Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Revenire de senzaţie în Formula 1

GALERIE
kubica
  • kubica
- +

La nouă ani de la accidentul din Italia, pilotul polonez Robert Kubica va fi pilot titular în echipa Williams

Polonezul Robert Kubica, absent din Formula 1 de la finalul anului 2010, va fi unul dintre cei doi piloţi titulari la Williams în sezonul 2019, a anunţat, ieri, echipa britanică, înainte de Marele Premiu de la Abu Dhabi.  Accidentat grav la un raliu în Italia, în februarie 2011 după care a fost aproape să-şi piardă braţul drept, pilotul de 33 de ani a fost nevoit să renunţe la cariera sa în Formula 1, deşi era sub contract cu Rénault. El îl va avea coechipier în sezonul viitor pe britanicul George Russell, în vârstă de 20 de ani, pilot din sfera de influenţă a Mercedes şi lider al campionatului Formula 2. "Drumul a fost lung şi cu multă emoţie realizez că anul viitor voi fi pe grilă printre cei 20 de piloţi de Formula 1", a declarat Kubica, într-o conferinţă de presă desfăşurată la circuitul Yas Marina. Kubica a efectuat mai multe teste pentru F1 din 2017, cu Rénault apoi Williams. El îl va înlocui pe rusul Serghei Sirotkin, în prezent pe ultimul loc în campionatul F1.  În afară de teste, ultima apariţie în Formula 1 a sportivului din Cracovia datează din 2010, de la Abu Dhabi.

Cvintuplul campion mondial Lewis Hamilton a salutat revenirea în Formual 1 a pilotului polonez Robert Kubica."Am concurat împotriva lui în karting, deci îl cunosc de multă vreme. A fost întotdeauna unul dintre cei mai talentaţi piloţi împotriva cărora am avut plăcerea să concurez A trecut printr-o perioadă foarte dificilă în aceşti ultimi ani şi este formidabil să văd că are posbilitatea de a reveni. Sper că a muncit din greu pentru a-şi regăsi nivelul şi starea de spirit, aşa cum erau în trecut. Cred că este extraordinar pentru sport să-l vedem revenind în acţiune", a adăugat pilotul Mercedes.

Kubica, considerat la fel de talentat ca Fernando Alonso şi Lewis Hamilton, şi-a început cariera în Formula 1 în 2006, la BMW-Sauber, iar din 2010 a trecut la Rénault. În cea mai populară serie automobilistică, polonezul a luat startul de 76 de ori, s-a clasat pe podium de 12 ori şi a câştigat o cursă, Marele Premiu al Canadei, în 2008, an în care a ocupat locul al patrulea în clasamentul general al piloţilor.  Din nefericire, după numai cinci sezoane, la 5 februarie 2011, Kubica a fost implicat într-un grav accident la Raliul Ronde di Andora. El a fost supus la cinci intervenţii chirurgicale, după ce a suferit mai multe fracturi la mâna şi piciorul drepte. O consecinţă a rănilor suferite a fost pierderea funcţiilor motrice ale mâinii drepte. El s-a recuperat treptat, dar nu a mai putut conduce un monopost de Formula 1. Kubica nu a abandonat cursele şi a concurat în raliuri, câştigând, în 2013, WRC-2. Visul de a concura din nou la volanul unui monopost nu l-a părăsit niciodată. Robert Kubica a testat o maşină GP3, una de Formula E, pe simulator, apoi un monopost Lotus E20, cu acelaşi şasiu folosit de Kimi Räikkönen, când a câştigat ediţia din 2012 a Marelui Premiu al Emiratului Abu Dhabi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri