Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Raţă la cuptor în vin roşu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Raţă la cuptor în vin roşu

GALERIE
rata la cuptor
  • rata la cuptor
- +

Fireşte că, în momentul în care a poposit pe masă această raţă la cuptor în vin roşu (adaptare vag modernizată după Al. O. Teodoreanu), discuţiile au sfârşit prin a se concentra asupra cvasi-dispariţiei nesătulei palmipede din gastronomia contemporană. 

Fiindcă, după cum deja, evident, ştiţi, doar pieptul de raţă (în destule variante) şi ficatul (sub formă de foie gras) mai poposesc pe mesele actuale. Acuma evident că raţa e o creatură din cale-afară de grasă, dar asta nu-nseamnă că, atunci când ne procopsim cu o asemenea orătanie (mulţumesc, Ani&George!), nu trebuie să ne bucurăm. Fiindcă există destule preparaţii din pasărea întreagă care ne pot bucura sărbătorile (dar nu numai). Iar un exemplu perfect în acest sens îl constituie reţeta de mai la vale.

Şi o ultimă precizare, înainte de a ne apuca de treabă: vasul optim pentru această friptură la cuptor trebuie să fie din lut smălţuit ori Jena, să aibă capac şi să cuprindă orătania cât se poate de bine. Adică fără spaţiu liber din cale-afară generos. Dar, desigur, dacă n-aveţi un recipient care să se potrivească perfect acestei descrieri, asta nu-nseamnă că nu vă puteţi apuca de treabă.

Aşadar: 1 raţă, de preferinţă mai tânără, cu toaleta făcută, 1-2 cepe, 1-2 morcovi, 1 ţelină potrivită, câţiva căţei de usturoi, vin roşu (vreo 600 ml au intrat în vasul de-l vedeţi mai sus), cimbru, sare, piper, atât boabe, cât şi proaspăt râşnit.

Curăţaţi legumele, tăiaţi-le felii groase şi aşezaţi-le în vas. Frecaţi bine raţa cu sare, piper proaspăt râşnit şi cimbru. Puneţi-o peste legume (cu pieptul în jos), presăraţi cu generozitate piper boabe primprejur şi turnaţi vinul roşu (cam până la jumătatea înălţimii vasului).

Puneţi capacul şi băgaţi totul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC. Timpul exact de fierbere (3-4 ore, cam pe-aici) e destul de greu de estimat, fiindcă depinde atât de dimensiunile, cât mai ales de vârsta raţei (baba de mai sus s-a bronzat 4 ore şi mai bine). Oricum, cert este că trebuie să întoarceţi raţa după vreo oră, iar după vreo 2 1/2 ore să-i verificaţi (prin înţepare) frăgezimea. Dacă dă semne că-i aproape gata, luaţi-i capacul şi lăsaţi-o să se rumenească frumos încă vreo jumătate de oră.

Ceva tertipuri? Păi mai întâi, de la Păstorel citire, puteţi rumeni mai întâi raţa în frigare (dacă aveţi), apoi să-i băgaţi o crenguţă de cimbru în cavitate, să turnaţi rom şi să-i daţi foc (după care, evident, eliminaţi cenuşa). Apoi aţi putea să degresaţi perfect sosul format, să-l pasaţi, să-l daţi într-un clocot (împreună cu o lingură de smântână) şi să-l serviţi separat, în sosieră.

Garnitura perfectă, dacă mă-ntrebaţi pe mine, e piureul de cartofi.

Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui celebru producător din sudul văii Ronului. „Gigondas“ este un vin maturat timp de un an într-o combinaţie (ceva mai rar întâlnită, ce-i drept) de butoaie noi, butoaie vechi şi tancuri de beton, după care este îmbuteliat fără filtrare. Are o splendidă culoare vişiniu închis şi un nas complex, cu fructe negre de pădure, note intens minerale şi senzaţii dulci condimentate.

Corpul este masiv, cu taninuri ferme şi cu o frumoasă astringenţă. Gustul este puternic si multistratificat, aducând un amestec bine echilibrat de mure, afine şi dude, la care se adaugă, în plan secund, aluzii de ciocolată neagră şi lavandă. Postgustul este prelung, lejer amărui, lăsând pe cerul gurii impresii de mentă şi piper alb. Un vin încă foarte tânăr, dar cu un excelent potenţial de evoluţie în următorii 10 ani. Dacă punem la socoteală şi cele 93/100 puncte pe care tocmai le-a primit de la Robert Parker/Wine Advocate, poate că n-ar fi o idee rea să-l degustaţi chiar acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.