Reuşită remarcabilă pentru patru elevi ieşeni de la “Moisil” şi “Racoviţă”. Un concurs internaţional de Informatică ce a ţinut două zile

marți, 17 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 Reuşită remarcabilă pentru patru elevi ieşeni de la “Moisil” şi “Racoviţă”. Un concurs internaţional de Informatică ce a ţinut două zile

Patru elevi din Iaşi, care au făcut parte din lotul naţional de informatică 2023, s-au clasat pe podium în cadrul Concursului Internaţional Romanian Masters of Informatics (RMI). Andrei Boacă, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, şi Alexandru Gheorghieş, Tiberiu Ştefan Cozma şi Liviu Dărăbăneanu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” au reuşit să obţină medalii de aur, argint şi bronz.

Elevii au concurat la două probe, timp de două zile, rezolvând trei probleme complexe de natură algoritmică în fiecare zi, timp de cinci ore. Fiecare problemă valora 100 de puncte, astfel încât scorul maxim ce putea fi obţinut a fost 600 de puncte.

Medalie de aur la Colegiul Racoviţă

Andrei Boacă este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Este un veteran al acestui concurs, participând 4 ani consecutiv în una dintre echipele reprezentative ale României, în calitate de membru al lotului naţional de informatică, obţinând medalie de bronz în 2020, apoi argint în 2021 şi din nou argint în 2022. Acum, în 2023, a obţinut medalia de aur. Tânărul a obţinut 223 de puncte în prima zi şi 220,63 în a doua zi, rezultat care l-a clasat pe locul al VIII-lea şi a obţinut medalie de aur.

„Subiectele au fost destul de accesibile anul acesta, fiind mai uşoare decât anul trecut. Este o performanţă pe care mi-o doream foarte mult încă de anul trecut când am obţinut argint, iar prin muncă şi perseverenţă am reuşit. Pregătirea pentru această competiţie vine în completarea pregătirii pentru barajele de la lotul naţional şi pentru olimpiada naţională. Pasiunea mea pentru informatică a apărut în clasa a V-a, când profesoara de informatică de la momentul respectiv ne-a invitat pe toţi elevii de a V-a la un curs introductiv despre informatică. Deşi nu am fost capabil atunci să scriu un program care să funcţioneze, mi-a plăcut foarte mult cursul, iar lucrul acesta m-a ambiţionat şi mai mult”, a spus Andrei Boacă.

Profesorul coordonator al lui Andrei a fost Marinel Şerban, cadru didactic în cadrul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi.

„Ne onorează un asemenea rezultat obţinut de Andrei. Nu este un novice în studiul informaticii, este un elev pasionat de această disciplină, având un parcurs anterior în acest domeniu al informaticii. Încă din gimnaziu a fost olimpic naţional la informatică, această pasiune făcându-şi apariţia foarte devreme şi continuând la liceu, iar rezultatele nu au încetat să apară, fiind tot mai răsunătoare”, a menţionat directoarea Colegiului Racoviţă, Mihaela Gotcu.

Trei medalii la Liceul de Informatică din Iaşi

La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, trei elevi au obţinut medalii de aur, argint şi bronz.

Alexandru Gheorghieş este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi (LIIS). Acesta a obţinut medalia de aur, după ce a obţinut 150 de puncte în prima zi a competiţiei şi 233,16 în cea de-a doua zi. Parcursul său în lumea informaticii a fost îndrumat de profesoarele Simona Iuscinschi şi Mirela Ţibu.

„Mă bucur foarte mult pentru această peformanţă, pentru că este primul aur pe care îl obţin la o competiţie internaţională. Am mai participat la RMI în anii trecuţi, dar am obţinut bronzul”, a menţionat Alexandru.

Tiberiu Ştefan Cozma este în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, iar Informatica a studiat-o alături de profesoara Mirela Ţibu. A obţinut medalia de argint la Concursul Internaţional Romanian Masters of Informatics, cu punctajele 177 şi 186,53.

„Această competiţie fost o experienţă plăcută. Am fost probleme dificile, mult mai grele decât ce se dă la alte etape ale olimpiadei. A fost al doilea concurs internaţional la care am participat şi sunt mulţumit de performanţa aceasta. Sper ca anul următor să iau aurul!”, a precizat Tiberiu.

Medalia de bronz a fost obţinută de Liviu Eugen Dărăbăneanu, elev în clasa a XII-a tot la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”. Acesta a fost coordonat de profesoarele Simona Iuscinschi şi Mirela Ţibu. Punctajele obţinute de acesta în cele două zile ale competiţiei au fost 127 şi 62,94.

„Aveam aşteptări mai mari, fiind puţin dezamăgitor pentru mine când văd bronzul, dar este evaluarea a ceea ce am făcut până acum. Am lucrat constant de când a început şcoala, pentru că sunt pasionat de informatică de când sunt mic”, a spus Liviu.

Simona Iuscinschi şi Mirela Ţibu, cadre didactice la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi au doar cuvinte de laudă pentru cei trei elevi pe care i-au îndrumat. „Rezultatele obţinute de elevii Liceului de Informatică, Alexandru Gheorghieş (medalie de aur) şi Liviu Dărăbăneanu (medalie de bronz) la concursul Romanian Masters of Informatics sunt rodul muncii lor de ani întregi. Ei au înţeles încă de mici că rezultatele la competiţii se obţin cu foarte multă muncă şi perseverenţă. Aceşti elevi au fost premiaţi în fiecare an la etapa naţională a Olimpiadei de Informatică, iar anul trecut au făcut parte din Lotul Naţional de Seniori, unde s-au antrenat alături de alţi tineri de excepţie ai României. Sunt extrem de onorată să le fiu dirigintă şi profesor de informatică încă de când erau în clasa a V-a, îi felicit din inimă pentru rezultatele excepţionale şi îi felicit pe părinţii lor pentru permanenta susţinere! Ei sunt o reală sursă de inspiraţie pentru toţi cei care vor să facă performanţă la informatică”, a declarat Simona Iuscinschi, profesoară de Informatică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”.

„Este un privilegiu şi o bucurie să fiu în mijlocul lor, să-i încurajez, să-i susţin şi să redescopăr împreună cu ei frumuseţea soluţiilor informatice. Vom dărui mai departe comunităţii forţa ideilor inovative din domeniul IT, lecţiile învăţate, caracterele frumos definite şi recunoştinţa pentru valorile gravate adânc în fiinţa noastră, la LIIS”, a afirmat Mirela Ţibu, profesoară de Informatică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”.

Cea de-a 11-a ediţie a Concursului Internaţional Romanian Masters of Informatics a avut loc la Bucureşti, România, în perioada 11-14 octombrie 2023 , de Liceul Naţional de Informatică Tudor Vianu , împreună cu Societatea de Excelenţă şi Performanţă în Informatică şi Academia CS. Au participat 153 de elevi din 6 ţări (România, Ucraina, Italia, Republica Moldova, Ungaria şi Bulgaria).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii