Revoltă a mai multor părinți de la Grădinița 13. Primăria, forțată să renoveze. Cădea tavanul peste copii
Sălile unei grădinițe din centrul orașului Iași au început să fie reparate la insistențele părinților. Deși tencuiala cădea de pe pereții și tavanul sălilor de clasă ale Grădiniței cu Program Normal Nr. 13 (GPN 13), a fost nevoie ca părinții preșcolarilor să facă o sesizare la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași pentru a fi luate măsuri în acest sens, cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea noului an școlar.
Un părinte al unui copil care studiază la Grădinița cu Program Normal Nr. 13 din Iași a prezentat redacției „Ziarul de Iași” situația încăperilor unității de învățământ, alături de imagini ce dovedesc cele povestite. Acesta și-a exprimat dorința de a rămâne sub anonimat, din motive lesne de înțeles.
Grădinița cu Program Normal Nr. 13 se află chiar în centrul orașului, la intersecția străzii Gavriil Musicescu cu strada Arcu, vizavi de Colegiul Național din Iași. Sunt patru săli de clasă în grădinița ce aparține de Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” din Iași.
„Grădinița cu Program Normal Nr. 13 este în stare extrem de proastă și în două săptămâni va începe anul școlar. De-a lungul anilor au fost făcute mai multe sesizări cu privire la starea deplorabilă a cladirii și nu s-au luat măsuri”, a declarat respectivul părinte.
Tencuiala cade și îi pune pe copii în pericol
Potrivit părintelui preșcolarului, la finalul anului școlar anterior, a transmis directorului Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu”, Nicolae Viusenco, prin educatoare, că este necesară o renovare a sălii de clasă.
„Domnul director a zis că nu sunt fonduri și că ne dă materialele, dacă plătim noi, părinții, manopera. Au fost cumpărați doi saci de materiale prăfoase și câteva găleți de var pentru toată grădinița, urmând ca doamnele să se organizeze cu părinții. După ce am primit oferte de aproximativ 2.000 de lei pentru două mâini de var și mici reparații, am agreat cu câțiva părinți să nu mai stăm cu mânile în sân așteptând să facă școala ceva. Însă, când a venit firma să dea cu var, domnul respectiv ne-a spus că nu poate da cu var peste tencuiala existentă, întrucât va cădea și munca va fi degeaba. Ne-a explicat că trebuie retencuit, ceea ce ar însemna 40 de saci de MP75 și 8 saci de alt material de finisaje, plus manopera care sare de 7.000 de lei. Toate astea doar pentru clasa noastră. Am zis că noi nu putem suporta o așa cheltuială într-o clasă în care suntem 10 părinți care contribuie”, a povestit acesta.
După această întâmplare, luni, 19 august, părintele preșcolarului a hotărât să transmită un e-mail către directorul unității de învățământ, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași, primarul Mihai Chirica și către cabinetul Ministrului Educației.
Tavanul a căzut în baia băieților
Starea critică a unității de învățământ se extinde, însă, dincolo de sălile de clasă. Părintele care s-a adresat redacției noastre a mărturisit că anul trecut a căzut tencuiala de pe tavanul din baia băieților, iar apoi a fost reparată doar acea porțiune.
„Luni, când am fost, am văzut cum arată grădinița. Noi, în anii trecuți, nu am avut prea mult acces în grădiniță, pentru că a fost pandemia, iar părinții se opreau la ușă, fiindcă copilul era preluat de doamna îngrijitoare. Anul trecut a căzut o bucată de tavan deasupra băii băieților. A fost o binecuvântare că nu a fost niciun copil acolo în momentul căderii. După cum se vede, a fost reparat doar acolo și nus-a obosit nimeni să mai dea și cu var”, a precizat acesta.
Și asta nu ar fi tot, conform spuselor părintelui. Se pare că iarna, când se topește zăpada, sau când sunt ploi puternice este plasată o găleată în care este colectată apa, la grădinița din centrul orașului.
„La intrarea în grădiniță, la ploi mai puternice sau când se topește zăpada de pe acoperiș se plasează o găleată în care este colectată apa. Anul trecut, doamnele educatoare ne-au informat că trebuie să evităm să lăsăm copiii să meargă pe lângă zidul grădiniței, afară, pentru că a căzut o bucată din tencuială”, a completat părintele preșcolarului.
Proiect aprobat, fonduri insuficiente
Cadrele didactice din cadrul GPN 13 ar fi făcut mai multe sesizări de-a lungul timpului, însă de fiecare dată li s-a transmis că nu sunt fonduri.
Contactat de reporterii „Ziarul de Iași”, directorul unității de învățământ, Nicolae Viusenco, a explicat că este vorba despre o grupă la care părinții au promis din primăvară că vor „să facă cum le place lor și copiilor”, el fiind de acord cu propunerea. În plus, acesta spune că părinții au venit cu ideea ca școala să asigure materialele pentru reparație, întrucât de manoperă se vor ocupa ei. Părintele care s-a adresat redacției noastre a declarat, însă, că această propunere a venit din partea conducerii școlii.
„Eu am vorbit cu doamna educatoare pe data de 13 sau 14 august, am fost la școală, chiar dacă eram în concediu, și le-am spus «chiar dacă vă apucați, să aveți grijă să terminați până începe școala». Părinții au venit cu o firmă care s-a uitat și a zis că întâi trebuie dată tencuiala jos și apoi văruit și costând 9.000 de lei. În primăvară mi-au spus să cumpărăm noi materialele, pentru că de manoperă se vor ocupa ei. Am cumpărat materialele de la școală, le-am dat. Ei când au venit pe 16 august, au văzut că e mult cu reprezentantul unei firme și au zis că ei nu mai fac. Apoi au fugit la Inspectorat să spună că directorul nu a rezolvat problema grădiniței”, a declarat Nicolae Viusenco.
Directorul a explicat că pentru Grădinița cu Program Normal Nr. 13 a fost realizat un proiect de reabilitare, aprobat în anul 2022, cu deviz general de 5.078.934,99 lei. Au trecut doi ani de atunci, însă încă nu au fost găsite fonduri pentru transforma grădinița într-un mediu sigur pentru copii.
„Noi avem făcut proiectul pentru o reparație capitală. În Consiliul Local al municipiului Iași au fost aprobați indicatorii în urmă cu 2 ani de zile, dar deocamdată nu au fost găsite fonduri pentru a reabilita grădinița. Acolo este o lucrare majoră, nu este vorba despre peticit două-trei găuri. E o clădire veche de 100 și ceva de ani, unde au funcționat mai multe instituții, iar acum este grădinița. Eu, la școală, am doi oameni de la întreținere care fac lucruri mici, nu au schelă, dar i-am trimis. Au făcut ceea ce s-a putut face, dar acolo trebuie făcută o reparație capitală”, a menționat directorul.
Nicolae Viusenco a mai spus că, la rândul său, transmite Primăriei informații despre starea grădiniței și cere relocarea copiilor.
„De fiecare dată fac adresă la Primărie și le spun că sunt proprietarii imobilului care este într-o stare de degradare înaintată. Eu nu am puterea de a decide relocarea copiilor. Am făcut ceea ce a depins de mine, pașii care au trebuit făcuți până la aprobarea în Consiliul Local. Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local în urmă cu doi ani, însă nu a fost anunțată nicio dată de începere a lucrărilor”, a adăugat acesta.
Sesizarea părinților a adus și fondurile Consiliului Local
Însă, după sesizarea făcută de părinți la ISJ Iași și Primărie, se pare că au fost găsite fonduri de către Consiliul Local.
Fotografiile au fost realizate de către părinte la data de 19 august, zi când a și făcut sesizarea. Deși nici până la această dată nu a primit un număr de înregistrare a sesizării făcute, lucrările au început pe 21 august la Grădinița cu Program Normal Nr. 13, potrivit informațiilor transmite de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
„Este o sesizare depusă de părinți. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au fost în unitatea școlară și au început activitățile de igienizare și reparație a spațiului grădiniței. Au început de pe 21 august. Fondurile pentru igienizare sunt date de Consiliul Local”, a transmis Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Publicitate și alte recomandări video