Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Murăturile sunt nelipsite din cămara românilor. Consumate alături de tocaniță, carne grătar sau friptură la cuptor, fac deliciul mesei.
Ingrediente pentru murături
- castraveţi
- varză albă
- ardei graşi
- gogoşari
- ardei iuţi
- morcovi
- gogonele
- boabe de struguri
- conopidă- 2 căţei de usturoi pentru fiecare borcan
- câte 2 fâşii de hrean pentru fiecare borcan
- rămurele de mărar uscat şi de cimbru
Saramură
1 l apă + 25 g sare neiodată (specială pentru murături)
2 linguri de oţet alimentar 9% pentru fiecare borcan
Preparare
Legumele se sortează să fie doar cele bune, fără să fie lovite sau să prezinte mucegai. Se spală şi se curăţă morcovii, varza, ardeii graşi şi gogoşarii. Castraveţii rămân cu coajă, se taie doar codiţa dacă este prea lungă, scrie savoriurbane.ro.
Conopida se desface în buchetele mici, varza se taie în felii mai groase. Ardeii se pot înjumătăţi. Gogonele mici rămân întregi, iar cele mari se înjumătăţesc. Morcovii îi tai rondele cu un cuţit ondulat.
Alegem un borcan mare, încăpător, cel puţin de 2 L şi la fundul lui se aşează 2-3 rămurele de mărar uscat şi cimbru uscat + 1 fâşie de hrean. Se umple apoi borcanul cu cât mai multe din legumele pregătite mai sus, îndesându-le bine. Printre ele se înfig şi boabele de strugure, câţiva căţei de usturoi, ardei iuţi întregi precum şi fâşii subţiri de rădăcină de hrean.
Deasupra punem crenguţele de mărar şi cimbru uscate astfel încât acestea să preseze în jos conţinutul. Practic încercăm să le înfigem sub buza borcanului.
Se pregăteşte saramura punând apa cu sare la fiert. Se lasa să clocotească 2-3 minute şi apoi se stinge focul. Saramura se lasă 10 minut la răcorit şi apoi se toarnă fierbinte în borcanele cu murături asortate, adăugând polonic cu polonic. Borcanele trebuie să fie aşezate pe o tavă metalică (care să preia şocul termic).
Murăturile se lasă neînchise în primele 24 de ore. Se acoperă doar cu o farfurioară. În acest răstimp începe procesul se fermentare şi se va forma o spumă. Aşa trebuie! Nu aruncaţi spumă! A doua zi se pune câte 1 lingură de oţet în fiecare borcan de 2 L şi se închid cu capacul.
Cuvinte cheie: + retete muraturi la borcan
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Ce pot indica modificările patologice ale examenului de urină? (P)
Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat
Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea
Virusul HIV a fost eliminat din celule, deocamdată, în laborator
Pacient de 22 de ani cu limfagiom chistic de mezocolon, operat cu succes la Arcadia
Ultimele calcule privind posibilitatea ca Iaşul să prindă un post de europarlamentar
“Extraordinara poveste a lui Peter Schlemhil” de Adelbert von Chamisso
Cum e să lucrezi într-o universitate (şi să participi la alegeri)
Ghici cine este blondina din acest tandem liberal indestructibil?
Publicitatea convenției matrimoniale și modificarea acesteia
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |