Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Culibiaca cu peşte

GALERIE
Culibiaca cu peste
  • Culibiaca cu peste
- +

Culibiaca, iubiţi comeseni, este un fel de plăcintă rusească (kulebyáka). Dacă iniţial era făcută dintr-un aluat de cozonac sărac (gen poale-n brâu) modernitatea l-a adus în prim plan (şi în cuptor) şi pe cel franţuzesc.

Cât despre umpluturi, o varietate mai mare este destul de greu de imaginat. Peşte, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari… în fine, ce să mai vorbim, cam toate ingredientele posibile pot contribui cu succes la realizarea acestei delicioase specialităţi. Aşa că vă rog să priviţi reţeta de mai jos mai mult ca pe un punct de plecare. Fiindcă pe baza ei puteţi improviza cam cât de intens poftiţi. Altminteri, culibiaca îşi datorează cariera internaţională lui Auguste Escoffier. A inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire“, iar de aici a urmat, firesc, celebritatea.

Şi, acestea fiind zise, vă anunţ că pentru această variantă de culibiaca aveţi nevoie de 1 pachet de aluat franţuzesc (500 g), 250 g peşte fiert (somon sau peşte cu carnea albă), 1 ceapă mică, tocată, 50 g unt, 100 g ciuperci, curăţate şi tăiate (jumătăţi, sferturi sau cubuleţe, depinde cât sunt de mari) 5 linguri de vin (sau lapte), 2 ouă fierte, tăiate cubuleţe, 120 g orez cu bobul lung, fiert şi răcit, câte o legătură mică de mărar şi pătrunjel, sare şi piper, plus încă 1 ou, bătut, pentru uns culibiaca pe deasupra.

Întindeţi cam 1/3 din aluat într-o foaie de 25×15 cm (presupunem că asta-i dimensiunea tăvii). Tapetaţi tava cu pergament (hârtie de copt), înţepaţi aluatul din loc în loc cu o furculiţă. Puneţi totul la frigider, să se odihnească acolo măcar 10 minute.

Încălziţi cuptorul la 200ºC. Faceţi o pre-coacere (5-10 minute), scoateţi cu grijă foaia de aluat. Puneţi-o la răcit, pe un grilaj metalic, de preferinţă. Încălziţi untul într-o crăticioară şi căliţi un pic ceapa. Adăugaţi ciupercile, sotaţi-le şi pe ele vreo două-trei minute. Stingeţi cu vinul (laptele) şi continuaţi fierberea până când ciupercile sunt gata. Lăsaţi-le să se răcească. Amestecaţi peştele, ouăle fierte, orezul şi verdeaţa. Săraţi, piperaţi, adăugaţi şi ciupercile, mai amestecaţi o dată. Puneţi compoziţia asta peste foaia pre-coaptă.

Acoperiţi cu restul de aluat, având grijă să băgaţi marginile sub foaia iniţială, să nu iasă umplutura. Decoraţi cu eventualele bucăţele de aluat rămase. Ungeţi cu ou, faceţi deasupra o gaură mică (să aibă aburii pe unde ieşi, să nu crape culibiaca). Puneţi totul la frigider, să stea acolo un sfert de oră. Încălziţi din nou cuptorul la 200ºC şi coaceţi culibiaca 25-30 de minute (sau până se rumeneşte frumos deasupra).

Despre nenumăratele variante am vorbit deja, aşa că n-are rost să insist acum. Oricum, sper să revenim asupra subiectului, că-i prea gustos. Aşa că, deocamdată, vă mai spun doar că, uneori, ruşii folosesc compoziţia asta (sau vreo alta, din aceeaşi familie) pentru a umple clătite, pe care le rumenesc apoi la cuptor. Ceea ce nu mi se pare câtuşi de puţin o idee rea.

Solo Quinta 2017, Cramele Recaş

Chiar dacă, în fiecare an, cel de-al cincilea soi care intră în componenţa cupajului Solo Quinta se schimbă (dar este întotdeauna un soi roşu vinificat în alb), restul de patru, mereu aceleaşi, asigură o personalitate distinctă şi o calitate constantă acestui brand. Astfel, aproape toate categoriile de consumatori pot găsi ceva atrăgător la acest vin, de la cei care de-abia fac primii paşi în lumea vinului şi până la „amatorii avizaţi“. în 2017, enologul australian Hartley Smithers, cel care semnează cu mândrie pe eticheta acestui vin ajuns deja la a 10-a ediţie, a refăcut formula iniţială cu care s-a lansat Solo Quinta: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Cabernet Sauvignon (vinificat în alb). Culoarea vinului este galben auriu, strălucitor. Nasul aduce un mix de soc, iasomie, vanilie şi lemn. Corpul este masiv, bine susţinut de alcool şi cu o excelentă aciditate. Gustul este complex, cu pară bergamotă, anason, lime, grapefruit şi ardei gras, totul aşezat pe o frumoasă bază minerală. Postgustul este lung, aromatic, aducând, pe final, note de fagure de miere, mentă, busuioc şi senzaţii afumate. Un vin de gastronomie, pe care vă recomand să-l serviţi la 10-12 grade, alături de o culibiaca cu peşte.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri