Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Urdă cu ardei gras
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Urdă cu ardei gras

GALERIE
urda cu ardei gras
  • urda cu ardei gras
- +

Un aperitiv foarte aspectuos şi simplu de făcut, care dă o splendida pată de culoare pe orice masă, oricât de festivă ar fi ea. Unde mai pui că e şi deosebită, că poate vă veţi fi saturat de clasica mixtura urdă plus mărar (dar dacă vă place, eliminaţi repede cimbrul şi busuiocul şi astfel obţineţi o reţetă de-a dreptul românească. Încă o lovitura dată imperialismului!). Ieftin, bun şi spectaculos, ce altceva vă mai puteţi dori?

Pentru 6-8 persoane vă trebuie:  5 ardei graşi roşii, 1 kg de urdă, 1 crenguţă de cimbru, 1 fir de busuioc, 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri de unt. Coaceţi ardeii, curăţaţi-i şi lăsaţi-i să se scurgă bine. Puteţi să-i lăsaţi şi o noapte întreagă într-o strecurătoare, dar care să nu fie de metal. (Păcat de zeama lor minunata, dar asta e. Eventual o puteţi amesteca într-o vinegreta cu usturoi, cu care veţi condimenta o salata de roşii şi castraveţi. O idee buna, nu?).

Amestecaţi urda cu untul moale, adăugaţi apoi verdeaţă tocată. Tăiaţi ardeii felii şi aşezaţi-i într-o forma de savarină (cu gaură la mijloc). Puneţi deasupra lor urda şi băgaţi vasul la frigider, unde trebuie să stea câteva ore.

Scoateţi apoi din formă cu grija, aşezaţi preparatul pe un platou, garnisiţi mijlocul după plac (cu măsline negre fără sâmburi, măsline verzi umplute cu ardei gras, cubuleţe de castravete etc.) Şi serviţi cu pâine prăjită.

Dr. L Riesling Dry 2017, Loosen Bros

Un Riesling de Rin de pe valea Moselei, cu alte cuvinte, “de la mama lui”. Vinul etalează cu succes câteva atribute pentru care această regiune viticolă este celebră: frumoasele note aromatice ale soiului, o aciditatea intensă caracteristică terroirului şi un nivel foarte discret al alcoolului (11.5%!). Culoarea este galben auriu, strălucitor, iar nasul, delicat, aduce peltea de gutui, flori albe şi aluzii minerale specifice Rieslingului. Corpul vinului este musculos, aidoma unui balerin “bine lucrat”.

Gustul vine cu piersici, mere coapte şi senzaţii citrice, la care se adaugă impresii ierboase, puţin condimentate. Chiar dacă poartă atributul “Dry”, vinul are un rest de zahăr (şi încă nu unul mic: 10 grame/litru), perfect compensat, însă, de aciditatea vibrantă. |sta-i farmecul indiscutabil al acestui Riesling de Mosel: impresia generală de vin sec, proaspăt şi “crocant”. În concluzie, în categoria lui de preţ, avem de-a face cu un demn ambasador al Rieslingurilor nemţeşti, căruia îi mai lipseşte de pe etichetă doar urarea “Welcome to the Mosel!”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.