RetuRo pare că descurajează oamenii să mai recicleze. Ieșeni puși pe drumuri din cauza unui sistem prost gestionat: cozi de zeci de minute
Aparatele de colectare smart din Iași, destinate reciclării prin Sistemul Garanție – Returnare, sunt tot mai scumpe la vedere. Fie sunt defecte, fie pur și simplu închise, din cauza lipsei de spațiu pentru depozitare. Cum sacii sunt colectați cu mare întârziere, în fața unor supermarket-uri se văd și munții. Munții de saci menajeri.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), care ar trebui să încurajeze populația să recicleze începe să aibă un efect contrar. Aparatele se strică des, oamenii stau mult la cozi, iar sacii sunt colectați cu mari întârzieri. Cum problemele sunt multe, și nemulțumirile vin din toate direcțiile. De la simplul consumator pus pe drumuri în căutarea unui aparat funcțional, la angajații unor magazine nevoiți să presteze o muncă suplimentară cu depozitarea sacilor și deblocarea automatelor, până la managerii unor magazine și supermarketuri care așteaptă mult și bine preluarea sticlelor.
„Ideea este bună, dar gestionată prost! Trebuie să stau la coadă câte 15- 20 de minute”
„Este o mare bătaie de joc! Ideea este bună, dar gestionată prost! Trebuie să stau la coadă câte 15- 20 de minute să-mi recuperez banii pe sticle, iar când ajung în fața aparatului de multe ori se blochează sau aflu că se închide pentru că este plin. Ce să mai zic de aspect, că nu se mai deranjează nimeni să le întrețină, să dea cu o cârpă pe ele. Arată execrabil! Uitați-vă și dumneavoastră! Sunt mizerabile și, la multe, trebuie să stăm și în soare, la cozi, să ne vină rândul. Prefer să arunc sticlele în altă parte, decât să fiu umilită în halul ăsta!”, s-a plâns Iulia B. , în timp ce aștepta ieri la coadă, în fața unui supermarket din Tătărași, cu o pungă de recipiente reciclabile.
- CITEȘTE ȘI: Cum fură RetuRO milioane de lei lunar din banii clienților pentru că automatele nu „citesc” unele etichete. Sumele nereturnate pe ambalaje lunar, amețitoare
Aceasta ne-a mărturisit că, până să ajungă aici, a plimbat sacii cu sticle pe la alte două magazine din Iași unde a aflat că aparatele erau defecte, probleme care ar fi persistat săptămâni la rând.
”Am fost la Carrefour în Tătărași – nu le mergea aparatul; am fost la Mega Image în Podul de Fier – nici aici. Mi s-a zis că urmează să se repare în câteva zile. Eu am revenit după două săptămâni, la fel. Nu se reparase nimic, în niciun supermarket. Deci aparatele astea mai mult ne încurcă. Eu nu le mai văd rostul dacă sunt mereu închise”, a mai semnalat Iulia.
SGR din România este al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este operat de compania RetuRo și a devenit funcțional la 30 noiembrie anul trecut. Se spune că SGR din România este al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania, doar că la noi în țară sistemul nu este la fel de bine gestionat și poate ar fi cazul să luăm exemple de bune practici.
Cetățeni străini la coada la Mega pt returo
În mod normal, la fiecare sticlă, PET și doză de metal, cu simbolul RetuRo, pe care le reciclăm, ar trebui să primim câte 50 de bani, cu condiția ca ambalajul să nu fie deteriorat și, desigur, ca aparatele să funcționeze.
- CITEȘTE ȘI: RetuRO, făcut zob de clienți: sistemul de garanție-returnare a ambalajelor nu are suficiente aparate, multe nu funcționează, cozile sunt foarte mari
Publicitate și alte recomandări video