REŢETE DE POST. Trei metode simple de a găti de POST

miercuri, 20 martie 2013, 09:10
4 MIN
 REŢETE DE POST. Trei metode simple de a găti de POST

POSTUL PAŞTELUI, cel mai lung şi importante dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, se va încheia la 5 mai, ziua când se va sărbători, anul acesta, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

POSTUL de 40 de zile al PAŞTELUI a început luni şi este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte, în 25 martie, de Buna Vestire şi în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

POSTUL PAŞTELUI este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, faţă de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte. De asemenea, în Postul Paştelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morţilor.

Mai jos regăsiţi trei REŢETE simple DE POST.

REŢETĂ DE POST 1 – Ciorbă de lobodă şi ştevie

Ciorba de lobodă şi ştevie este o REŢETĂ DE POST care nu necesită mult timp pentru a fi preparată. Nutriţioniştii spun că această REŢETĂ DE POST reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamine.

INGREDIENTE pentru REŢETA DE POST:

● 2 morcovi,

● o jumătate de ţelină,

● un ardei gras,

● o legătură de ceapă verde,

● 2 cartofi,

● 3 linguri cu orez,

● 4 legături de lobodă,

● 3 legături de ştevie,

● 1 litru de borş,

● o cutie de 400 de grame de roşii în bulion,

● o legătură de leuştean verde.

MOD DE PREPARARE a REŢETEI DE POST:

Într-o oală mare se pun la fiert 4 litri de apă. Se adaugă legumele curăţate în prealabil şi după ce sunt tăiate cubuleţe. Mai apoi, ştevia şi loboda se spală bine, se curaţă – la ştevie trebuie îndepărtată nervura groasă din mijloc, apoi se opăresc cu apă fierbinte. Se lasă puţin în apă să se înmoaie, apoi se scurg şi se toacă mărunt.

Cand legumele pentru această REŢETĂ DE POST sunt aproape fierte, se pune orezul spălat şi se mai lasă puţin la fiert. Se adaugă apoi borşul proaspat şi roşiile tocate mărunt. După ce fierb şi ele bine se opreşte focul şi se adaugă leuşteanul tocat foarte fin.

Sursă: Bucătăraş.ro

REŢETĂ DE POST 2 – Tocană de legume cu orez

Tocana de legume cu orez este o altă REŢETĂ DE POST care merită încercată în POSTUL PAŞTELUI. Acest preparat de POST se poate servi atât cald cât şi rece.

INGREDIENTE pentru REŢETA DE POST

● 6 ardei copţi,

● 2 cepe,

● 4 roşii,

● 5 linguri ulei,

● 3 căţei de usturoi,

● 1 lingură de bullion,

● 100 de mililitri de suc de roşii,

● 100 de grame de orez,

● o legătură de pătrunjel verde,

● sare.

MOD DE PREPARARE a REŢETEI DE POST:

Pentru început se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţă şi se taie mărunt. Separat, se pune orezul la fiert într-o oală cu un praf de sare. După ce s-a fiert, orezul nu ne scurgem de apă, ci este lăsat în apa în care a fiert, până aproape de final, cu o farfurie deasupra.

Apoi, se încinge uleiul într-o cratiţă şi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Când ceapa a devenit aurie, se adaugă puţină apă, ardeii tăiaţi cuburi, sucul de roşii şi bulionul. REŢETA DE POST prevede ca toate aceste ingredinte să se înăbuşe vreme de 10 minute, iar mai apoi se adaugă orezul, roşiile, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat mărunt şi sare după gust. Se mai lasă pe foc câteva minute, iar mai apoi se stinge focul, şi după ce se mai răceşte puţin tocana de legume cu orez poate fi servită.

Sursă: CreştinOrtodox.ro

REŢETĂ DE POST 3 – Vinete greceşti

Vinetele ajută organismul să facă faţă stresului oxidativ, deoarece au un conţinut ridicat de antioxidanţi. Pentru ca organismul să facă faţă acestei perioadei, vinetele greceşti reprezintă o REŢETĂ DE POST care trebuie preparată.  

INGREDIENTE pentru REŢETĂ DE POST:

● un kilogram şi jumătate de roşii,

● 3 vinete,

● 3-4 linguri de ulei,

● 2 linguriţe de făină,

● 1 linguriţă de zahăr,

● 3 căţei de usturoi,

● pătrunjel tăiat mărunt,

● sare,

● piper.

MOD DE PREPARARE a REŢETEI DE POST:

Se taie vinetele bucăţi potrivite, se opăresc în apă clocotită cu sare timp de câteva minute. REŢETA DE POST prevede că mai apoi vinete să fie scurse bine, iar mai apoi se trece prin făină şi se prăjesc puţin în ulei încins. Apoi se scot pe hârtie absorbantă, pentru a elimina surplusul de ulei de la prăjit.

Se opăresc roşiile, se decojesc şi se taie bucăţele. Apoi, usturoiul se căleşte cu o lingură de ulei, se adaugă roşiile, zahărul şi pătrunjelul. REŢETA DE POST arată ca în vinete să se adauge sare şi piper, după gust şi se mai lasă pe foc timp de 4-5 min.

Se aşează vinetele într-un vas care poate fi băgat în cuptor, iar potrivit REŢETEI DE POST, se toarnă sosul şi se bagă la cuptor timp de 25-30min.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii