Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Lasagna

GALERIE
lasagna
  • lasagna
- +

Oricât respect aş avea faţă de reţeta asta absolut minunată, tot nu mă pot abţine să nu spun că e versiunea italiană a musacalei. Mai ales a celei turco-greceşti, din care sosul alb nu poate lipsi. Să dăm însă macaronarului ce-i al lui şi să recunoaştem că şi-a tratat cu multă inteligenţă şi rafinament tocătură dispusă în straturi şi că rezultatul obţinut n-a cucerit lumea chiar degeaba. Aşa că hai să dezvoltăm repede mai la vale versiunea de bază, c-om avea timp după aia de stat la taclale despre variante.

 

Aşadar, pentru sosul de carne: 1 morcov mic, 1 ceapă tot aşa, 2 tulpini de ţelină, vreo 4 căţei de usturoi, 250 g carne tocată de vită, 2 roşii potrivite (sau echivalentul lor în suc, conserve, pasata, bulion etc.), 1 păhărel de vin roşu, 40 g unt, măghiran, oregano, salvie, sare şi piper; pentru sosul alb: 50 g unt, 50 g făină, 500 ml lapte, iar în rest 300 g lasagne, 2 linguri de ulei, 30 g unt, sare, parmezan.

Începeţi prin a face sosul ragu (de carne), că ăsta o să vă ia cel mai mult timp. Mărunţiţi ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina. Încingeţi untul într-o cratiţă, la foc moderat, puneţi legumele la călit, adăugaţi carnea, rumeniţi-o uşor, stingeţi cu roşiile şi vinul, puneţi capacul şi lăsaţi totul să fiarbă, la cel mai mic foc posibil, timp de minimum două ore (în final trebuie să obţineţi un fel de cremă groasă, dar fluidă). Cu puţin înainte de a fi gata, adăugaţi verdeţurile şi condimentele, reglaţi de sare şi piper, după care puteţi considera, pentru moment, capitolul închis). Cât timp fierbe carnea,  fabricaţi sosul alb şi fierbeţi pastele (deşi astea pe care le vedeţi în poză au fost nişte lasagne care nu necesitau fierbere; în fine, orientaţi-vă şi dumneavoastră după marfa cumpărată şi nu uitaţi că, pentru 300 g lasagne, aveţi nevoie, ca să le fierbeţi, de 3 l apă, 3 linguri de sare şi vreo două linguri de ulei).

Când totul e gata (n-aţi uitat să încingeţi cuptorul la 200°C, da?), ungeţi bine cu unt o tavă care merge la cuptor, puneţi un strat subţire de sos alb, apoi lasagne, apoi sos ragu, presăraţi puţin parmezan şi continuaţi până terminaţi ingredientele, cu precizarea că ultimul strat trebuie să fie de carne şi sos alb, presărat cu brânză din belşug. Şi cu asta basta, la cuptor cu lasagna noastră, până când s-o rumeni puţin (cam 25 de minute, eventual ceva mai mult). Variante? Nenumărate, dar raportate exclusiv la sosul de carne, care poate avea la bază alte cărnuri, peşte sau legume (mazăre, ciuperci, vinete etc., după plac).

Prince Mircea Merlot 2016, Vinarte

Chiar dacă acest Merlot de Stârmina nu este prim-solistul producătorului Vinarte (acest rol este rezervat lui Prince Matei), el rămâne una dintre cele mai solide opţiuni, atunci când vrei să cumperi un vin roşu românesc care să placă la aproape orice tip de consumator şi, mai ales, în situaţia în care îţi pasă de raportul preţ-calitate.

După o maturare de 12 luni în baric, culoarea vinului este roşu închis, cu bordură violet, iar nasul este complex, cu fructe negre de pădure şi vişine, la care se adaugă impresii vanilate şi de pielărie. Are o frumoasă textură, bine susţinută de taninurile tinere, cu alcoolul destul de prezent şi cu o aciditatea vie. Gustul este foarte ofertant, cu magiun de prune, vişinată, ciocolată neagră şi fum. Postgustul, lung, lasă o senzaţie de astringenţă delicată, cu aluzii condimentate, de lemn dulce şi piper. Un vin încă foarte tânăr, cu un bun potenţial de învechire, de cel puţin 5 ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri