anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Revocări şi suspendări

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Pentru şeful statului, promulgarea unei legislaţii care să contravină angajamentelor sale electorale ar fi extrem de costisitoare politic. Foarte probabil, ar fi mult mai dăunătoare decât revocarea doamnei Kövesi de la şefia DNA

Revocarea de către preşedinte a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este o victorie simbolică a taberei guvernamentale, dar miza centrală a conflictului este conţinutul legislaţiei referitoare la justiţie şi statul de drept. În mod normal, conflictele se vor prelungi, dar puterea are şanse mari să-şi vadă atins obiectivul până la sfârşitul acestui an.

Atacul încununat de succes împotriva doamnei Kövesi are, desigur, efecte pozitive pentru alianţa de la guvernare, pentru că l-a umilit pe preşedintele Iohannis şi a generat o falie între acesta şi un segment important al susţinătorilor săi. De asemenea, prin verdictul Curţii Constituţionale, s-a reconfirmat rolul limitat al şefului statului în procesul politic românesc. Din punct de vedere propagandistic, se poate contabiliza o victorie a alianţei PSD-ALDE împotriva aşa-numitului „stat paralel“. Totuşi, marele obstacol în calea exercitării actului de guvernare aşa cum doreşte coaliţia nu a fost doamna Kövesi, ci prevederile din codul penal care limitează folosirea puterii de către diverşii şefi politici şi administrativi.

Evident că în prim-plan se află dosarul Liviu Dragnea. Conducerea Partidului Social Democrat vrea cu orice preţ să-şi scape şeful de problemele politice trecute, prezente şi, dacă se poate, viitoare. Relaxarea definirii abuzului în serviciu ar fi o binefacere şi pentru o mulţime de şefi administrativi din PSD, ALDE şi alte partide. Din momentul în care noul text va intra în vigoare, stresul funcţiei va dispărea şi ei îşi vor putea folosi toată experienţa şi imaginaţia pentru a-şi consolida autoritatea şi a livra cetăţenilor diverse bunuri politice, mulţumindu-şi în acelaşi timp sponsorii şi clientela.

Puterea nu doreşte să recurgă la ordonanţe de urgenţă, preferând ca întreg ansamblul de proiecte de lege referitoare la justiţie să intre în vigoare după parcurgerea tuturor etapelor legislative. În mod normal, va reuşi în această încercare şi o va face în termenul dorit - 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a preşedinţiei UE. Totuşi, probabil că este pregătită şi varianta unei ordonanţe de urgenţă emise de guvern. Prezenţa doamnei Viorica Dăncilă la Palatul Victoria este o garanţie că această ordonanţă va fi emisă, la nevoie.

Rămâne actuală tema suspendării preşedintelui Klaus Iohannis. Puterea trebuie să se decidă cum o tratează, dincolo de emoţie şi dorinţă de revanşă. Varianta prin care şeful statului este suspendat pentru a se permite promulgarea legilor justiţiei - evident că motivaţia era altfel formulată, dar toată lumea înţelegea despre ce e vorba - este mai serioasă decât cea prin care suspendarea ar fi fost o pedeapsă pentru refuzul preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA. Cea de-a doua a ieşit din discuţie, prima rămâne pe agendă.

În mod normal, argumentaţia politică şi juridică a suspendării nu ar trebui să conteze prea mult, dacă puterea strânge o majoritate hotărâtă, fie ea şi restrânsă. Problema, pentru liderii PSD, este aceea că majoritatea pe „a doua variantă“ (cazul Kövesi) nu mai există, iar cea pe „prima variantă“ (promulgarea legilor justiţiei) nu există încă.  

Pentru şeful statului, promulgarea unei legislaţii care să contravină angajamentelor sale electorale, chiar dacă s-ar produce ca urmare a obligaţii constituţionale, ar fi extrem de costisitoare politic. Foarte probabil, ar fi mult mai dăunătoare decât revocarea doamnei Kövesi de la şefia DNA. Acum, dacă ar insista să iniţieze procedura de suspendare, puterea nu ar avea cine ştie ce şanse să câştige referendumul, chiar în ipoteza unei mobilizări puternice a propriilor susţinători. Pe de altă parte, dacă preşedintele ar promulga legislaţia justiţiei în forma votată de parlament, s-ar delegitima şi mai mult în rândul bazei sale de sprijin, iar partidele de la guvernare ar avea o şansă mult mai bună.

Asistăm, în esenţă, la problemele unui preşedinte care a eşuat în misiunea sa centrală: aceea de a produce o majoritate politică în Parlament. Domnul Klaus Iohannis a reuşit, în toamna lui 2015, să îndepărteze PSD de la guvernare, spre satisfacţia multora dintre simpatizanţii săi. Din păcate pentru el, tocmai acest mic succes a contribuit decisiv la marele eşec din 2016 şi, indirect, la problemele sale din ziua de astăzi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.