Retinopatia diabetică (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Retinopatia diabetică (P)

GALERIE
dr. Paula Costache
  • dr. Paula Costache
- +

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică ce determină afectarea întregului organism, inclusiv la nivelul ochilor, afecțiunea purtând numele de retinopatie diabetică. Nivelurile crescute ale glicemiei deteriorează vasele de sânge ale retinei prin creșterea permeabilității ce determină scurgerea de lichid în straturile retinei, ducând la apariția hemoragiilor și exudatelor. De asemenea, pot să apară oculzii ale vaselor de sânge ce duc la zone de ischemie cu declanșarea apariției de vase noi de sânge (neovase), care nu pot perfuza retina ischemică și care vor determina apariția complicațiilor, precum hemoragie vitreană sau dezlipire de retina prin tracțiune.

În stadiile incipiente nu există simptome, dar pe măsură ce afectarea retiniană crește pot apărea creșterea numărului de puncte sau „muște” în câmpul vizual, vedere încețoșată ce alternează cu vederea clară, scăderea vederii pe timp de noapte, apariția unor pete albe sau negre în câmpul vizual.

În cazul retinopatiei diabetice, putem vorbi despre 2 stadii de dezvoltare.

Retinopatia diabetică neproliferativă este fără afectarea vederii în general, dar nu obligatoriu. Poate fi o formă ușoară, moderată sau severă.

Retinopatia diabetică proliferativă este stadiul cel mai avansat când încep să apară vase noi de sânge ce se pot rupe, determinând hemoragia vitreană sau pot crea țesut cicatricial care poate tracționa retina.

Diagnosticul este unul clinic, bazat pe examinarea fundului de ochi și efectuarea unor investigații suplimentare, precum OCT (tomografia în coerența optică) sau ecografie oculare. Deoarece în stadiile incipiente nu există simptome, este indicat ca toți pacienții cu diabet zaharat să efectueze examenul fundului de ochi anual sau de două ori pe an.

Cel mai important este urmărirea și echilibrarea diabetului zaharat printr-un control glicemic adecvat. În stadiile incipiente este importantă urmărirea pacientului prin examinarea fundului de ochi anual sau mai des în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

În stadiile avansate se inițiază tratament laser (panfotocoagulare) pentru a opri apariția și dezvoltarea vaselor noi de sânge și/sau injecții intravitreene cu agenți anti VEGF în funcție de stadiul și evoluția afecțiunii. Afectarea zonei centrale a vederii (edemul macular) este cea mai frecventă cauză de scădere a acuității vizuale la pacienții cu diabet.

Tratamentul complicațiilor implică intervenții chirurgicale ample, precum vitrectomie cu sau fără introducerea de ulei de silicon în interiorul ochiului.

Prognosticul vizual este potrivit pentru pacienții care încep tratamentul retinopatiei diabetice cu acuitate vizuală bună și care pot echilibra diabetul zaharat. Odată apărute modificările de retinopatie diabetică, evoluția lor nu mai poate fi oprită, ci doar încetinită.

Monitorizarea se face prin controale regulate, fiind singura modalitate de prevenire și tratare. Pentru programarea unei consultații la Oftalmologie, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center.

Dr. Paula Costache, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.