Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Varză cu carne

GALERIE
varza cu carne
  • varza cu carne
- +

Ei, fireşte că mai la vale nu urmează decât o variantă de varză cu carne. Mai exact, de varză murată (fiindcă o discuţie despre versiunea cu varză dulce am făcut). Şi fără afumătură, că şi despre asta v-am povestit deja. Aşa că, ce mai la deal, la vale, reţeta ce urmează este, în fond, doar un punct de plecare.

Pentru care aveţi nevoie de: 1 varză murată, 500 g carne de porc, 1-2 cepe, 1 pahar de supă limpede de vită, 1 pahar de vin alb demisec, cimbru, mărar, ulei, sare (cu grijă, că are varza), ardei iute (sau piper boabe). După care urmează inevitabilele opţionale, printre care s-ar putea regăsi: 1 ardei gras, 1 morcov, câteva roşii, niscaiva afumătură.

Începeţi prin a griji varza: curăţaţi-o, desăraţi-o (dacă-i cazul) şi tăiaţi-o după plac (fâşii, cubuleţe etc.).

Curăţaţi ceapa, tocaţi-o mărunt şi puneţi-o la călit împreună cu ceapa. Scoateţi-le din tigaie şi puneţi în locul lor varza, să prindă şi ea un pic de gust (nici carnea şi nici varza nu trebuie să fie gata, că doar vor mai sta destul în cuptor).

Ungeţi cu ulei un vas termorezistent, preferabil de lut. Puneţi, în straturi alternative, varza şi carnea cu ceapă (primul şi ultimul strat fiind, fireşte, de varză), presărând şi verdeaţa tocată, „iuţeala” aleasă şi opţionalele preferate, mărunţite în prealabil. Turnaţi supa şi vinul, puneţi capacul şi băgaţi vasul în cuptorul încins dinainte, la 175ºC, să stea acolo măcar două ore (ultima jumătate de oră fără capac, să se rumenească un pic şi să scadă.

Serviţi-o fierbinte, cu mămăligă şi cu un ardei iute prin preajmă. Să vă mai spun că orice varză cu carne e mai bună a doua zi, reîncălzită? Nu vă mai spun.

Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, WineRo

Un Cabernet Sauvignon dobrogean, matur şi sofisticat, cu certe influenţe stilistice bordeleze “rive gauche”. Culoarea vinului este vişiniu închis, iar nasul e opulent, cu fructe negre de pădure, condimente şi impresii vegetale profunde.

Corpul masiv, cu taninuri ferme şi frumos şlefuite, este bine susţinut de o aciditate încă foarte vie. Gustul, intens, e centrat pe un nucleu de coacăze negre şi prune afumate, în jurul căruia gravitează, elegant, note de cafea prăjită, lemn dulce şi piper alb. Postgustul prelung lasă senzaţii de fructe roşii confiate, ciocolată amară şi aluzii de lemn afumat. Un vin de sărbătoare, care merită oxigenat cel puţin 2 ore înainte de a fi servit alături de o varză cu carne.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri