Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Parcă vă şi aud spunând, „bun, salată caldă de creveţi e limpede, dar cum adicătelea cu două ţeline?“ Păi n-am ştiut cum să formulez mai scurt că în delicioasa preparaţie de mai la vale intervin atât ţelina verde (de fapt doar inima şi nişte frunze), cât şi ţelina noastră tradiţională.
Aşa că salata asta devine un prilej minunat să aprofundăm asemănările şi diferenţele dintre aceste două soiuri. Că dacă partea teoretică am studiat-o mai demult, poate e timpul să trecem şi la practică.
Drept pentru care înarmaţi-vă cu
* 16 creveţi mari,
* inima de la o ţelină verde, başca frunzuliţele mai fragede,
* 1/2 ţelină-rădăcină potrivită,
* 50 g unt,
* zeama de la 1 lămâie,
* 2 linguri de ulei extravirgin de măsline,
* sare şi piper boabe.
Curăţaţi ţelina-rădăcină, tăiaţi-o felii grosuţe, apoi în bastonaşe. Încălziţi 20 g unt într-o tigaie, puneţi ţelina, căliţi vreo 5 minute, poate un pic mai mult (ţelina trebuie să se înmoaie, dar să rămână fermă). Scoateţi ţelina, cu o lingură cu găuri, şi păstraţi sosul rămas. Tăiaţi feliuţe inima de ţelină verde. Fierbeţi-o 1 minut, împreună cu câteva frunzuliţe întregi, în 15 g de unt şi 2 linguri de apă. Scoateţi-o, tot cu lingura cu găuri, şi păstraţi şi zeama asta.
Puneţi sosurile păstrate într-o tigaie, încălziţi-le, adăugaţi untul rămas şi o lingură de apă. Adăugaţi creveţii şi fierbeţi-i 3 minute. Scoateţi-i tot cu lingura cu găuri, lăsaţi-i să se răcorească un pic şi curăţaţi-i. Împărţiţi, în farfurii individuale, cele două ţeline şi creveţii. Daţi în fiert zeama rămasă, lăsaţi-o să scadă puţin, stingeţi focul şi amestecaţi-o bine cu uleiul, zeama de lămâie şi sare după gust. Turnaţi, în fine, sosul peste fiecare porţie, râşniţi deasupra piper negru şi serviţi imediat.
Chateau de Maligny Chablis 1er Cru „L’Homme Mort“ 2018, Jean Durup
Un Chardonnay pursânge, provenind din nord vestul Burgundiei, mai precis din regiunea Chablis (Fourchaume). Cum în Chablis maturarea în baric nu e deloc monedă curentă, nici în cazul de faţă, vinul nu a luat câtuşi de puţin contact cu lemnul. Terroirul calcaros, coroborat cu maturarea pe drojdii fine, în tancuri de inox, a dat naştere acestui vin de o remarcabilă fineţe, bine structurat, cu o intensă prospeţime şi mineralitate.
Culoarea este galben deschis, cu inflexiuni de chihlimbar, iar nasul aduce un buchet de caise, lime şi o puternică senzaţie de praf de calcar. Corpul este amplu şi cremos, cu o aciditate revigorantă şi alcool impecabil integrat. Gustul este proaspăt, crocant, cu mere şi caise verzi, la care se adaugă note condimentate, vag mentolate. Postgustul este lung, mineral, citric amărui, cu o subtilă astringenţă. Un vin care îmi confirmă suspiciunea că, în regiunea Chablis, cu precădere, poţi găsi expresia princeps a soiului Chardonnay.
Cuvinte cheie: + Chateau de Maligny Chablis 1er Cru „L’Homme Mort“ 2018, Jean Durup, salata, Iasi, ţeline
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |