Reuters: Kim Jong-un şi Kim Jong-il au cerut vize în Occident cu paşapoarte braziliene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Reuters: Kim Jong-un şi Kim Jong-il au cerut vize în Occident cu paşapoarte braziliene

GALERIE
Kim Jong-un şi Kim Jong-il
  • Kim Jong-un şi Kim Jong-il
- +

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi defunctul său tată Kim Jong-il şi-au procurat în mod fraudulos paşapoarte braziliene cu scopul de a obţine vize de călătorie în ţări iccidentale, în anii '90, dezvăluie cinci ofciali vest-europeni de rang înalt în domeniul securităţii, scrie Reuters.

Este cunoscut faptul că familia care conduce Coreea de Nord a folosit documente de călătorie obţinute sub false pretexte, însă se cunosc puţine exemple concrete. Fotocopii ale paşapoartelor văzute de Reuters nu au mai mai fost publicate vreodată anterior, precizează agenţia. ”Ei au folosit aceste paşapoarte braziliene, în care apar în mod clar fotografii ale lui Kim Jong-un and Kim Jong-il, în încercarea de obţine vize de la ambasade străine”, a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, un oficial occidental de rang înalt în domeniul securităţii.

”Acest lucru arată dorinţa de a călători şi subliniază încercări ale familiei la putere de a construi o posibilă cale de evacuare”, a adăugat această sursă. Ambasada Coreei de Nord în Brazilia a refuzat să comenteze. Ministerul brazilian de Externe a anunţat că investighează cu privire la aceste informaţii. O sursă braziliană a declarat, sub protecţia anonimatului, că cele două paşapoarte au fost documente legitime atunci când au fost trimise - în alb - pentru a fi eliberate de consulate.

Alţi patru oficiali vest-eurpeni de rang înalt în domeniul securităţii au confirmat că cele două paşapoarte braziliene cu fotografiile celor doi Kim - emise pe numele Josef Pwag şi Ijong Tchoi - au fost folosite la solicitarea unor vize în cel puţin două ţări occidentale. Însă este neclar dacă au fost eliberate vize. Paşapoartele ar fi putut, de asemenea, să fie folosite în călătorii în Brazilia, Japonia şi Hong Kong, au declarat sursele în domeniul securităţii citate. Ziarul japonez Yomiuri Shimbun dezvăluia în 2011 că Jong-un a vizitat Tokyo pe când era copil, folosind un paşaport brazilian, în 1991 - înainte de data emiterii celor două paşapoarte braziliene în cauză.

Cele două paşapoarte, valabile zece ani, poartă o ştampilă cu inscripţia ”Ambasada Braziliei în Praga” şi data emiterii 26 februarie 1996. Potrivit surselor în domeniul securităţii citate, tehnologie de recunoaştere facială au confirmat că în fotografii apar Kim Jong-un şi tatăl său.

Paşaportul în care apare fotografia lui Kim Jong-un a fost emis pe numele Josef Pwag, a cărui dată de naştere în paşaport este 1 februarie 1983. Extrem de puţine lucruri sunt cunoscute despre Jong-un, iar data naşterii sale este disputată. El ar fi avut 12 până la 14 ani la data emiterii paşaportului brazilian. Jong-un a fost educat la o şcoaă internaţională din Berna, în Eleveţia, unde pretindea că este fiul unui şofer de ambasadă.

Paşaportul lui Jong-il a fost emis pe numele Ijong Tchoi, născut pe 4 aprilie 1940. Jing-il a murit în 2011. El s-a născut, de fapt, în 1941. Locul de naştere al deţinătorilor ambelor paşapoarte este Sao Paulo, în Braziia. Prima sursă în domeniul securităţii citată a refuzat să spună cum s-au obţinut copiile paşapoartelor, evocând reguli ale secretului. Reuters precizează că a văzut, deocamdată, doar fotocopii ale paşapoartelor şi că nu este în măsură să stabilească dacă este vorba despre falsuri.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.