Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Bal mascat" în cuibuşorul de nebunii de la „Socola“

Reţinerea lui Lucian Burlea, managerul Socola, are la bază un amantlâc

GALERIE
lucian burlea1
  • lucian burlea1
- +

Un alt director din sistemul sanitar ieşean a fost săltat ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola“, Lucian Burlea, fiul senatorului Marin Burlea, a fost ridicat ieri de jandarmi şi dus la sediul procurorilor anticorupţie, care l-au reţinut aproape de miezul nopţii pentru 24 de ore.

Burlea este cercetat într-un dosar de corupţie în care sunt implicaţi şi alţi angajaţi din aparatul administrativ al unităţii spitaliceşti. Pe lângă Lucian Burlea, al cărui birou a fost percheziţionat ieri de procurori, la DNA a mai fost audiat azi-noapte şi fostul procuror Sebastian Iulian Popa, ce este apropiat al familiei Burlea şi care a lucrat până la finele anului trecut la Institutul „Socola“.

Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că principalele acuzaţii din acest dosar ar fi de trafic de influenţă, abuz în serviciu, dar şi alte infracţiuni de fals. Acuzaţiile s-ar referi la mai multe concursuri de angajare trucate de la Institutul „Socola“ în 2014 şi la care părtaşi ar fi fost atât Lucian Burlea, cât şi Sebastian Popa.

Fostul procuror, condamnat la începutul anilor 2000 la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, a fost reţinut aseară de anchetatori. „Din punctul meu de vedere această reţinere nu are niciun fundament legal. Clientul nostru a manifestat o sinceritate deplină, demonstrând nu doar că nu doreşte să influenţeze în mod negativ procesul penal, dar că îşi asumă consecinţele conduitei sale anterioare, în măsura în care aceasta s-ar afla în afara cadrului legal. Această măsură reprezintă doar o încadrare într-un trend la modă în România, dar care îmbracă din ce în ce mai des forma abuzului“, a precizat Ciprian Mitoşeriu, apărătorul lui Sebastian Popa. Apărătorii lui Lucian Burlea au refuzat aseară să facă declaraţii despre reţinerea acestuia.

Dosarul, izbucnit de la un amantlâc

Originea acestui dosar se trage de la un concurs de angajare a soţului Alinei Deaconiţă, la rândul său angajată la Serviciul de Achiziţii Publice de la Institutul „Socola“. Împreună cu Sebastian Popa, aceasta ar fi trucat concursul prin care soţul ei, Daniel Deaconiţă, urma să fie angajat la unitatea spitalicească. Concursul ar fi avut loc însă în perioada în care Daniel Deaconiţă se afla în Anglia. Acesta s-a întors în ţară şi a aflat că soţia sa avea în acea perioadă o relaţie amoroasă cu Sebastian Popa, care a fost până la izbucnirea acestui scandal şef al Serviciului de Achiziţii Publice de la „Socola“.

Întreg scandalul i-a afectat pe Popa şi Alina Deaconiţă atât pe plan personal, cât şi profesional. Atât fostul procuror, cât şi fosta sa subalternă se află în prezent în divorţ. De asemenea, un coleg de-al lor ar fi fost cel care a mers la Parchet şi a reclamat povestea concursului trucat, de aici izbucnit scandalul soldat cu descinderile de ieri. În toamna anului trecut, Sebastian Popa a fost demis de la „Socola“.

Reporterul „Ziarul de Iaşi“ l-a contactat ieri pe Daniel Deaconiţă, acesta precizând că nu ştie foarte multe lucruri despre acest caz şi refuzând să ofere date suplimentare despre concursul ce ar fi fost trucat pentru el.

Cronologia zilei de ieri

Procurorii DNA, însoţiţi de „mascaţii“ de la Jandarmerie, au ajuns la Institutul de Psihiatrie „Socola“ ieri-dimineaţă, în jurul orei 9.00, când conducerea spitalului s-ar fi aflat într-o şedinţă administrativă. Percheziţiile au avut loc în pavilionul administrativ al spitalului, dar şi în biroul managerului Lucian Burlea.

Procurorii anticorupţie au ridicat, după aproape două ore de cercetări, mai multe cutii şi saci cu documente, precum şi patru unităţi de calculatoare, cel al managerului şi alte trei din sectorul administrativ. Prima persoană dusă la audieri a fost Gabriela Enescu, angajată la registratura unităţii sanitare. Ea a fost urcată în maşina procurorilor în jurul orei 11.00 şi dusă la sediul DNA Iaşi. Aceasta nu a comentat şi nici nu a oferit detalii presei privind percheziţiile.

O oră mai târziu, Lucian Burlea a fost şi el ridicat de mascaţi. Încadrat de patru oameni ai legii, Burlea a declarat că nu ştie care este obiectul percheziţiilor. „Nu ştiu acum nimic, o să văd despre ce e vorba. Merg la audieri“, a precizat managerul în timp ce era condus spre maşina cu care a fost apoi transportat la sediul DNA.

Cea de-a treia persoană luată pentru audieri de la „Socola“ a fost Adriana Midvichi, una dintre cele trei juriste ale unităţii sanitare. Ea a părăsit împreună cu procurorii curtea instituţiei în jurul orei 13.00, la cinci ore după începerea percheziţiilor. La sediul DNA, ieri după-amiază, a ajuns şi mama lui Lucian Burlea, Georgeta, cadru didactic la UMF Iaşi. Ea a precizat că a mers la sediul procurorilor anticorupţie „în calitate de mamă“ şi a menţionat că nu ştie detalii despre anchetă.

Surse din cadrul spitalului au precizat la rândul lor că ancheta din acest caz se află în strânsă legătură cu un scandal amoros ce a avut loc în cursul anului trecut. „Totul de acolo a început, de la situaţia cu Deaconiţă. Nu este plăcut să vezi mascaţii că umblă pe aici. Nu ştim ce o să fie mai departe. Aici sunt nemulţumiţi şi nemulţumiţi, fiecare cu partea lui. Cel mai probabil există plângeri în acest sens. Nu trebuia să existe aşa ceva, iar cine s-a ocupat de astfel de lucruri a făcut-o până la urmă pe barba lui“, au precizat surse din cadrul spitalului.

Sora lui Lucian, angajată la „Socola“

Familia Burlea este una dintre cele mai notorii din sistemul sanitar ieşean. Capul familiei, Marin Burlea, senator UNPR, este unul dintre cei mai cunoscuţi medici pediatri din oraş, fiind de asemenea şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“ din Iaşi. Tot la UMF preda şi soţia sa, Georgeta Burlea, cadru didactic al materiei Recuperare psihomotorie şi logopedică. Lucian Burlea este şi el cadru didactic la UMF, la fel ca şi sora sa, Ana Maria Ciubura, medic psihiatru.

Ciubura a fost angajată, potrivit CV-ului propriu, şi la Institutul „Socola“, începând cu luna septembrie a anului 2013, după ce la cârma unităţii spitaliceşti a ajuns fratele său. Lucian Burlea a devenit director la „Socola“ începând cu februarie 2013, după ce în trecut a fost director al Spitalului CFR din oraş. În vârstă de 41 de ani, Lucian Burlea este licenţiat la UMF la Facultatea de Stomatologie, iar în 2009 a obţinut diploma de doctor în Ştiinţe Medicale, specializarea Chirurgie Orală.

Relaţia Burlea - Popa

Sebastian Popa este de aceeaşi vârstă cu Lucian Burlea fiind absolvent în Drept al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi“, promoţia 1992-1996. Popa a stat în închisoare după ce a fost condamnat, la începutul anilor 2000, pentru luare de mită. În calitate de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Popa a fost prins în flagrant, în iunie 2001, la scurt timp după ce a primit mită 2.000 de dolari de la doi arabi pe care îi cerceta pentru vătămare corporală. Popa a fost condamnat, în cele din urmă, la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare.

A ieşit din puşcărie în 2004 şi a devenit consilier juridic, având mai multe colaborări cu firme private sau cu spitale din municipiu. Popa a fost consilier juridic pentru Spitalul CFR în anii 2008 şi 2009, atunci când şef al acestei instituţii era Lucian Burlea. În iunie 2012, Sebastian Popa a fost reabilitat de către Curtea de Apel Iaşi, ceea ce a însemnat o „albire“ a cazierului său. În mai puţin de un an, Popa a fost angajat la biroul de achiziţii de la „Socola“.

Angajarea sa a venit după ce Burlea a preluat şefia instituţiei. „A fost jurist la mai multe unităţi medicale din Iaşi şi am lucrat cu el, pe baza unui contract de prestări servicii, aproximativ jumătate de an, şi la Spitalul CF Iaşi, pe când eram manager. A făcut o treabă bună, nu au existat probleme, de aceea mi-am dorit să colaborez cu el şi la Spitalul de Psihiatrie“, ne declara, în 2013, Lucian Burlea.
Sebastian Popa se află în divorţ de soţia sa, după ce aceasta a aflat de relaţia amoroasă pe care a avut-o cu Alina Deaconiţă, au precizat apropiaţi ai familiei pentru „Ziarul de Iaşi“. Fosta consoartă a lui Popa a lucrat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Ionuţ BENEA, Lucia AMORĂRIŢEI
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri