anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Reteta Udrea-Dragnea: Cum a fost lasat Iasul fara 600 de milioane de lei

GALERIE
iasi, bani, udrea, dragnea
 • iasi, bani, udrea, dragnea
- +

Iaşul a pierdut 600 milioane lei dintr-o singură trăsătură de condei a ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea. În plină vară, 88 de proiecte de investiţii în drumuri, poduri, reţele de apă sau canalizare din mediul rural
au îngheţat, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Alte 79 de proiecte au primit aprobarea de a fi continuate, fără a se prevedea însă şi fonduri pentru lucrări. În total, Iaşul aşteaptă în acest an doar 10,3 milioane lei pe întreg judeţul, bani cu care ar trebui continuate lucrările la 17 proiecte de investiţii. Deşi din lista de lucrări care vor primi cândva bani guvernamentali au fost scoase reabilitări de drumuri sau alimentări cu apă, au fost păstrate cele 34 de proiecte de construire a unor baze sportive în comune.


„Sincer, mă aşteptam să se taie fonduri, mai ales că a trecut mult timp fără să se mai spună nimic de alocări. Eu unul nu stau însă la cheremul nimănui. Pun motorină din banii primăriei, şanţuri găsesc cine să sape şi lucrez direct cu ApaVital“, a spus Vasile Aştefanei, primarul PSD al comunei Bălţaţi, în cazul căreia proiectul de 2,7 milioane lei privind alimentarea cu apă a fost considerat „de prioritate redusă“ şi exclus de la finanţare.


Udrea - Dragnea

În martie, ministrul Dezvoltării a anunţat înlocuirea fostului Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii lansat de Elena Udrea cu un nou Program Naţional de Dezvoltare Locală. Odată cu anunţul, au fost îngheţate numeroase proiecte aprobate iniţial prin HG 577, OG 7 sau OUG 40, urmând ca acestea să fie reluate odată cu apariţia noii reglementări. „Aşa cum era gândit, fostul PNDI era o prostie. Se lucra pe credite de angajament, erau incluse în costuri şi dobânzile la credite, ceea ce ducea la preţuri şi de 700.000-800.000 de euro pe kilometrul de asfalt. Rămâne de văzut ce bani vor veni prin noul program şi ce nevoi vor putea acoperi“, a precizat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Minciună.
Programul de dezvoltare locală a fost aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă apărută la sfârşitul lunii aprilie. Principala schimbare faţă de programul iniţiat de Elena Udrea constă în modalitatea de finanţare. În varianta Udrea, în judeţul Iaşi urmau să fie asfaltaţi 202 km de drumuri, la un cost total de 275,6 milioane lei. Lucrările urmau practic să fie efectuate pe datorie, prin credite de angajament. În varianta Dragnea, lucrările se vor face strict din ce bani sunt disponibili la bugetul central, Iaşul urmând să primească ceva mai mult de 10 milioane lei.


Primarii sunt buimăciţi


În aşteptarea banilor pentru investiţii, numeroase comune din judeţ au apucat deja să organizeze licitaţii. În Tomeşti, era prevăzută refacerea a trei drumuri comunale, la un cost de 10,3 milioane lei. „Eu am făcut licitaţie, tocmai pentru că investiţia a fost aprobată prin hotărâre de guvern. Nu am desemnat câştigătorul, pentru că nu am încă banii, deci nu mă pot angaja la nimic. Dar trebuie să-mi dea banii, pentru că investiţia era aprobată dinainte“, spunea luna trecută primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte (PNL). Investiţia a fost trecută însă tot la capitolul „de prioritate redusă“. „S-a mers probabil pe lucrări deja începute. Nu contează. Noi mergem înainte. Vom mai depune o dată proiectul, poate prindem finanţările viitoare, doar n-o să stăm cu mâinile în sân“, a precizat ieri Timofte. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu proiectul de refacere a străzilor din comuna Holboca, în valoare de 5,7 milioane lei. Anunţul de intenţie a fost publicat de primăria comunei în sistemul electronic de achiziţii publice, fără ca selecţia constructorului să mai aibă loc. „Eram prinşi în programul pe anul trecut. Odată ce ne-au permis să facem licitaţia, ar trebui să vedem şi bani. Eu acum ce fac? Am avut licitaţia săptămâna trecută, am şase oferte în analiză. Le zic constructorilor să stea liniştiţi acasă?“, a întrebat primarul Gheorghe Ştefurac (PNL).


Deputatul PDL Petru Movilă a apreciat ca ipocrită politica USL de înlocuire a vechiului program de investiţii cu altul nou. „S-a spus că PNDI este irealizabil, a fost criticat tot timpul, în condiţiile în care 70% din primarii beneficiari erau tot ai USL. Acum au venit cu acelaşi program, pe aceleaşi necesităţi identificate şi de noi. Era suficient să fie reactualizat programul vechi şi completat unde era nevoie. Aşa, s-a pierdut jumătate de an degeaba, s-au blocat investiţii absolut necesare, iar niciun proiect de interes major pentru Iaşi nu a mai primit bani“, a spus Movilă.


Ce investiţii din Iaşi vor primi bani în acest an


Din cele 600 milioane lei promise, vom primi doar 10 milioane. Iată cine sunt norocoşii!

1. Asfaltare DJ 248B Cioca Boca - Mironeasa - 2,9 milioane lei
2. Îmbrăcăminte bituminoasă uşoară DJ 247 Dobrovăţ - 1,2 milioane lei
3. Alimentare cu apă Aroneanu - 750.000 lei
4. Canalizare şi staţie de epurare Hărmăneşti - 700.000 lei
5. Drumuri locale Ciurea - 600.000 lei
6. Alimentare cu apă Belceşti - 591.510 lei
7. Alimentare cu apă Cristeşti - 500.000 lei
8. Alimentare cu apă Horleşti - 500.000 lei
9. Alimentare cu apă Lungani - 500.000 lei
10. Alimentare cu apă Balş - 400.000 lei
11. Alimentare cu apă Româneşti - 400.000 lei
12. Pietruire DC 48 Comarna - 312.000 lei
13. Alimentare cu apă Mirosloveşti - 300.000 lei
14. Modernizare drumuri comunale Tătăruşi - 300.000 lei
15. Alimentare cu apă, canalizare, staţie de epurare Movileni - 200.000 lei
16. Alimentare cu apă Tătăruşi - 100.000 lei
17. Asfaltare DC 127 Valea Seacă - 28.330 lei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.