Retrocedare la Iaşi: urmaşii urmaşilor luptă prin tribunale și mor așteptând
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Retrocedare la Iaşi: urmaşii urmaşilor luptă prin tribunale și mor așteptând

GALERIE
justitie
  • justitie
- +

Cu legea în braţe, foştii proprietari mor până să-şi vadă drepturile confirmate. Unei ieşence i-a fost recunoscut încă din 2009 dreptul la despăgubiri pentru o proprietate demolată în perioada comunistă. De atunci şi până acum, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) nu a dat nici măcar vreun răspuns la solicitarea ieşencei, darămite să fi achitat şi despăgubirile. În urmă cu cinci ani, femeia a murit. Acum, moştenitorul cere justiţiei să oblige CNCI să-şi facă treaba.

Sotira C. deţinuse un teren de 954 mp şi două corpuri de casă, în suprafaţă totală de 405 mp, în municipiu. Casele au fost demolate în cadrul unor lucrări de sistematizare. După 1990, ieşeanca a început lungul drum al revendicării fostei proprietăţi.

În 2009, Primăria a constatat că retrocedarea în natură nu mai este posibilă nici măcar pentru teren şi a propus acordarea de despăgubiri. Pentru aceasta, era necesar ca dispoziţia primarului, trimisă împreună cu documentaţia aferentă la Bucureşti, să fie validată printr-o decizie a CNCI, care a întârziat să fie emisă. Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv stabilea pentru clădiri un termen de 5 ani pentru soluţionarea dosarelor înregistrate la nivelul Comisiei. Termenul pentru terenuri era şi mai scurt, de trei ani.

În 2016, Sotira C. a decedat, iar termenul de cinci ani a expirat în 2018, fără ca vreun răspuns să vină din partea Comisiei, situaţie în care moştenitorul s-a adresat instanţei. CNCI a întârziat până şi să depună întâmpinare în faţa judecătorilor împotriva plângerii lui Constantin D. Când întâmpinarea a fost într-un final depusă, cu o întârziere de trei luni, judecătorii au respins-o direct, fără a o mai analiza.

CNCI a încercat şi să ridice problema tardivităţii cu care ar fi fost promovată în instanţă, excepţie respinsă şi ea de judecători. Ca urmare, Tribunalul a admis cererea moştenitorului, dispunând obligarea CNCI la soluţionarea dosarului, ca şi la plata a 2.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost atacată de Comisie la instanţa superioară, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.