Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Revenire miraculoasă. O studentă la Medicină, fiică de preot, 23 de zile în comă

GALERIE
andreea-iordachescu
  • andreea-iordachescu
- +

A fost adusă la Spitalul de Neurochirurgie în stare extrem de gravă pe 10 februarie, după un accident de ATV la Gura Humorului. „Leziunile iniţiale au fost foarte grave şi foarte mulţi nu reuşesc să recupereze deloc“, a declarat dr. Constantin Plugaru, medicul de la Terapie Intensivă care s-a ocupat de cazul tinerei. Pentru a avea şanse de recuperare, fata are nevoie de tratament la o clinică din Germania, dar costurile sunt foarte mari. Pentru primele două luni de tratament, factura este de 60.000 de euro, plus 15.000 de euro transportul. Tatăl ei încearcă să strângă bani din donaţii.

Andreea, fata părintelui Mihai Iordăchescu de la parohia Ezăreni, a fost externată de la Spitalul de Neurochirurgie la finalul săptămânii trecute. Tânăra în vârstă de 19 ani, studentă în anul I la Facultatea de Medicină de la UMF Iaşi, şi-a revenit după 23 de zile în care a fost în comă după ce s-a răsturnat cu ATV-ul la Gura Humorului. Aceasta se afla împreună cu o prietenă într-o plimbare cu ATV-ul când, cel mai probabil din cauză că a pierdut controlul acestuia, au intrat într-o râpă. Acolo, vehiculul a căzut peste Andreea, rămânând blocată sub el până la sosirea echipajelor de prim ajutor.

În acest moment, continuă recuperarea la domiciliu, familia sa dorind să înceapă cât mai repede tratamentul de recuperare la o clinică din Germania. Medicii care s-au ocupat de cazul său spun că a fost o revenire miraculoasă, prognosticul iniţial fiind unul extrem de rezervat din cauza leziunilor grave suferite.

Medicii sunt surprinşi de recuperarea fetei

Andreea a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie de pe data de 10 februarie în urma unui accident care a avut loc la Gura Humorului. A fost transferată de la spitalul din Suceava, având un traumatism cranio-cerebral sever, contuzie pulmonară foarte severă şi hemoragie alveolară, cu un prognostic rezervat din cauza leziunilor importante.

„A venit intubată, ventilată mecanic, au fost explorate leziunile, s-a făcut RMN cerebral, CT toracic pentru o evaluare mai bună a leziunilor. A stat intubată 23 de zile, iniţial din punct de vedere neurologic era staţionară, chiar cu o uşoară agravare, dar după două săptămâni în care lucrurile au fost foarte incerte legate de evoluţia ei, a început să dea primele semne că recuperează. Erau două bătălii separate - una neurologică şi cealaltă pe partea de funcţie pulmonară“, a explicat dr. Constantin Plugaru, medic specialist ATI, care s-a ocupat de acest caz.

Medicul spune că, după două săptămâni, starea fetei a început să se amelioreze treptat, de pe 5 martie fiind detubată, reuşind treptat să respire singură.

„Noi avem diferite tehnici de evaluare din punct de vedere neurologic, folosim foarte des scorul Glasgow care urmăreşte activitatea motorie, răspunsul la stimuli, dacă deschide ochii, dacă vorbeşte. Astfel, după două săptămâni a început să ridice piciorul drept la comandă. Iniţial, părea să nu se coordoneze cu cerinţa, părea că este o mişcare spontană. Uşor-uşor, ne-am convins că răspunde la comenzi, ceea ce înseamnă că ştie ce se întâmplă în jurul ei, ceea ce reprezintă un mare lucru“, a completat dr. Plugaru.

Cititi si: Două tinere din Iaşi s-au răsturnat cu un ATV la Gura Humorului

Când a fost externată din spital, Andreea a reuşit să stea în şezut, a început să vorbească, iar medicii spun că are un tonus muscular foarte bun, chiar dacă nu poate încă să meargă. Râde, plânge, mănâncă singură, chiar dacă încă nu îşi coordonează mişcările. Medicii i-au explicat că a suferit un accident şi că a fost internată, tânăra fiind conştientă de cele întâmplate.

„Leziunile iniţiale au fost foarte grave şi foarte mulţi nu reuşesc să recupereze deloc. Sunt rare aceste cazuri, am mai avut copii de 10 - 11 ani care au venit cu leziuni foarte grave şi au recuperat foarte bine şi aproape complet. În general tinerii au capacitatea de recupera miraculos, iar ea a fost un astfel de caz, o minune ar fi măcar să fie cât de cât independentă, să îşi poată desfăşura activităţile de bază“, a precizat medicul Constantin Plugaru.

Pentru recuperarea în străinătate e nevoie pentru început de 60.000 de euro

Andreea a ajuns din nou acasă vinerea trecută şi a început deja un program de recuperare la domiciliu, până la momentul în care va reuşi să fie transferată la clinica din Germania. Familia sa a luat legătura cu clinica „Hegau-Judendwerk“, iar locurile sunt disponibile începând cu data de 19 aprilie. Problema este însă cea financiară, costurile estimate sunt foarte mari, fiind vorba despre 60.000 de euro.

„Clinica respectivă a trimis şi costurile estimative: 1.030 euro pentru fiecare zi de spitalizare plus 45 de euro pe zi pentru însoţitor (la care se vor adăuga costurile privind translatorii şi eventualele dispozitive ortopedice de care va fi nevoie). Altfel spus, o lună de recuperare costă aproximativ 33.325 de euro, iar primul deviz este făcut pentru 56 de zile. Acest deviz în valoare de 60.000 de euro trebuie achitat în totalitate înaintea plecării în Germania. În plus, pentru a ajunge acolo este nevoie şi de circa 15.000 de euro, pentru transportul aerian cu echipament medical adecvat. Costurile sunt uriaşe pentru familie având în vedere că recuperarea în astfel de situaţii durează între 6 luni şi un an sau poate chiar mai mult“, se precizează pe pagina „Alături de Andreea, fiica preotului din Ezăreni“.

Într-un mesaj video de mulţumire şi recunoştinţă pentru toţi cei care au donat până acum, părintele Iordăchescu a spus că ceea ce trăieşte întreaga familie acum este „o minune“, Andreea făcând „progrese spectaculoase“.

Cititi si: Accident de tren cu doi morți la Vlădeni. BMW târât pe șine de un tren

„Este o minune că a rezistat atâta timp intubată, că Dumnezeu prin sfinţii Săi a dat gând bun doctorilor şi I-a coordonat şi au detubat-o, este o minune că în ciuda afecţiunilor pe care le-a avut la plămâni a reuşit să respire singură, este o minune fiecare clipă de revenire la sănătate“, a povestit părintele Iordăchescu.

Orice contribuţie financiară este binevenită, iar cei care doresc să o ajute pe Andreea să ajungă în Germania pot face acest lucru în conturile deschise la Banca Românească:

RO22 BRMA 0242 0197 1070 0038 - RON
RO11 BRMA 0999 1000 7410 5959 - EURO
Cod SWIFT: BRMAROBUXXX
Titular: Mihai Andi Iordachescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri