
RetuRO a făcut curățenie bec pe toate tăpșanele pline de PET-uri din județ. Primarii sunt afectați la buget, dar mulțumiți

La Țuțora mai ajunge jumătate din cantitatea de pet-uri și sticle adusă la începutul anului, iar unele comune adună încă și mai puțin. Avantajul tuturor este că au dispărut sticlele din plastic aruncate peste tot.
„Se cam termină povestea reciclatului la nivelul unităților administrativ-teritoriale”, ne-a spus primarul Dobrovățului, Cătălin Martinuș.
În ultimele luni, de când a fost introdus sistemul returnare-garanție cu 50 de bani/recipientul din plastic sau din sticlă, în comună a scăzut cantitatea acestei categorii de reciclabile la 10-15 la sută. Asta în condițiile în care prin programele UE România s-a angajat la un grad de reciclare de 50% în câțiva ani. Dar sunt și avantaje, și dezavantaje, ne-a spus primarul Martinuș. Astfel, la o cantitate mai mică de deșeuri reciclabile, reducerea din factura pentru salubritate este mai mică. În schimb, e „curățenie lună” în comună, a remarcat Cătălin Martinuș.
Același lucru ni l-a spus și primarul comunei Ungheni. Iulian Marcu s-a arătat la rândul său foarte mulțumit de efectul secundar al introducerii garanției de 50 de bani/ sticlă, cel care a dus la dispariția recipientelor din plastic care până de curând erau aruncate mai peste tot. Primarul de la Ungheni ne-a spus și cât este pierderea administrației pe care o conduce prin transferul deșeurilor din plastic și sticlă din punctele de colectare din comună în sistemul garanție-returnare: de la 500 la doar 20-25 de lei/ lună cu aproximație. O pierdere neglijabilă în comparație cu nivelul de curățenie crescut brusc în ultimul timp.
Toate aceste materiale marcate cu simbolul SGR reprezintă cam 35-40 la sută din totalul reciclabilelor, am aflat de la Răzvan Gheorghiu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare pentru Salubritate – care administrează Centrul Ecologic de la Țuțora. O parte din recipientele reciclabile continuă să ajungă la stația de sortare de acolo, dar în cantitate mai mică. Directorul executiv al ADIS ne-a spus că, luna trecută, aproximativ 80 de tone de asemenea recipiente au ajuns la Țuțora, față de 170 de tone, câte au adus în prima lună a anului cei doi operatori din Iași, Salubris și Universal Girexim.
Citiți și:
- Noul sistem de reciclare începe să dea rateuri la Iași. Ce plângeri au clienții marilor magazine? „Din 20 de sticle identice mi-a citit doar 3”
- Suma uriașă pe care RetuRO nu o mai returnează consumatorilor pe ambalaje: 150 de milioane de lei lunar, bani plătiți la casă pe sticle, doze și PET-uri
Publicitate și alte recomandări video