor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Conopidă cu ghebe şi smântână la cuptor

GALERIE
Via Colţul Pietrei Chardonnay
  • Via Colţul Pietrei Chardonnay
- +

O mâncare simplă şi foarte gustoasă, din marea familie a gratinajelor. Conopida şi ciupercile îşi îmbină de minune aromele delicate, supravegheate atent de smântâna care dă un pic de eleganţă în plus. 

Şi cel mai frumos la reţeta asta e că se pretează la o sumedenie de variante. Fără mari eforturi, puteţi face, de fiecare dată, practic o altă mâncare: cu sau fără usturoi, cu caşcaval sau cu parmezan, cu ghebe sau cu champignon şi aşa mai departe…

1 conopidă potrivită (cam 1 kg, după curăţare), puţină zeamă de lămâie (sau oţet), 500 g ghebe, 1-2 căţei de usturoi (facultativ), 400 ml smântână, 2 ouă, 100 g unt, pesmet, 70 g caşcaval ras, sare şi piper.

Curăţaţi mai întâi conopida, spălaţi-o şi puneţi-o să stea o oră într-un vas în care aţi turnat apă rece (care s-o acopere) şi puţină zeamă de lămâie (sau oţet). Rar mai are conopida viermi în zilele noastre, dar măcar preventiv, aşa.

Rupeţi picioruşele ghebelor (aruncaţi-le pe cele din cale-afară de lemnoase), spălaţi-le repede în apa rece şi mărunţiţi-le: mai fin picioarele, bucăţi mai mari pălăriile. Căliţi-le în 50 g unt cu facultativul usturoi, tăiat feliuţe. Săraţi uşor şi sotaţi-le până când se duce toată zeama.

Bateţi oul cu smântâna, ceva sare şi piper. Ungeţi un vas care merge la cuptor cu unt (vreo 20 g), tapetaţi-l cu pesmet. Daţi în fine caşcavalul prin răzătoarea mică şi amestecaţi-l cu restul de pesmet.

Desfaceţi conopida bucheţele mici. Opăriţi-le în apa sărată, cu grijă, să rămână uşor crocante (maximum 8 minute).

Scurgeţi-le bine, lăsaţi-le să se răcorească un pic, aşezaţi cam 2/3 din ele în vasul uns şi tapetat. Presăraţi ghebele călite, cât mai uniform, acoperiţi cu restul de conopidă. Turnaţi uniform peste toate astea sosul de ouă şi smântână, presarăţi amestecul de caşcaval şi pesmet, tăiaţi bucăţele untul rămas, răspândiţi-l uniform pe deasupra şi cu asta basta.

Băgaţi vasul în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu (200ºC) şi aşteptaţi până se rumeneşte frumos (cam 1/2 oră, poate şi mai mult).

Tertipuri? Păi mai întâi e bine să ştiţi că la ciupercile care au picioruşele mai coriace (e cazul ghebelor, dar şi al pleurotusului, de pildă) e bine să le tocaţi mai mărunt decât pălăriile şi să le puneţi la călit cu 2-3 minute mai devreme. Apoi, fireşte că, de fapt, ghebele nu-s musai, puteţi folosi în voie şi alte ciuperci. Iar dacă nu-s de pădure, ci doar biete şampinioane, puteţi da nerv mai mult mâncării: un strop de nucşoară în sos, parmezan în loc de caşcaval, sau chiar nişte cubuleţe de caş bine scurs prin­tre ciuperci.

Via Colţul Pietrei Chardonnay, Viile Metamorfosis

Un Chardonnay din Dealu Mare, care reuneşte două atribute aparent ireconciliabile: forţă şi fineţe. Corpul amplu şi textura compactă merg mână în mână cu notele aromatice de o delicateţe aparte. Culoarea vinului este galben pai, cu irizaţii de chihlimbar, iar nasul e discret, cu flori albe, senzaţii minerale şi accente ierboase.

Gustul este proaspăt şi elegant, cu alcool perfect integrat şi o aciditate de invidiat. Notele predominante sunt cele de caise confiate şi coajă de citrice, la care se adaugă subtile impresii de fum. Postgustul, lung şi intens, lasă aluzii de lime, grapefruit şi ierburi mediteraneene condimentate. Un Chardonnay foarte convingător, sobru, sec şi la obiect.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.