vineri, 29.03.2024
Culibiaca, iubiţi comeseni, este un fel de plăcintă rusească (kulebyáka). Dacă iniţial era făcută dintr-un aluat de cozonac sărac (gen poale-n brâu) modernitatea l-a adus în prim plan (şi în cuptor) şi pe cel franţuzesc.
Cât despre umpluturi, o varietate mai mare este destul de greu de imaginat. Peşte, legume, orez, carne tocată, ciuperci, ouă fierte tari… în fine, ce să mai vorbim, cam toate ingredientele posibile pot contribui cu succes la realizarea acestei delicioase specialităţi. Aşa că vă rog să priviţi reţeta de mai jos mai mult ca pe un punct de plecare. Fiindcă pe baza ei puteţi improviza cam cât de intens poftiţi. Altminteri, culibiaca îşi datorează cariera internaţională lui Auguste Escoffier. A inclus-o în lucrarea sa „Le guide culinaire“, iar de aici a urmat, firesc, celebritatea.
Şi, acestea fiind zise, vă anunţ că pentru această variantă de culibiaca aveţi nevoie de 1 pachet de aluat franţuzesc (500 g), 250 g peşte fiert (somon sau peşte cu carnea albă), 1 ceapă mică, tocată, 50 g unt, 100 g ciuperci, curăţate şi tăiate (jumătăţi, sferturi sau cubuleţe, depinde cât sunt de mari) 5 linguri de vin (sau lapte), 2 ouă fierte, tăiate cubuleţe, 120 g orez cu bobul lung, fiert şi răcit, câte o legătură mică de mărar şi pătrunjel, sare şi piper, plus încă 1 ou, bătut, pentru uns culibiaca pe deasupra.
Întindeţi cam 1/3 din aluat într-o foaie de 25×15 cm (presupunem că asta-i dimensiunea tăvii). Tapetaţi tava cu pergament (hârtie de copt), înţepaţi aluatul din loc în loc cu o furculiţă. Puneţi totul la frigider, să se odihnească acolo măcar 10 minute.
Încălziţi cuptorul la 200ºC. Faceţi o pre-coacere (5-10 minute), scoateţi cu grijă foaia de aluat. Puneţi-o la răcit, pe un grilaj metalic, de preferinţă. Încălziţi untul într-o crăticioară şi căliţi un pic ceapa. Adăugaţi ciupercile, sotaţi-le şi pe ele vreo două-trei minute. Stingeţi cu vinul (laptele) şi continuaţi fierberea până când ciupercile sunt gata. Lăsaţi-le să se răcească. Amestecaţi peştele, ouăle fierte, orezul şi verdeaţa. Săraţi, piperaţi, adăugaţi şi ciupercile, mai amestecaţi o dată. Puneţi compoziţia asta peste foaia pre-coaptă.
Acoperiţi cu restul de aluat, având grijă să băgaţi marginile sub foaia iniţială, să nu iasă umplutura. Decoraţi cu eventualele bucăţele de aluat rămase. Ungeţi cu ou, faceţi deasupra o gaură mică (să aibă aburii pe unde ieşi, să nu crape culibiaca). Puneţi totul la frigider, să stea acolo un sfert de oră. Încălziţi din nou cuptorul la 200ºC şi coaceţi culibiaca 25-30 de minute (sau până se rumeneşte frumos deasupra).
Despre nenumăratele variante am vorbit deja, aşa că n-are rost să insist acum. Oricum, sper să revenim asupra subiectului, că-i prea gustos. Aşa că, deocamdată, vă mai spun doar că, uneori, ruşii folosesc compoziţia asta (sau vreo alta, din aceeaşi familie) pentru a umple clătite, pe care le rumenesc apoi la cuptor. Ceea ce nu mi se pare câtuşi de puţin o idee rea.
Solo Quinta 2017, Cramele Recaş
Chiar dacă, în fiecare an, cel de-al cincilea soi care intră în componenţa cupajului Solo Quinta se schimbă (dar este întotdeauna un soi roşu vinificat în alb), restul de patru, mereu aceleaşi, asigură o personalitate distinctă şi o calitate constantă acestui brand. Astfel, aproape toate categoriile de consumatori pot găsi ceva atrăgător la acest vin, de la cei care de-abia fac primii paşi în lumea vinului şi până la „amatorii avizaţi“. în 2017, enologul australian Hartley Smithers, cel care semnează cu mândrie pe eticheta acestui vin ajuns deja la a 10-a ediţie, a refăcut formula iniţială cu care s-a lansat Solo Quinta: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Cabernet Sauvignon (vinificat în alb). Culoarea vinului este galben auriu, strălucitor. Nasul aduce un mix de soc, iasomie, vanilie şi lemn. Corpul este masiv, bine susţinut de alcool şi cu o excelentă aciditate. Gustul este complex, cu pară bergamotă, anason, lime, grapefruit şi ardei gras, totul aşezat pe o frumoasă bază minerală. Postgustul este lung, aromatic, aducând, pe final, note de fagure de miere, mentă, busuioc şi senzaţii afumate. Un vin de gastronomie, pe care vă recomand să-l serviţi la 10-12 grade, alături de o culibiaca cu peşte.
Cuvinte cheie: + Culibiaca cu peşte, paharnic, Iasi, Recas, rosu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Cât costă kilogramul de miel de Paște: ”Nu-mi pot permite luxul ăsta”
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Rusia a primit un avertisment scris de la SUA înainte de atacul terorist de la Moscova
Cazul fetiţelor încurcate la externarea din maternitatea Ploieşti: ce sancțiune a primit asistenta
Ploieşti: Ce a păţit asistenta care a încurcat doi bebeluşi la externare
În pofida războiului, economia ucraineană a crescut cu 5,3% în 2023
Economia SUA a înregistrat o creştere peste estimări în trimestrul patru din 2023
Boloş: Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu
Manchester City a transferat un fotbalist american de 14 ani
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Modificări: Tramvaiul 6 (Dacia – Târgu Cucu) va circula până în Tătăraşi Nord
Orașul din România de două ori mai mare decât Bucureștiul în care mulţi ieşeni îşi petrec vacanţa
Philipp Plein şi-a părăsit logodnica pentru o ieşeancă. Tânăra din Paşcani e însărcinată
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: 199 lei
Prahova: Bărbat ucis cu un singur pumn după o ceartă pe modul în care a parcat maşina
Dan Şucu anunţă că merge cu galeria Rapidului la meciul cu U. Craiova
Preţul aurului a urcat joi la 327,8351 lei/gram, o nouă valoare record
Nou scandal: Postări cu soldaţi israelieni care se joacă cu lenjeria intimă a femeilor din Gaza
Prefectul Cojocaru acuză conducerea Aeroportului Iaşi de "politizare cu penali"
Conferința ,,BRICS și ordinea economică mondială”, la sediul Academiei Române din Iași
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
Ministrul Energiei explică modul cum va fi aplicată schema de plafonare la gaze şi energie
Noi măsuri în privinţa sistemului electronic RO e-Factura. Ce măsură anunţă Guvernul
Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova
STUDIU - Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului: Timpul însuşi este afectat
Grav accident rutier în Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc
Luis Enrique şi Hansi Flick, pe lista scurtă pentru a-i succede lui Xavi la FC Barcelona
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte
Ucraina afirmă că a doborât peste noapte 26 de drone de atac ruseşti
Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează primul album country
Grecia: Cele mai ridicate temperaturi pentru luna martie din ultimii douăzeci de ani
Dan CONSTANTINMoştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
George ŢURCĂNAŞUDespre discursul regionalist din Moldova (II) |
Bogdan ILIESCUSpărgătoarea de coduri |