Reţeta prin care Facebook a manipulat o lume întreagă: regula de 5 la 1
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Reţeta prin care Facebook a manipulat o lume întreagă: regula de 5 la 1

GALERIE
facebook-emoji
  • facebook-emoji
- +

În urmă cu 5 ani Facebook le-a oferit utilizatorilor săi 5 moduri noi de a reacţiona la o postare, pe lângă clasicul „like”: „love”, „haha”, „wow”, „sad” şi „angry”. Însă în spatele cortinei compania lui Mark Zuckerberg a programat algoritmul care decide ce văd oamenii în news feed-ul lor să utilizeze aceste emoji-uri pentru a-i manipula, relatează The Washington Post.

Documente interne ale Facebook dezvăluie că începând cu 2017 platforma social media a lui Mark Zuckerberg a tratat emoji-urile de reacţie ca fiind mai valoroase decât simplele „like-uri”.

Teoria era simplă: postările care primeau multe reacţii tindeau să îi ţină pe utilizatori mai implicaţi iar acesta era un lucru cheie pentru modelul de afaceri al Facebook. Însă proprii cercetători ai companiei au ajuns să suspecteze rapid o eroare critică de judecată. Favorizarea postărilor „controversate”, inclusiv a celor care îi înfuriau pe utilizatori, ar putea inadvertent „deschide uşa către mai mult spam / agresivitate / clickbait”, nota într-un document intern unul din angajaţii companiei.

„Este posibil”, a răspuns un coleg al său. Avertismentul s-a dovedit a fi profetic. Inginerii de date ai Facebook au confirmat în 2019 că postările la care s-a reacţionat cu emoji-uri de furie erau în mod disproporţionat legate de dezinformări, conţinut dăunător şi ştiri de calitate îndoielnică.

Asta înseamnă că timp de 3 ani de zile Facebook a amplificat în mod sistematic unele din cele mai nocive postări de pe platforma sa, făcându-le mai vizibile în news feed-urile utilizatorilor şi răspândindu-le unui public mai larg.

Această promovare disproporţionată făcută de algoritmi a subminat eforturile moderatorilor de conţinut şi a echipelor de integritate de la Facebook care se luptau cu morile de vânt în ceea ce priveşte conţinutul nociv şi dăunător.

Dezbaterile interne din cadrul companiei despre aceste lucruri au fost dezvăluite Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite şi puse la dispoziţia Congresului american în formă redactată de către avocaţii avertizoarei de integritate Frances Haugen, fost manager de produs al Facebook. Documentele arată că în mai multe situaţii membrii echipelor de integritate ale Facebook au tras semnale de alarmă cu privire la impactul pe care îl au asupra utilizatorilor anumite elemente din sistemul de ranking, avertismente pe care uneori directorii companiei le-au ascultat, alteori le-au ignorat.

Între ei, angajaţii Facebook au dezbătut importanţa furiei în societate: Furia este „o emoţie umană de bază”, nota unul, în timp ce un altul afirma că postările care generează furie ar putea fi esenţiale pentru mişcările de protest împotriva unor regimuri corupte.

Însă greutatea reacţiilor de furie este doar una din numeroasele pârghii prin care inginerii Facebook manipulează fluxul de informaţii şi discuţiile de pe cea mai mare platformă socială din lume, una despre care s-a demonstrat că influenţează totul, de la emoţiile utilizatorilor la campanii politice şi atrocităţi.

Facebook ţine cont de numeroşi factori - unii având o greutate disproporţionată, alţii consideraţi puţin importanţi şi unii contabilizaţi ca fiind negativi - care sunt adunaţi pentru a obţine un scor unic pe care algoritmii îl folosesc pentru a genera news feed-ul fiecărui utilizator.

Acest scor este apoi folosit pentru a sorta postările şi decide care apar primele şi care apar atât de jos încât probabil nu le vei vedea niciodată. Sistemul global de clasificare al Facebook este utilizat pentru a împărţi pe categorii şi sorta toate interacţiunile din peste 100 de limbi dintre utilizatorii platformei prezente în aproape fiecare ţară din lume.

Facebook nu face publice valorile pe care algoritmii săi le atribuie diferitelor tipuri de interacţiuni, cu atât mai puţin pentru cele 10.000 de „semnale” despre care a spus că sunt luate în considerare de software-ul său când prognozează probabilitatea fiecărei postări de a produce acele forme de interacţionare. Compania lui Mark Zuckerberg afirmă că ţine aceste informaţii secrete pentru a nu le oferi actorilor rău-intenţionaţi un „manual” de manipulare a platformei.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.