Revocarea din funcţie a primarului de Rediu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Crochiuri economice

Revocarea din funcţie a primarului de Rediu

GALERIE
liste vor
  • liste vor
- +

Că primarii sunt oameni, fie ei şi cu statut de (om) ales al comunităţii, şi nu chiar în toate cazurile uşi de biserică, se ştie. După cum, de asemenea, se ştie că propriile lor interese economice nu odată se intersectează cu ”trebile dinlăuntrul” respectivelor comunităţi. 

Nici în urmă cu o sută de ani nu stăteau lucrurile prea diferit, în această privinţă. Un dosar privind revocarea din funcţia de primar de comună în anul 1918 pare suficient de grăitor. În discuţie intra cazul primarului comunei rurale Rediu Mitropoliei, judeţul Iaşi (D. Anghelachi), la adresa căruia prefectul avea mai multe ”nemulţumiri”. Astfel, cel ce ocupa jilţul de prefect al judeţului Iaşi la acel moment, prin raportul No.4161/1918 (M.Of. No.166/16-29 Octombrie 1918) descrie o stare de fapt incompatibilă cu demnitatea de primar. Nici mai mult, nici mai puţin, se arăta că ”în dimineaţa zilei de 13 Septembrie a.c., ţinându-se la administraţia plasei Copou licitaţia pentru arendarea cârciumei din satul Popricani Coarba, pendinte de comuna Rediu Mitropoliei, numitul primar, împreună cu notarul, întrebaţi fiind de administratorul de plasă, au afirmat că nu sunt prezenţi decât doi concurenţi, Vasile Boureanu şi Vasile Roşioru, pe când în realitate mai era încă unul, Gh. Sin Gavril, căruia, primarul, pentru a-1 îndepărta de la licitaţie, i-a spus că administratorul de plasă va veni să ţină licitaţia după amiază”. Demascarea s-a datorat tocmai respectivului administrator.

Acesta, ”după terminarea lucrărilor, ieşind dela primărie, a fost întrebat de al treilea concurent, care nu-1 cunoştea, când vine administratorul pentru a ţine licitaţie, cu care ocazie a văzut şi oferta acestuia, care era mult mai avantajoasă decât a celorlalţi doi concurenţi”. Alte elemente în plus, care să reflecte portretul de ”ilegal” al primarului, nu mai regăsim în raportul menţionat. Însă, pentru ministrul secretar de Stat de la Departamentul de Interne, se pare că a fost suficient. În partea expozitivă a deciziei semnate de acesta (dată la 12 Octombrie 1918, No.59893) se reţine că ”învinuirile aduse în sarcina numitului primar, constituind grave abateri de la datorie, acte de natură a compromite interesele comunei, intră în prevederile art.102 din Legea pentru organizarea comunelor rurale şi administraţia plăşilor”. Drept urmare, ministrul n-a stat defel pe gânduri şi văzând ”dispoziţiile art. 3 din Legea asupra unor măsuri excepţionale relative la funcţiuni publice, la consilii judeţene şi comunale” îl revocă de îndată pe D. Anghelachi din funcţia de primar al sus-amintitei comune din judeţul nostru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.