Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

REȚETE Murături la borcan

GALERIE
retete muraturi la borcan
  • retete muraturi la borcan
- +

Murăturile sunt nelipsite din cămara românilor. Consumate alături de tocaniță, carne grătar sau friptură la cuptor, fac deliciul mesei.

Ingrediente pentru murături

- castraveţi
- varză albă
- ardei graşi
- gogoşari
- ardei iuţi
- morcovi
- gogonele
- boabe de struguri
- conopidă- 2 căţei de usturoi pentru fiecare borcan
- câte 2 fâşii de hrean pentru fiecare borcan
- rămurele de mărar uscat şi de cimbru

Saramură

1 l apă + 25 g sare neiodată (specială pentru murături)
2 linguri de oţet alimentar 9% pentru fiecare borcan

Preparare

Legumele se sortează să fie doar cele bune, fără să fie lovite sau să prezinte mucegai. Se spală şi se curăţă morcovii, varza, ardeii graşi şi gogoşarii. Castraveţii rămân cu coajă, se taie doar codiţa dacă este prea lungă, scrie savoriurbane.ro.

Conopida se desface în buchetele mici, varza se taie în felii mai groase. Ardeii se pot înjumătăţi. Gogonele mici rămân întregi, iar cele mari se înjumătăţesc. Morcovii îi tai rondele cu un cuţit ondulat.

Alegem un borcan mare, încăpător, cel puţin de 2 L şi la fundul lui se aşează 2-3 rămurele de mărar uscat şi cimbru uscat + 1 fâşie de hrean. Se umple apoi borcanul cu cât mai multe din legumele pregătite mai sus, îndesându-le bine. Printre ele se înfig şi boabele de strugure, câţiva căţei de usturoi, ardei iuţi întregi precum şi fâşii subţiri de rădăcină de hrean.

Deasupra punem crenguţele de mărar şi cimbru uscate astfel încât acestea să preseze în jos conţinutul. Practic încercăm să le înfigem sub buza borcanului.

Se pregăteşte saramura punând apa cu sare la fiert. Se lasa să clocotească 2-3 minute şi apoi se stinge focul. Saramura se lasă 10 minut la răcorit şi apoi se toarnă fierbinte în borcanele cu murături asortate, adăugând polonic cu polonic. Borcanele trebuie să fie aşezate pe o tavă metalică (care să preia şocul termic).

Murăturile se lasă neînchise în primele 24 de ore. Se acoperă doar cu o farfurioară. În acest răstimp începe procesul se fermentare şi se va forma o spumă. Aşa trebuie! Nu aruncaţi spumă! A doua zi se pune câte 1 lingură de oţet în fiecare borcan de 2 L şi se închid cu capacul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri