anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Revoltă a studenţilor economişti! FEAA a decis să crească taxele: plus 30-40%

GALERIE
proteste_studenti
 • proteste_studenti
- +

Revoltă în mediul online a studenţilor Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), după ce conducerea instituţiei a decis majorarea taxelor la licenţă şi la masterat. Astfel, la licenţă, pe an, un student va plăti 4.000 de lei în loc de 3.000 de lei, în timp ce la masterat s-a majorat la 5.000 de lei de la 3.500.

Reprezentanţii studenţilor în Consiliul Facultăţii au acuzat, într-o postare făcută pe Facebook, că nu au fost informaţi din timp, nu s-a dezbătut acest aspect şi că ei sunt singurii care au votat împotrivă.

„Singurele voturi împotrivă au fost ale studenţilor, iar conducerea facultăţii nu a făcut publică această propunere, nefiind creat cadrul de discuţii oportun. Prin urmare, studenţii si toţi cei interesaţi să îşi transmită punctul de vedere pentru o decizie bine fundamentată nu au avut posibilitatea. Menţionăm că şedinţa a fost convocată doar cu 24 de ore înainte, pe ordinea de zi nefiind inclus niciun punct explicit privitor la creşterea taxelor”, au precizat reprezentanţii studenţilor.

În urma sutelor de mesaje venite peste weekend de la studenţi, facultatea a explicat public că majorarea nu îi va afecta pe cei care sunt deja înmatriculaţi la FEAA, ci doar pe bobocii care încep studiile de la 1 octombrie 2022.

„Vom păstra neschimbat taxele pentru actualii noştri studenţi până vor termina ciclul de studiu. Cât despre destinaţia banilor din taxe, când veţi reveni la şcoală veţi înţelege pe ce s-au cheltuit. Vă aşteaptă multe amfiteatre şi săli complet renovate, o nouă infrastructură de internet, calculatoare noi şi multe altele”, au transmis reprezentanţii FEAA.

Ei au detaliat şi mai mult componenta financiară, spunând că este foarte dificil să acoperi cheltuielile cu studenţii la taxă. Conducerea facultăţii susţine că există costuri per student la licenţă în jur de 7.000 lei pe an, echivalentul finanţării primite de la Guvern. Eliminând ceea ce aceştia numesc „costurile fixe”, costurile rămâne de peste 4.000 de lei la licenţă şi peste 5.000 de lei la master, iar de aici decizia creşterii taxelor până la acest nivel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X