Reuters: Pentagonul a desfăşurat o campanie de influenţare împotriva vaccinării anticovid în Filipine

marți, 18 iunie 2024, 20:57
2 MIN
 Reuters: Pentagonul a desfăşurat o campanie de influenţare împotriva vaccinării anticovid în Filipine

Armata americană a desfăşurat o operaţiune – rămasă până acum secretă – cu scopul de a contracara influenţa Chinei în Filipine, în timpul pandemiei covid-19, menită să discrediteze vaccinul chinez anticovid Sinovac, o operaţiune care s-a extins însă în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ţintind musulmanii, dezvăluie într-o anchetă de presă Reuters.

Reuters dezvăluie că a identificat 300 de conturi pe X, la acea vreme Twitter, create toate în vara lui 2020, în centrul cărora se află sloganul #Chinaangvirus.

Conturi false

Foşti oficiali americani din cadrul acestui program au confirmat Reuters că aceste conturi au luat parte la o campanie americană de influenţare.

Aceste conturi – false – au difuzat pe reţele de socializare critici cu privire la calitatea măştilor de protecţie fabricate în China, kituri de testare covid sau primului vaccin disponibil în Filipine, fabricat de întreprinderea chineză Sinovac.

X, întrebată de Reuters despre identitatea acestor conturi, a confirmat că era vorba despre conturi false, al căror comportament coordonat semnala o campanie de influenţare.

Ca atare, reţeaua de socializare le-a şters. Reuters scrie că această operaţiune a vizat mai întâi în mod specific Filipinele, după care s-a extins, până la jumătatea lui 2021, în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ţintind populaţia musulmană.

”Un element-cheie al strategiei a fost amplificarea afirmaţiei controversate potrivit căreia – pentru că vaccinurile conţin uneori gelatină de porc -, injecţiile chinezeşti trebuiau să fie considerate contravenind legii islamice”, arată ancheta Reuters.

Această operaţiune – lansată în timpul preşedinţiei lui Donald Trump – a continuat după venirea lui Joe Biden la putere.

Armata americană

Pentagonul, contactat de Reuters, a răspuns printr-un purtător de cuvânt că armata americană foloseşte ”diverse platforme, inclusiv reţele de socializare” cu scopul de a ”contracara” campanii ”răuvoitoare” vizând Ststele Unite şi aliaţii lor.

Beijingul a organizat o ”campanie de dezinformare prin care să acuze în mod flas Statele Unite de faptul că sunt responsabile de răspândirea covid-19”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Reuters scrie că nu a putut să stabilească în ce măsură documente ”antivax” şi alte dezinformări difuzate de Pentagon au fost consultate şi nici în ce măsură aceste postări au cauzat morţi din cauza descurajării oamenilor să se vaccineze.

În Filipine – unde nivelul vaccinării anticovid nu depăşeşte jumătate din populaţie -, pandemia covid-19 a cauzat înn mod oficial moartea a 97.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citiți și: Senatul Thailandei legalizează în premieră pentru Asia de Sud-Est căsătoria între persoanele de acelaşi sex

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii