Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Paste cu măsline şi sos de roşii

GALERIE
Paste cu masline si sos de rosii
  • Paste cu masline si sos de rosii
- +

Sincer, abia după ce am făcut pastele cu măsline şi sos de roşii din poza de mai sus m-am dus la bibliotecă să văd dacă nu cumva or fi având italienii vreo denumire specifică pentru preparaţia asta. N-am găsit (nici nu m-am chinuit prea tare) aşa că am ajuns la concluzia că titlul de mai sus e cât se poate de nimerit. Şi el descrie o reţetă rapidă, simplă şi tare bună, care a fost absolut excelentă ca mâncare de post, dar de-abia aştept s-o mai fac o dată şi să-i pun deasupra parmezan din belşug.

Până una-alta, să vă spun că vă trebuie: 250 g paste (astea pe care le vedeţi se cheamă pipe rigate, dar o să meargă cam orice paste scurte şi groase), 1 cutie de 400 g pulpă de roşii (dar acuşica vor fi 500 g roşii proaspete), 2-3 căţei de usturoi (sau după gust), 1 bucăţică de ardei iute (iarăşi, gustul dumneavoastră îi va dicta dimensiunile), 1 păhărel de vin alb sec, 50 g măsline, verdeţuri de care vă plac sau de care aveţi (eu am pus măghiran, oregano, rozmarin şi salvie), ulei de măsline, sare.

Începeţi, fireşte, prin a curăţa şi tăia usturoiul şi ardeiul. Puneţi-le la călit în ulei încins. Când mai că încep să-şi schimbe culoare, stingeţi cu roşiile plus vinul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă. În timpul ăsta scoateţi sâmburii măslinelor, tăiaţi-le felii, curăţaţi şi spălaţi verdeţurile pe care le-aţi găsit proaspete. Când sosul mai că a scăzut cât trebuie, adăugaţi măslinele şi aromele, scurgeţi pastele fierte, fireşte, separat, puneţi-le şi pe ele în cratiţă, mai amestecaţi de două-trei ori şi cu asta basta. A, ba nu, după cum spuneam la început, puteţi adăuga, în acest moment, şi ceva parmezan ras.

Ceva sfaturi despre cum sa fierbeţi pastele v-am dat deja, aşa că n-are rost să mă repet. Mai bine să vă spun că, dacă sosul iese prea acru (aproape sigur cu roşiile din conservă) atunci puteţi adăuga 1-2 linguriţe de zahăr, să înlocuiţi vinul sec cu unul dulce sau, cel mai bine, să puneţi de la început la călit 1 morcov, curăţat şi mărunţit. Şi dacă vă place un sos fluid, atunci treceţi-l prin sită sau băgaţi-l în mixer după ce a scăzut, puneţi-l la loc pe foc şi adăugaţi măslinele şi celelalte.

Marius Grenache & Syrah 2017, Michel Chapoutier

Acest vin are un singur defect: este prea ieftin pentru câtă plăcere livrează şi cred că ar fi pe deplin îndreptăţit să primească o menţiune “best-buy”. Avem de-a face cu un cupaj de 65% Grenache şi 35% Syrah, maturat în bazin de beton, fără aportul lemnului, după metoda tradiţională din Languedoc. Rezultatul este un vin intens şi expresiv, care etalează toată frumuseţea fructului, fără niciun fel de machiaj. Culoarea este vişiniu închis, cu bordură roşie, iar nasul e sobru, cu fructe negre, condimente şi senzaţii migdalate.

Corpul mediu, cu taninuri catifelate şi dulci, integrează perfect alcoolul şi aciditatea. Gustul debutează cu un mix de coacăze, mure şi vişine supracoapte care, după o scurtă evoluţie în pahar, face loc unor delicate senzaţii florale şi minerale. Postgustul prelung lasă impresii de sâmbure de cireaşă amară, smochine şi piper negru. O decantare de 1 oră şi, mai ales, o temperatură de servire care să nu depăşească 10 grade sunt mai mult decât recomandate. Ca şi sfatul de a nu rata acest veritabil chilipir.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri