Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Friptură de curcan cu sos aromat de vin şi coniac
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Friptură de curcan cu sos aromat de vin şi coniac

GALERIE
friptura de curcan
  • friptura de curcan
- +

În ciuda titlului lejer pretenţios, această friptura de curcan cu sos aromat de vin şi coniac este de fapt foarte simplă. Cred că orice debutantă în arta culinară o va reuşi la perfecţie din prima, iar comesenii vor rămâne absolut extaziaţi în faţa talentelor ei de bucătăreasă. 

Pentru că da, aţi ghicit, mai e şi grozav de bună, pe deasupra, friptura asta! Necesarul pentru 4 persoane? Cam 800 g carne de curcan, 2 căţei de usturoi, 2 crenguţe de rozmarin, câteva frunze de salvie, 50 g unt, 1 păhărel de coniac, 1 pahar de supă de pasăre, 1 pahar de vin alb sec, făină, sare şi piper.

Faceţi toaleta cărnii, porţionaţi-o după cum credeţi de cuviinţă. Tăvăliţi bucăţile prin făină şi scuturaţi bine excesul. Încingeţi, la foc moale, untul. Puneţi carnea la călit, împreună cu usturoiul curăţat, tăiat felii groase (când s-au înmuiat şi şi-au lăsat parfumul, eliminaţi-le).

Stropiţi carnea cu coniacul. Lăsaţi-l să se evapore şi turnaţi apoi supa şi vinul (încălzite, de preferinţă). Puneţi capacul şi lăsaţi carnea la înăbuşit până se înmoaie (orientativ, 40 de minute, dar depinde de grosimea feliilor). Cu câteva minute înainte de a fi gata, parfumaţi sosul cu salvie şi rozmarin, ambele curăţate şi tocate.

Serviţi friptura de curcan fierbinte, cu o garnitură după plac (piure, orez etc.) Variante? Păi în primul rând fireşte că aţi putea folosi şi altfel de carne (porc, vită etc.) Apoi desigur că verdeţurile ar putea fi măghiran, cimbru ş.a.m.d. (chestie de gust). Dar în primul rând versiunile pot apărea în legătură cu lichidul de stingere. Dacă la coniac parcă-i păcat să renunţaţi, fireşte că aţi putea folosi două pahare de supă. Sau două de vin (cu precizarea că parcă mai indicat ar fi, în cazul ăsta, unul demisec, să nu iasă sosul prea acru). Sau, dacă nu şi nu, puteţi turna şi apă caldă, dar ar fi păcat.

Nedeea 2016, Vinarte

Nedeea are o ţintă bine definită: e destinat amatorilor de cupaje complexe, din soiuri neaoşe româneşti. După ştiinţa mea, avem de-a face cu o combinaţie unică de soiuri roşii: Fetească Neagră, Novac şi Negru de Drăgăşani.

Vinul are o culoare vişinie cu bordură violet, iar nasul este exuberant, cu mure, coacăze, note de tutun şi condimente. Are un corp rotund, care pendulează între rustic şi elegant, o bună aciditate şi alcool destul de bine evidenţiat. Aromele predominante sunt cele de vişine şi cireşe negre amare, dar, dacă mai e lăsat puţin în pahar, vinul dezvăluie şi note de scorţişoară, piper şi lemn dulce. L-aş recomanda (puţin răcit) alături de o friptură de curcan cu sos aromat de vin şi coniac.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.