Retrospectiva: Filmele straine ale anului 2011. Cum ne-am racordat la gusturile Vestului

luni, 19 decembrie 2011, 18:07
8 MIN
 Retrospectiva: Filmele straine ale anului 2011. Cum ne-am racordat la gusturile Vestului

Top Ten-ul filmelor straine care au rulat la noi e dominat de cea mai recenta parte a seriei Piratii din Caraibe. Desi "fruncea" topului mondial sau american arata cu totul altfel, romanii sint fideli seriei de aventuri care a mers foarte bine si in anii precedenti – Piratii din Caraibe: La capatul lumii termina anul 2007 in Romania tot pe locul 1, Piratii din Caraibe: Cufarul omului mort a venit pe locul 3 in 2006, iar in 2003 Piratii din Caraibe: Blestemul perlei negre era pe locul 4. Ca linie generala, topul 2011 e dominat – cum era de asteptat – de francize (sapte din cele zece pozitii ale topului).

Topul romanesc

» Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi/Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides: 346.344 de spectatori in 19 saptamini de rulare

» O poveste incilcita/Tangled: 186.981 spectatori in 17 saptamini

» Transformers 3/Transformers: Dark of the Moon: 166.636 de spectatori in 15 saptamini

» Marea mahmureala 2/The Hangover Part II: 202.633 de spectatori in 23 saptamini (diferenta dupa numarul de spectatori e compensata de incasarile mai mari ale lui Transformers 3)

» Cei trei muschetari/The Three Musketeers: 152.306 spectatori in opt saptamini

» Nemuritorii 3D: Razboiul Zeilor/ Immortals: 145.842 de spectatori in doar patru saptamini

» Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2/Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2: 150.883 de spectatori in 21 de saptamini

» Saga Amurg: Zori de Zi – Partea I/The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1: 183.330 de spectatori in trei saptamini

» Furios si iute in viteza a 5-a/Fast 5 – 182.027 de spectatori in 17 saptamini

» Kung Fu Panda 2/Kung Fu Panda 2: 133.629 de spectatori in 11 saptamini.

Sa vedem cum ne-am racordat la gusturile americane. In SUA cintecul de lebada al lui Harry Potter a prins cel mai bine, diferenta fata de Top 3-ul mondial stind in faptul ca Saga Amurg pare sa termine anul inaintea Piratilor (care, dupa cum se vede, au mers mai bine in afara granitelor SUA decit acasa). Interesant ca, desi e pe locul 2 si in topul mondial, si in cel american, Transformers: Dark of the Moon a facut ca 2011 sa fie anul cind Paramount Pictures a depasit Warner Bros, la capitolul incasari pentru prima oara din 2007. Paramount a distribuit nu doar Transformers: Dark of the Moon, ci si Thor si Captain America: The First Avenger. Surprizele topului romanesc sint O poveste incilcita/Tangled si Nemuritorii 3D: Razboiul Zeilor/Immortals care la noi sint pe locul 2, respectiv 6, iar in top ten-urile american si mondial lipsesc cu desavirsire.

Topul american (conform boxofficemojo.com)

» Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2/Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

» Transformers 3/Transformers: Dark of the Moon

» Saga Amurg: Zori de Zi – Partea I/ The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

» Marea mahmureala 2/The Hangover Part II

» Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi/Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

» Furios si iute in viteza a 5-a/Fast Five

» Masini 2/Cars 2

» Thor

» Planeta maimutelor: Invazia/Rise of the Planet of the Apes

» Capitanul America: Primul razbunator/Captain America: The First Avenger

Topul mondial

Topul mondial numara in linii mari aceleasi filme, ordonate altfel, dar e dominat tot de Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. Una dintre precizari ar fi ca in afara granitelor SUA Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi si Kung Fu Panda 2 au prins mult mai bine. De asemenea, la americani sint trei filme noi in Top 10: Thor, Rise of the Planet of the Apes si Captain America: The First Avenger.

» Harry Potter si Talismanele Mortii: Partea 2/Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

» Transformers 3/Transformers: Dark of the Moon

» Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi/Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

» Kung Fu Panda 2

» Saga Amurg: Zori de Zi – Partea I/The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

» Furios si iute in viteza a 5-a/Fast Five

» Marea mahmureala 2/The Hangover Part II

» Strumfii/The Smurfs

» Masini 2/Cars 2

» Rio

Filme care au rulat la noi si care merita atentia

Dintre filmele care au rulat in acest an la noi si care meritau atentia – sau au si avut-o, dar intr-o masura mai mica – unele neputind concura cu blockbusterele, facem o lista si o punem pe tejghea, ordonindu-le in ordine descrescatoare, dupa pozitia in topul anului.

» Motanul incaltat/Puss in Boots a reusit performanta de a se catara cu gherutele pina pe locul 13, in doar doua saptamini de rulare. Spin-off-ul francizei Shrek nu a dezamagit asteptarile fanilor. Scaldat intr-o lumina ca mierea (poate ca blanita lui o imprastie) motanul fantastic e mai suplu de cum il stiam de la ultima intilnire. Speram sa il revedem fara alta companie in afara altor mite.

» Aventurile lui Tintin: Secretul licornului/The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn e pe locul 34, desi multi dintre cei care l-au vazut ar fi pus pe primele pozitii filmul regizat de Steven Spielberg si produs de Peter Jackson. In schimb, s-au gasit si critici belgieni, concetateni de-ai tatalui lui Tintin, Herge, care sa spuna ca filmul nu e memorabil decit prin virtutile lui tehnice. Vraiment?

» Capitanul America: Primul Razbunator/Captain America: The First Avenger merita mai mult decit pozitia 43. Ce e reconfortant in filmul lui Joe Johnston e aerul retro, de film de aventuri de altadata in care toate compartimentele merg la unison si in care efectele speciale se integreaza perfect in compozitie. E si unul dintre putinele blockbuster-uri ale anului in care regizorii au pus accent si pe interpretarile actorilor.

» Discursul regelui/The King’s Speech, film despre care Stephen Frears se intreba ironic in preziua decernarii premiilor Academiei Europene de Film daca nu e de acum sase ani, a mers binisor la noi. Doar nu v-ati fi asteptat sa fie intre primii 20? Desi "a fost la Oscaruri", e totusi un biet film englezesc lipsit de efecte speciale, desi actorii sint remarcabili inauntrul retetei. Filmul lui Tom Hooper e genul de film agreabil pe care sa-l vezi iarna, la caldurica.

» In 2011 distribuitorii romani n-au putut tine pasul cu Woody Allen care face un film pe an. De aceea am vazut si Miezul noptii in Paris/Midnight in Paris si Vei intilni strainul din visele tale/You Will Meet a Tall Dark Stranger (restanta din 2010). De ce unul e pe locul 53, iar celalalt pe 100 nu ma intrebati. Poate pentru ca se stia ca in Miezul noptii in Paris apareau si Parisul, si prima doamna a Frantei?

» Lebada neagra/Black Swan, aflat pe locul 67, a avut la noi si admiratori, si detractori. Adevarul e ca, in afara interpretarii lui Natalie Portman, filmul s-a remarcat prin lipsa de rigoare a scenariului si ambitia lui Darren Aronofsky de a face un film memorabil, fara a fi si original.

» Cursa/Drive (locul 68). Filmul danezului Nicolas Winding Refn are un mare atu – Ryan Gosling – si, imediat dupa el, un atu putin mai mic: e un film comercial servit cu "adaptoare" europene. Mai multe filme de acest gen i-ar putea aduce incet-incet pe cei care se uita numai la filme comerciale americane spre un alt soi de cinema.

» Super 8 n-a fost super filmul la care unii dintre noi (mai ales fanii lui Steven Spielberg) ne asteptam, dar tocmai pentru fanii lui Spielberg a fost o calatorie in timp, intr-un univers paralel al filmelor acestuia din anii ‘80. Super 8 e filmul unui fan – si deocamdata ne multumim cu atit.

» Pe locul 75, Cowboys & extraterestri/Cowboys & Aliens a fost o surpriza mai placuta decit omagiul adus de J.J. Abrams lui Spielberg. Nascut dintr-o lipsa generala de idei noi, filmul Jon Favreau combina inventiv doua genuri cinematografice si, chiar daca o face dezechilibrat (western-ul e mai implinit decit SF-ul, iar unele sub-intrigi sint nedezvoltate), iti da aproape doua ore de divertisment. Pacat ca n-a vrut sa mearga mai adinc.

» Intr-o epoca de combinatii si permutari, Ethan si Joel Coen au intentionat cu Adevaratul curaj/True Grit un western ca odinioara (lucru inovativ in sine). La noi filmul e pe locul 97 din aproape 160 de pozitii, dar in SUA el a avut un succes de casa nesperat. Intrind anul trecut in 22 decembrie, a terminat anul pe locul 13, dupa o evolutie fantastica.

» Un scor bunicel (locul 101) a avut la noi Pina, primul documentar de arta in 3D realizat vreodata (si european pe deasupra!). Filmul lui Wim Wenders, lansat in februarie 2011 la Festivalul de la Berlin, e un omagiu adus coregrafei Pina Bausch, demonstrind ca – in ciuda spuselor puristilor – 3D-ul poate fi orientat spre "scopuri nobile".

» Melancholia e de-abia pe 102. Scandalul din jurul declaratiilor de domnul Goe ale lui Lars Von Trier de la Cannes n-a facut nici bine, nici rau filmului intr-o tara unde, ca si in celelalte de altfel, publicul mestecator de popcorn are alte criterii dupa care-si alege filmele.

» Imediat dupa Melancholia – pe 103 -, vine Pielea in care traiesc/La piel que habito de Pedro Almodovar, iar sapte pozitii mai incolo o comedie lansata cu multe luni inainte, Copiii sint bine-mersi/The Kids Are All Right. Este o comedie americana cu o bombita cu ceas: are tot ce-i trebuie retetei cu exceptia faptului ca membrii cuplului respectiv sint doua femei.

» Intrat in sali in decembrie, Moneyball: Arta de a invinge/Moneyball ar fi avut o pozitie mult mai buna decit locul 112 daca anul ar fi avut mai multe zile. Succesul lui se datoreaza lui Brad Pitt, baseball-ului si faptului ca filmul lui Bennett Miller e printre favoritii la Oscar.

» Ce folos ca filmul lui Mike Leigh, Un an din viata/Another Year, a fost in Competitia Oficiala de la Cannes 2010 si ca a avut cronici bune in toate partile? La noi e numai pe locul 124, desi a intrat in 1 iulie. Ce ar fi putut sa-i tenteze pe spectatorii de mall? Actorii prea putin cunoscuti (si cine e Jim Broadbent, ma rog?), parfumul trist al ratarii, tristetea vietii pe care oricum o vedem in jur?

» Oameni si zei/Des hommes et des dieux, premiat anul trecut la Cannes si elogiat nu doar in Franta, a mers la noi foarte prost. Din martie pina in decembrie a fost vazut de numai 1.784 de spectatori. E drept ca a avut doar cinci saptamini de rulare si doua copii.

» Mammuth, un alt film de festival, dar de mult mai mica respiratie decit Despre oameni si zei a facut 474 de spectatori, desi il avea ca protagonist pe Gerard Depardieu.

» Balada trista de trompeta e cel mai notabil codas (locul 157) pentru ca a intrat tirziu in sali. Alex de la Iglesia nu e Roland Emmerich, iar filmul sau face deliciul unei mici felii de public pentru care umorul negru e mai important decit risul filosofic al transformersilor.

Si-am incalecat pe-o sa… Sa speram ca anul care vine sa nu ne prinda pe ape si mai tulburi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii