miercuri, 29.03.2023
Dacă pacientul nu are simptome, nu înseamnă că boala nu s-a instalat.
Dr. Andreea Dana Moraru, medic oftalmolog, Clinica de Oftalmologie, Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: „În stadiile iniţiale ale retinopatiei diabetice, pacienţii sunt în general asimptomatici. Odată cu evoluţia bolii pot să apară o serie de simptome nespecifice care includ vedere înceţoşată, scăderea progresivă a acuităţii vizuale, vedere distorsionată sau un scotom (pata în câmpul vizual) central. Adesea aceste manifestări nu sunt sesizate de pacienţi sau nu sunt luate în seamă, ceea ce conduce la o prezentare tardivă la consultul oftalmologic, atunci când sunt deja instalate complicaţii ale bolii. Chiar în lipsa acestor simptome, boala poate fi prezentă şi poate fi detectată la un examen de rutină a segmentului posterior ocular, înainte de instalarea complicaţiilor.
Ce trebuie făcut când apar simptomele?
În cazul apariţiei acestor simptome, pacientul trebuie să se prezinte imediat la un consult oftalmologic pentru a se stabili din timp diagnosticul şi necesitatea iniţierii terapiei. Un aspect foarte important al prevenţiei apariţiei şi progresiei retinopatiei diabetice îl reprezintă consultul oftalmologic periodic, la 3-4 luni. Acesta este necesar chiar dacă retinopatia nu s-a instalat şi de asemenea este necesar şi în urmărirea evoluţiei bolii, pentru a putea preveni apariţia unor complicaţii severe ce pot duce la pierderea vederii. Consultul oftalmologic trebuie corelat cu un control foarte bun al diabetului, respectiv al statusului glicemic, deoarece glicemia crescută este principalul factor de risc pentru progresia bolii oculare prin alterările pe care le produce la nivelul microvascularizatiei retiniene.
Mai poate fi stopată boala?
Retinopatia diabetică poate rămâne staţionară, într-unul dintre primele stadii de boală, dacă este realizat un control corect al diabetului. În caz contrar evoluţia bolii poate fi foarte rapidă. De asemenea, este important ca pacientul să fie examinat periodic de către un specialist în afecţiuni vitreo-retiniene şi să se realizeze investigaţiile imagistice specifice (fotografii ale segmentului posterior al globului ocular, tomografia în coerenţă optică a maculei) care pot detecta alterări în structura retinei invizibile la examenul clinic. Chiar şi în cazul formelor mai avansate de boală există metode de tratament care pot opri sau încetini evoluţia, dar în aceste stadii nu întotdeauna se poate obţine şi o îmbunătăţire a vederii.
Care este tratamentul de efect: injecţiile sau operaţiile cu laser?
Fiecare dintre aceste proceduri prezintă indicaţii specifice şi nu pot fi substituite unele cu altele, dar se pot completa reciproc. Injecţiile intravitreene conţinând corticosteroizi sau agenţi anti-VEGF sunt indicate în tratamentul edemului macular diabetic, obţinându-se rezultate foarte bune, atât în ceea ce priveşte acuitatea vizuală, cât şi în ameliorarea evoluţiei bolii atunci când afecţiunea este tratată într-un timp cât mai scurt de la declanşarea sa. De aceea, revin asupra importanţei majore a controlului oftalmologic periodic, deoarece medicul poate detecta semne clinice nesesizate de pacient, iar prezentarea în momentul declanşării simptomatologiei poate fi tardivă în ceea ce priveşte obţinerea unor rezultate funcţionale adecvate.
Terapia laser este indicată în tratamentul retinopatiei proliferative pentru a stopa dezvoltarea neovaselor şi pentru a preveni apariţia unor posibile complicaţii generate de acestea (hemoragie vitreană, dezlipire de retină, etc.). De asemenea, laserul poate fi utilizat şi în tratamentul edemului macular pentru a închide microcapilarele afectate de boala diabetică. Toate aceste proceduri se realizează de către medici oftalmologi specializaţi în tratamentul afecţiunilor vitreo-retiniene cu ajutorul unor aparate specifice.
Când se recomandă operaţia?
Intervenţiile chirurgicale au un rol bine definit în tratarea stadiilor avansate ale retinopatiei diabetice şi a complicaţiilor determinate de aceasta. Chirurgical pot fi „reparate“ dezlipirile de retină, îndepărtate hemoragiile vitreene, membranele neovasculare ce invadează suprafaţa retinei, astfel încât pacientul să aibă şansa la o acuitate vizuală utilă. Sigur că este de preferat ca aceste complicaţii să fie prevenite prin supravegherea corectă a pacientului.
În România există încă multe cazuri de pacienţi diabetici care se prezintă la primul consult oftalmologic într-un stadiu foarte avansat al bolii, făcând că atât intervenţia chirurgicală cât şi recuperarea pacientului să fie foarte dificile.
Care ar fi cauzele pentru care un anumit tip de tratament (injecţii, operaţii) nu are efectul scontat?
Aşa cum spuneam, diagnosticarea retinopatiei diabetice şi a edemului macular în primele stadii ale evoluţiei face posibilă obţinerea unui răspuns adecvat la tratament şi a unei îmbunătăţiri a funcţiei vizuale. În schimb, iniţierea terapiei în stadiul avansat al bolii, atunci când retina a fost sever afectată prin complicaţiile asociate reprezintă cauza cea mai frecvenţa de eşec al tratamentului. O altă cauză este reprezentată de lipsa de complianţă a pacientului, adică nerespectarea indicaţiilor de tratament prescrise de medic.
Pacienţii trebuie să înţeleagă necesitatea de reveni frecvent la control şi trebuie să respecte periodicitatea tratamentului intravitrean. Aceste injecţii se efectuează lunar, atât timp cât recomandă medicul curant. Supravegherea evoluţiei şi evaluarea eficienţei tratamentului se realizează efectuând investigaţiile imagistice conform recomandării medicului. Nu în ultimul rând, o cauză frecventă de eşec al terapiei oftalmologice este reprezentată de controlul inadecvat al diabetului. Menţinerea unui nivel crescut al glicemiei pentru perioade lungi de timp contribuie la avansarea bolii oculare în ciuda tuturor tratamentelor efectuate.
Ce se întâmplă după o operaţie laser pentru retinopatie diabetică?
Tratamentul laser poate fi efectuat ca şi procedură ambulatorie sau ca şi etapă a intervenţiei chirurgicale, nereprezentând o operaţie în sine. Adesea este necesară efectuarea terapiei laser în mai multe etape, revenirea pacientului pentru completarea procedurii fiind esenţială pentru obţinerea unui rezultat adecvat. După laser, va fi necesar ca pacientul să urmeze o scurtă perioadă de tratament (1-2 săptămâni) cu medicamente topice (coliruri) antiinflamatoare şi hipotensoare şi să respecte perioadele de control indicate de medic.
Dacă mă operez cu laser, e posibil să trebuiască să fac o a doua operaţie în viitor?
Evoluţia bolii diabetice este adesea imprevizibilă, mai ales în condiţiile unui control inadecvat al glicemiei. Există posibilitatea ca neovasele să reapară sau edemul macular să redevină activ, chiar după câţiva ani de evoluţie staţionară. În aceste cazuri poate fi necesară completarea fotocoagulării laser a retinei sau chiar efectuarea unei intervenţii chirurgicale în funcţie de aspectul fundului de ochi“.
Cuvinte cheie: + eetinopatia diabetica, terapie laser
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un foarte rar diamant roz, estimat la 35 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie
Ministrul ucrainean al apărării: Contraofensiva ar putea avea loc în aprilie-mai
Demisionează? Papa Francisc, spitalizat la Roma, la Spitalul Gemelli
Deputatul Vasile Nagy anunţă că pleacă din grupul parlamentar AUR şi va activa ca neafiliat
Protest la Iaşi în Piaţa Unirii împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu
Octavian Strunilă ar filma o scenă fierbinte cu Geanina din serialul „Las Fierbinţi”
Rareş Bogdan: Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu
FOTO: Un camion plin cu bovine s-a răsturnat pe DN 13. Şoferul a reuşit să iasă din cabină
Raluca Turcan susţine că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală
Ce spune ministrul Ligia Deca în legătură cu grila de salarizare
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, amânat din nou de Executiv
“America Express” a destrămat relaţia dintre Cătălin Scărlătescu şi Doina Teodoru
Putin recunoaşte că sancţiunile impuse Rusiei ”pot” avea consecinţe ”negative” asupra economiei
Ce spune Dacian Cioloş despre ajutorul de numai 10 milioane de euro acordat de UE fermierilor români
Fraţii Tate rămân în închisoare. Decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti
Ludovic Orban, audiat de DNA în legătură cu primele tunuri din timpul pandemiei
Ministrul de externe al Rep. Moldova: "Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România"
Consultanta juridica, know-how-ul care se transmite cu viteza... experientei in domeniu! (P)
Ministrul Rafila nu vede nicio problemă ca persoanele cu pensii speciale să fie şi angajate la stat
Primavara aduce o poveste patimasa cu fiecare buchet de lalele oferit (P)
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.