vineri, 01.07.2022
Sarmalele tradiționale românești se fac în foi de varză murată și sunt preferate pentru masa de Crăciun. Gospodinele caută cea mai bună rețetă de sarmale, însă sunt câteva reguli de care trebuie să țină cont atunci când se apucă de gătit. Dacă le respectă, toată lumea va aprecia gustul sarmalelor tradiționale românești.
Cum se fac sarmalele. 10 secrete pe care trebuie să le știi înainte de a intra în bucătărie
Din rețeta de sarmale tradiționale nu trebuie să lipsească varza murată, carnea de porc, orezul, ceapa și condimentele. Sunt câteva secrete pentru a obține gustul delicios. Iată mai jos 10 sfaturi de la savoriurbane.compentru o reteță perfectă de sarmale.
1.Varza murată nu trebuie să fie prea acră sau prea sărata. Dacă este așa, foile de varză se pot limpezi cu apă rece. Frunzele mici din centru și cotoarele se toacă pentru a se pune pe fundul oalei în care se pun sarmalele.
2. Carnea pentru sarmale este recomandat să fie una mai grasă deoarece grăsimea le face mai fragede - pulpă cu grăsime, spată și piept de porc
3. Orezul și ceapa dau și ele frăgezime sarmalelor, însă nu trebuie exagerat. Proporția ideală este orezul să fie 10% față de cantitatea de carne, de exemplu la un kilogram de carne tocată se pun 100 de grame de orez. Eu pun 10% orez față de cantitatea de carne – adică 100 g orez la 1 kg de carne tocată. Orezul și ceapă pot fi călite înainte. Atenție, nu puneți ouă în compoziție pentru că se va întări.
4. Acondimentele de sarmalele se pun după gust: sare, piper, cimbru uscat și boia dulce. Se poate poate adăuga și mărar, pătrunjel verde sau chiar suc de roșii sau bulion.
5. Modelarea sarmalelor se face după preferințe – mai mari sau mici. Foilor de varză a li se îndepărtează cotoarele și se folosesc doar porțiunile subțiri. În procesul de învelire trebuie să fim atenți ca umplutura să fie bine închisă.
6. Organizarea sarmaleor în oală: pe fund se pune un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și ceapă tocată. Sarmalele se aranjează în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură sau de carne crudă. Nu trebuie îngrămădite deoarece orezul din ele își va mări volumul la fiert.
7. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Cele mai bune sarmale se fierb în zeamă de varză diluată cu apă. Lichidul trebuie să cuprindă bine sarmalele și trebuie completat din când în când. Se pune și suc gros de roșii.
8. Fierberea sarmalelor se face fie în oală metalică așezată pe foc , fie la cuptor (în oale metalice sau ceramice). În ambele cazuri sarmalele se fierb sub capac și la foc mic. Fierberea sarmalelor (la foc mic) durează cca. 1,5 – 2 ore calculate din momentul în care acestea fierb în masă. Cele mai gustoase sarmale se fac la cuptor, la temperatură mică (150 C) iar gătirea lor dureaza 3-4 ore.
9. Sarmalele sunt mai gustoase dacă sunt lăsate la odihnit 1-2 ore în vasul sau oala în care s-au gătit și că sunt parcă și mai bune în zilele următoare, reîncălzite.
10. Servirea sarmalelor se face cdupă gust, cu cu pâine de casă, cu mămăliguță , cu smântână și ardei iuți proaspeți sau murați .
Cele mai bune rețete de sarmale pentru masa de Crăciun
Sarmale cu varză murată
25 de sarmale tradiționale românești
Ingrediente
500 g carne tocată de porc (mai grasă)
1 ceapă medie tocată
50 g orez
1 lingură de ulei
sare, piper
cimbru uscat, puțină boia dulce (paprika)
2 verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase)
În plus:
2 linguri de ulei
1 ceapă tocată
crenguțe de cimbru uscat
1 foaie de dafin (opțional)
250 g piept crud de porc (cu șoric)
250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)
500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros)
500 ml zeamă de varză
Pentru servire:
smântână
ardei iuți
mămăligă sau pâine
Mod de preparare
Se toacă mărunt o ceapă și se pune la călit cu o lingură de ulei și un fir de sare. Se pune și orezul crud (uscat) peste ea și se călește 2 minute la foc mic, amestecând constant. Se dă de o parte ca să se răcească.
Se pune carnea tocată într-un castron adânc și se adaugă orezul cu ceapa. Se pune sare, piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat.și 2 lingurițe de boia dulce care dă aromă și culoare.
Se amestecă totul bine cu mâinile până compoziția devine omogenă.
Foile de varză se croiesc cu cuțitul prin îndepărtarea porțiunilor îngroșate. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de foaie de varză și se rulează.
Cum se fierb sarmalele
Pe fundul oalei se pune o ceapă tocată crudă, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată. Se pune apoi un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale și operațiunea se repetă. Se umple oala, lăsându-se 3 centimetri liberi în partea se sus.
Se acoperă cu un strat de varză tocată și două crenguțe de cimbru.S e poate pune și o foaie de dafin. Se toarnă sucul gros de roșii și zeama de varză diluată cu puțină apă Sarmalelele trebuie să fie acoperite de lichid. Se completează cu apă după nevoie în timpul fierberii, cam o ceșcuță la o oră. Timpul de fierbere este între 2 și 3 ore.
Sarmale în foi de viță
Pentru cei cărora nu le place varza, se pot face sarmale în foi de viță, modul de preparare fiind similar sarmalelor în frunze de varză murată.
Ingrediente pentru 4-6 portii
40 - 50 frunze de vita de vie (cateva se pun la fundul oalei)
500 g carne tocata de porc sau in amestec cu vita
1 ceapa mare sau 2 mai mici (tocate)
50 g orez
1 lingura de ulei
sare, piper
½ legatura marar verde
½ legatura patrunjel verde
putin cimbru uscat
In plus:
1 ceapa mica tocata
2 linguri de ulei
Modul de preparare este similar cu rețeta pentru sarmale în foi de varză murată. Ingredientele se amestescă, ceapa si orezul trebuie calite. Pe fundul oalei se pun fâșii de frunze de viță și o ceapă tocată. Se fierb 30-40 de minute si se completează cu apă cand e necesar.
Cantitatea de orez care se pune în compoziția pentru sarmale trebuie să reprezinte 10% din cantitatea de carne pe care o folosim. De exemplu, la un kilogram de carne pentru sarmale se pun 100 de grame de orez, la două kilograme de carne 200 de grame de orez și așa mai departe. Atenție, orezul se umflă la fiert.
Cuvinte cheie: + retete, sarmale craciun
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Belgianul Yves Lampaert a câştigat prima etapă a Turului Franţei
Un tânăr depistat drogat, a facut scandal poliţiştilor de la Rutieră (VIDEO)
Atacul ruşilor asupra Odesei a luat 21 de vieţi. A fost bombardata o clădire de apartamente
U Craiova 1948 a reclamat clubul Kisvarda la FIFA. Totul are legătură cu Dominik Kovacic
Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon
Alunecare uriaşă de teren: cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 10 au dispărut
Acţiunea "Năvodul" a poliţiştilor de la Biroul Rutier Iaşi (FOTO/VIDEO)
Nicolae Ciucă: SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru (VIDEO)
Numele de familie va putea fi schimbat în Franţa fără un motiv întemeiat
Albania vrea bază NATO la Marea Adriatică. Declaraţii de ultimă oră!
Norvegia susţine că va dona Ucrainei în următorii doi ani aproape un miliard de euro
Comisia Europeană se aşteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri afișate de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.