Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Tartă cu brânză de vaci şi stafide
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Tartă cu brânză de vaci şi stafide

GALERIE
tarta cu branza
  • tarta cu branza
- +

O tartă cu brânză dulce simplă şi excelentă care, pe lângă faptul că e foarte bună, mai e şi teribil de versatilă, în sensul că poate fi parfumată (cu sau fără eliminarea stafidelor) cu cele mai diverse arome. Dar cum dumneavoastră vă ştiţi gusturile mult mai bine decât mine (evident!) mă opresc aici cu palavrele de început şi dau drumul la naraţiune.

Aşadar, pentru aluat aveţi nevoie de 225 g făină, 125 g unt foarte rece, tăiat cubuleţe, 3-4 linguri de apă rece ca gheaţa, 1 strop de sare. Frământaţi repede, faceţi o minge, ţineţi aluatul la rece măcar jumătate de oră, întindeţi o foaie, îmbrăcaţi forma (23 de cm, la cantităţile de mai sus) şi coaceţi (cu ceva boabe de fasole pe fund, puse pe un disc de pergament) timp de 10-15 minute, în cuptorul încălzit dinainte, la 200ºC.

Cât despre umplutură, pentru ea aveţi nevoie de 500 g brânză de vaci, cât mai proaspătă, 2-300 g zahăr (dumneavoastră ştiţi cât de dulce trebuie să fie tarta), 3 ouă, 1-2-3 linguri de făină (iarăşi, depinde cât de tare sau de moale vreţi să fie la final compoziţia), 75 g stafide, plus varii arome, opţionale şi după buna dumnea­voastră plăcere.

Puneţi mai întâi la înmuiat stafidele, de preferinţă în rom, dar nu-i obligatoriu. Transformaţi brânza în pastă (înainte se trecea prin sită, acum e probabil mai comod mixerul) şi bateţi-o straşnic cu zahărul, ouăle şi făina (eventual, s-ar puteţi să vreţi să o înlocuiţi cu ceva griş). Adăugaţi, în fine, şi stafidele umflate bine, turnaţi compoziţia peste tarta precoaptă, nivelaţi şi băgaţi totul la cuptor, vreo 20 de minute (aceeaşi temperatură), sau până când se rumeneşte frumos.

Variantele, după cum spuneam la început, sunt nenumărate. Lămâia, portocala, vanilia şi încă multe altele pot interveni cu deplin succes în compoziţie, aşa că, măcar în ceea ce mă priveşte, tarta asta cu brânză nu va fi de două ori la fel.

Ice Wine Riesling 2013, Chateau Vartely

Un vin de desert cu un “wow factor” extrem de ridicat, care îmi aduce aminte de dulceţurile de toamnă ale bunicii, de brânzeturile maturate ale francezilor şi de câteva parfumuri clasice de damă, din acelea cu iz de pudră... Lăsând poezia la o parte, avem de-a face cu un Riesling cules la supramaturare, cu puţin peste 10% alcool şi 220 grame de zahăr/litru, îmbuteliat într-o sticlă efilată de 375 ml. Culoarea este galben intens, cu irizaţii de mahon, vinul lăsând lacrimi dese pe pahar.

Are un nas complex, cu piersici confiate, fagure de miere, senzaţii lactice şi note minerale, de hidrocarburi. Corpul masiv, cu o structură multistratificată, are alcoolul perfect integrat şi un nivel ridicat de zahăr rezidual, cu care aciditatea sprintenă se luptă eroic. Gustul e intens, cu pere bergamote supracoapte, curmale uscate, peltea de gutui şi coajă de mandarine. Postgust este prelung şi lăsa o senzaţie onctuoasă de miere de salcâm, citrice confiate şi patiserie fină.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.