anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Retinopatia diabetică (P)

GALERIE
dr. Paula Costache
 • dr. Paula Costache
- +

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică ce determină afectarea întregului organism, inclusiv la nivelul ochilor, afecțiunea purtând numele de retinopatie diabetică. Nivelurile crescute ale glicemiei deteriorează vasele de sânge ale retinei prin creșterea permeabilității ce determină scurgerea de lichid în straturile retinei, ducând la apariția hemoragiilor și exudatelor. De asemenea, pot să apară oculzii ale vaselor de sânge ce duc la zone de ischemie cu declanșarea apariției de vase noi de sânge (neovase), care nu pot perfuza retina ischemică și care vor determina apariția complicațiilor, precum hemoragie vitreană sau dezlipire de retina prin tracțiune.

În stadiile incipiente nu există simptome, dar pe măsură ce afectarea retiniană crește pot apărea creșterea numărului de puncte sau „muște” în câmpul vizual, vedere încețoșată ce alternează cu vederea clară, scăderea vederii pe timp de noapte, apariția unor pete albe sau negre în câmpul vizual.

În cazul retinopatiei diabetice, putem vorbi despre 2 stadii de dezvoltare.

Retinopatia diabetică neproliferativă este fără afectarea vederii în general, dar nu obligatoriu. Poate fi o formă ușoară, moderată sau severă.

Retinopatia diabetică proliferativă este stadiul cel mai avansat când încep să apară vase noi de sânge ce se pot rupe, determinând hemoragia vitreană sau pot crea țesut cicatricial care poate tracționa retina.

Diagnosticul este unul clinic, bazat pe examinarea fundului de ochi și efectuarea unor investigații suplimentare, precum OCT (tomografia în coerența optică) sau ecografie oculare. Deoarece în stadiile incipiente nu există simptome, este indicat ca toți pacienții cu diabet zaharat să efectueze examenul fundului de ochi anual sau de două ori pe an.

Cel mai important este urmărirea și echilibrarea diabetului zaharat printr-un control glicemic adecvat. În stadiile incipiente este importantă urmărirea pacientului prin examinarea fundului de ochi anual sau mai des în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

În stadiile avansate se inițiază tratament laser (panfotocoagulare) pentru a opri apariția și dezvoltarea vaselor noi de sânge și/sau injecții intravitreene cu agenți anti VEGF în funcție de stadiul și evoluția afecțiunii. Afectarea zonei centrale a vederii (edemul macular) este cea mai frecventă cauză de scădere a acuității vizuale la pacienții cu diabet.

Tratamentul complicațiilor implică intervenții chirurgicale ample, precum vitrectomie cu sau fără introducerea de ulei de silicon în interiorul ochiului.

Prognosticul vizual este potrivit pentru pacienții care încep tratamentul retinopatiei diabetice cu acuitate vizuală bună și care pot echilibra diabetul zaharat. Odată apărute modificările de retinopatie diabetică, evoluția lor nu mai poate fi oprită, ci doar încetinită.

Monitorizarea se face prin controale regulate, fiind singura modalitate de prevenire și tratare. Pentru programarea unei consultații la Oftalmologie, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center.

Dr. Paula Costache, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.