Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Ei, fireşte că mai la vale nu urmează decât o variantă de varză cu carne. Mai exact, de varză murată (fiindcă o discuţie despre versiunea cu varză dulce am făcut). Şi fără afumătură, că şi despre asta v-am povestit deja. Aşa că, ce mai la deal, la vale, reţeta ce urmează este, în fond, doar un punct de plecare.
Pentru care aveţi nevoie de: 1 varză murată, 500 g carne de porc, 1-2 cepe, 1 pahar de supă limpede de vită, 1 pahar de vin alb demisec, cimbru, mărar, ulei, sare (cu grijă, că are varza), ardei iute (sau piper boabe). După care urmează inevitabilele opţionale, printre care s-ar putea regăsi: 1 ardei gras, 1 morcov, câteva roşii, niscaiva afumătură.
Începeţi prin a griji varza: curăţaţi-o, desăraţi-o (dacă-i cazul) şi tăiaţi-o după plac (fâşii, cubuleţe etc.).
Curăţaţi ceapa, tocaţi-o mărunt şi puneţi-o la călit împreună cu ceapa. Scoateţi-le din tigaie şi puneţi în locul lor varza, să prindă şi ea un pic de gust (nici carnea şi nici varza nu trebuie să fie gata, că doar vor mai sta destul în cuptor).
Ungeţi cu ulei un vas termorezistent, preferabil de lut. Puneţi, în straturi alternative, varza şi carnea cu ceapă (primul şi ultimul strat fiind, fireşte, de varză), presărând şi verdeaţa tocată, „iuţeala” aleasă şi opţionalele preferate, mărunţite în prealabil. Turnaţi supa şi vinul, puneţi capacul şi băgaţi vasul în cuptorul încins dinainte, la 175ºC, să stea acolo măcar două ore (ultima jumătate de oră fără capac, să se rumenească un pic şi să scadă.
Serviţi-o fierbinte, cu mămăligă şi cu un ardei iute prin preajmă. Să vă mai spun că orice varză cu carne e mai bună a doua zi, reîncălzită? Nu vă mai spun.
Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, WineRo
Un Cabernet Sauvignon dobrogean, matur şi sofisticat, cu certe influenţe stilistice bordeleze “rive gauche”. Culoarea vinului este vişiniu închis, iar nasul e opulent, cu fructe negre de pădure, condimente şi impresii vegetale profunde.
Corpul masiv, cu taninuri ferme şi frumos şlefuite, este bine susţinut de o aciditate încă foarte vie. Gustul, intens, e centrat pe un nucleu de coacăze negre şi prune afumate, în jurul căruia gravitează, elegant, note de cafea prăjită, lemn dulce şi piper alb. Postgustul prelung lasă senzaţii de fructe roşii confiate, ciocolată amară şi aluzii de lemn afumat. Un vin de sărbătoare, care merită oxigenat cel puţin 2 ore înainte de a fi servit alături de o varză cu carne.
Cuvinte cheie: + varza cu carne, Iasi, Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, WineRo
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |