anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism

GALERIE
anxietate-alcoolism
 • anxietate-alcoolism
- +

Editarea genetică poate fi un potențial tratament pentru anxietate și alcoolism la adulții care au experimentat abuzul de alcool în tinerețe, susține un studiu pe animale publicat în jurnalul Science Advances.

Studiul a fost efectuat de specialiștii de la Universitatea din Illinois, Chicago, atunci când cercetau efectele pe care le are consumul de alcool de la vârste fragede asupra sănătății, mai târziu în viață, arată Medical Xpress.

Un studiu anterior, efectuat de aceeași universitate arăta că băutul excesiv de alcool din adolescență poate altera chimia creierului în zona de amplificare a genei Arc, pentru reglarea activității citoscheletului. Această reprogramare epigenetică a genei Arc din centrul de memorie și emoții al creierului contribuie la predispoziția spre anxietate și alcoolism la vârste adulte.

Modificarea genetică ar putea fi un răspuns

În acest nou studiu, cercetătorii au arătat că reprogramarea epigenetică, care persistă de-a lungul vieții, poate fi reprogramată și inversată cu ajutorul editării genetice.

„Alcoolismul excesiv și timpuriu poate avea efecte semnificative și permanente asupra creierului, iar rezultatele acestui studiu oferă dovezile faptului că editarea genetică poate fi un potențial antidot al acestor efecte, generând un fel de resetare la ”setările din fabrică””, spune autorul principal al studiului, Subhash Pandey, profesor de psihiatrie și director al Centrului pentru Cercetarea Alcoolismului în Epigenetică de la UIC.

Pandey și echipa acestuia s-au folosit de instrumentul de editare genetică numit CRISPR-dCas9 în experimentele lor pentru a manipula procesele de acetilare și metilare a histonelor la gena Arc, la șobolani. Aceste procese fac genele mai mult sau mai puțin susceptibile la activare.

Anxietatea a fost observată prin testarea comportamentală

Anxietatea a fost urmărită prin testarea comportamentală, precum documentarea activităților exploratorii la șobolanii supuși la teste labirint, iar testarea alcoolismului a fost observată prin monitorizarea cantității de lichid consumat atunci când șobolanii erau puși în situația de a alege între două sticle cu opțiuni ca apă, apă îndulcită sau diferite concentrații de alcool - 3%, 7% sau 9%.

În cel de-al doilea model, cercetătorii au studiat șobolanii adulți care nu fuseseră supuși la alcool, în prealabil. Atunci când inhibitorul dCas9 a fost folosit pentru a induce metilarea, care strânge cromatina și previne anumiți factori din a exacerba ADN-ul, exprimarea genei Arc a scăzut, iar indicatorii de anxietate sau cei ai consumului de alcool au crescut.

Problemă de sănătate publică

„Rezultatele demonstrează că editarea epigenetică de la nivelul amigdalei poate ameliora psihopatologia la adulți, în urma consumului excesiv de alcool în tinerețe”, mai arată raportul.

„Consumul excesiv de alcool încă din tinerețe reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, iar studiul acesta nu doar că ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce se petrece în dezvoltarea creoerului pe fondul expunerii la alcool, dar oferă speranța că într-o zi vom putea dezvolta tratamente eficiente împotriva tulburărilor legate de anxietate sau alcoolism”, comentează Pandey.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.