Reteta Udrea-Dragnea: Cum a fost lasat Iasul fara 600 de milioane de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Reteta Udrea-Dragnea: Cum a fost lasat Iasul fara 600 de milioane de lei

GALERIE
iasi, bani, udrea, dragnea
  • iasi, bani, udrea, dragnea
- +

Iaşul a pierdut 600 milioane lei dintr-o singură trăsătură de condei a ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea. În plină vară, 88 de proiecte de investiţii în drumuri, poduri, reţele de apă sau canalizare din mediul rural
au îngheţat, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Alte 79 de proiecte au primit aprobarea de a fi continuate, fără a se prevedea însă şi fonduri pentru lucrări. În total, Iaşul aşteaptă în acest an doar 10,3 milioane lei pe întreg judeţul, bani cu care ar trebui continuate lucrările la 17 proiecte de investiţii. Deşi din lista de lucrări care vor primi cândva bani guvernamentali au fost scoase reabilitări de drumuri sau alimentări cu apă, au fost păstrate cele 34 de proiecte de construire a unor baze sportive în comune.


„Sincer, mă aşteptam să se taie fonduri, mai ales că a trecut mult timp fără să se mai spună nimic de alocări. Eu unul nu stau însă la cheremul nimănui. Pun motorină din banii primăriei, şanţuri găsesc cine să sape şi lucrez direct cu ApaVital“, a spus Vasile Aştefanei, primarul PSD al comunei Bălţaţi, în cazul căreia proiectul de 2,7 milioane lei privind alimentarea cu apă a fost considerat „de prioritate redusă“ şi exclus de la finanţare.


Udrea - Dragnea

În martie, ministrul Dezvoltării a anunţat înlocuirea fostului Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii lansat de Elena Udrea cu un nou Program Naţional de Dezvoltare Locală. Odată cu anunţul, au fost îngheţate numeroase proiecte aprobate iniţial prin HG 577, OG 7 sau OUG 40, urmând ca acestea să fie reluate odată cu apariţia noii reglementări. „Aşa cum era gândit, fostul PNDI era o prostie. Se lucra pe credite de angajament, erau incluse în costuri şi dobânzile la credite, ceea ce ducea la preţuri şi de 700.000-800.000 de euro pe kilometrul de asfalt. Rămâne de văzut ce bani vor veni prin noul program şi ce nevoi vor putea acoperi“, a precizat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Minciună.
Programul de dezvoltare locală a fost aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă apărută la sfârşitul lunii aprilie. Principala schimbare faţă de programul iniţiat de Elena Udrea constă în modalitatea de finanţare. În varianta Udrea, în judeţul Iaşi urmau să fie asfaltaţi 202 km de drumuri, la un cost total de 275,6 milioane lei. Lucrările urmau practic să fie efectuate pe datorie, prin credite de angajament. În varianta Dragnea, lucrările se vor face strict din ce bani sunt disponibili la bugetul central, Iaşul urmând să primească ceva mai mult de 10 milioane lei.


Primarii sunt buimăciţi


În aşteptarea banilor pentru investiţii, numeroase comune din judeţ au apucat deja să organizeze licitaţii. În Tomeşti, era prevăzută refacerea a trei drumuri comunale, la un cost de 10,3 milioane lei. „Eu am făcut licitaţie, tocmai pentru că investiţia a fost aprobată prin hotărâre de guvern. Nu am desemnat câştigătorul, pentru că nu am încă banii, deci nu mă pot angaja la nimic. Dar trebuie să-mi dea banii, pentru că investiţia era aprobată dinainte“, spunea luna trecută primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte (PNL). Investiţia a fost trecută însă tot la capitolul „de prioritate redusă“. „S-a mers probabil pe lucrări deja începute. Nu contează. Noi mergem înainte. Vom mai depune o dată proiectul, poate prindem finanţările viitoare, doar n-o să stăm cu mâinile în sân“, a precizat ieri Timofte. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu proiectul de refacere a străzilor din comuna Holboca, în valoare de 5,7 milioane lei. Anunţul de intenţie a fost publicat de primăria comunei în sistemul electronic de achiziţii publice, fără ca selecţia constructorului să mai aibă loc. „Eram prinşi în programul pe anul trecut. Odată ce ne-au permis să facem licitaţia, ar trebui să vedem şi bani. Eu acum ce fac? Am avut licitaţia săptămâna trecută, am şase oferte în analiză. Le zic constructorilor să stea liniştiţi acasă?“, a întrebat primarul Gheorghe Ştefurac (PNL).


Deputatul PDL Petru Movilă a apreciat ca ipocrită politica USL de înlocuire a vechiului program de investiţii cu altul nou. „S-a spus că PNDI este irealizabil, a fost criticat tot timpul, în condiţiile în care 70% din primarii beneficiari erau tot ai USL. Acum au venit cu acelaşi program, pe aceleaşi necesităţi identificate şi de noi. Era suficient să fie reactualizat programul vechi şi completat unde era nevoie. Aşa, s-a pierdut jumătate de an degeaba, s-au blocat investiţii absolut necesare, iar niciun proiect de interes major pentru Iaşi nu a mai primit bani“, a spus Movilă.


Ce investiţii din Iaşi vor primi bani în acest an


Din cele 600 milioane lei promise, vom primi doar 10 milioane. Iată cine sunt norocoşii!

1. Asfaltare DJ 248B Cioca Boca - Mironeasa - 2,9 milioane lei
2. Îmbrăcăminte bituminoasă uşoară DJ 247 Dobrovăţ - 1,2 milioane lei
3. Alimentare cu apă Aroneanu - 750.000 lei
4. Canalizare şi staţie de epurare Hărmăneşti - 700.000 lei
5. Drumuri locale Ciurea - 600.000 lei
6. Alimentare cu apă Belceşti - 591.510 lei
7. Alimentare cu apă Cristeşti - 500.000 lei
8. Alimentare cu apă Horleşti - 500.000 lei
9. Alimentare cu apă Lungani - 500.000 lei
10. Alimentare cu apă Balş - 400.000 lei
11. Alimentare cu apă Româneşti - 400.000 lei
12. Pietruire DC 48 Comarna - 312.000 lei
13. Alimentare cu apă Mirosloveşti - 300.000 lei
14. Modernizare drumuri comunale Tătăruşi - 300.000 lei
15. Alimentare cu apă, canalizare, staţie de epurare Movileni - 200.000 lei
16. Alimentare cu apă Tătăruşi - 100.000 lei
17. Asfaltare DC 127 Valea Seacă - 28.330 lei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.