Revolta copiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Revolta copiilor

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Ei au înţeles că instituţiile statului nu-şi pot face treaba din cauza cancerului corupţiei şi că organismul nu poate funcţiona normal decât eliminând ţesuturile bolnave.

În momentul în care scriu aceste rânduri, nu se ştie - sau nu se spune - nimic concret în privinţa celor două fete. Orbecăim în ceaţă, încercăm să găsim ceva coerent în declaraţiile diferiţilor "comunicatori", unul mai confuz decât altul. Am privit jalnicele eforturi ale şefului DIICOT, Felix Bănilă, care se străduia, icnind, să ducă o propoziţie - simplă - până la capăt. Când nu vorbesc scremut, alţi inşi manifestă o suspectă limbuţie, precum Alexandru Cumpănaşu, al cărui zel miroase de la o poştă a escrocherie. Deşi declarau insistent că sunt profund afectaţi de tragedia de la Caracal, mai marii din PSD au avut în aceste zile o preocupare majoră: cum să pună mâna pe Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, despre care ei cred (cu temei? nu ştiu) că poate influenţa în mod decisiv rezultatul alegerilor. Falsificarea rezultatelor e, cu siguranţă, soluţia de care se agaţă în perspectiva următoarelor scadenţe electorale. Dar această vânzoleală trivială nu poate ascunde problema de fond: eşecul instituţiilor statului. Totul, de la discuţia dintre Alexandra şi poliţiştii de la Urgenţe ("de la Urgenţe": ce ironie!...) şi până la bâlbele efemerului ministru de interne Moga, totul aşadar a scos în evidenţă amestecul de indolenţă, tembelism, incompetenţă, rea voinţă, machism, nepăsare, primitivism, mârlănie, amestec care ne arată, o dată în plus, că avem a face cu o societate bolnavă. Poliţia e plină de neaveniţi, puşi în funcţii de conducere nu datorită calităţilor profesionale, ci în raport cu fidelitatea faţă de partid. La MAI grotescul e la el acasă: ştabii de acolo sunt foarte preocupaţi să dea doctorate şi să părăsească serviciul cu pensii cât mai confortabile. Cu aşa superiori, nu e de mirare că mulţi poliţişti au o pregătire rudimentară, nu ştiu să comunice şi să se adapteze unor situaţii mai dificile. Ştiu, bolile sunt mai vechi, dar ele au fost acutizate de guvernarea din ultimii ani. Să nu uităm că la Interne s-a aflat, vreme de doi ani şi jumătate, o doamnă a cărei prestaţie a basculat între ridicol şi penibil. Plantată de Liviu Dragnea la vârful ministerului, Carmen Dan a fost de o aroganţă scandaloasă, a luat decizii aberante şi i-a promovat cu consecvenţă pe impostori. La capitolul comicării (involuntare) trebuie menţionat numaidecât episodul microfoanelor din priză, precum şi campania de o zi (dusă în tandem cu Gabriela Firea) pentru protejarea elevilor de pericolul "Balenei albastre", un joc căruia i se atribuiau puteri malefice. Raportat la ce se întâmplă astăzi la Caracal, acest ultim episod arată că prostia poate fi, adesea, de-a dreptul indecentă.

Carmen Dan şi-a dat demisia, dar o dată cu ea ar fi trebuit să plece întregul guvern, în frunte cu Viorica Dăncilă (căreia, constat cu uimire şi tristeţe, o doamnă politolog se obstinează să-i găsească merite şi calităţi). Când nu e agresiv, pe linia imprimată de mentorul ei Liviu Dragnea, discursul dnei Dăncilă e găunos, previzibil, fals (mai brutal spus: mincinos). Nu a fost credibilă nici când propunea iniţiative legislative aberante, nici când ne cerea adeziunea la o aşa-zisă campanie împotriva criminalităţii. Pe cine mai pot amăgi astfel de tertipuri demagogice?

În ce mă priveşte, am văzut totuşi ceva reconfortant în aceste zile, şi anume manifestaţiile de protest ale elevilor din Caracal şi Craiova. Impresionant. Politicienii s-au tot îndesat să vorbească în numele copiilor, dar copiii au demonstrat că pot vorbi ei înşişi în numele lor. Chiar în clipele când Viorica Dăncilă declara, la guvern, că lupta împotriva corupţiei s-a transformat în "spectacol" (?) şi că de aceea a fost neglijată lupta împotriva criminalităţii, adolescenţii din Caracal scandau "Corupţia ucide!" şi "Justiţie, nu corupţi !". Ei au înţeles, aceşti copii, că instituţiile statului nu-şi pot face treaba din cauza cancerului corupţiei şi că organismul nu poate funcţiona normal decât eliminând ţesuturile bolnave. O doamnă, o mamă probabil, purta o foaie de hârtie pe care era scris "Europa, te rog, ajută-ne!". La Craiova, doi adolescenţi ţineau un carton mai mare pe care era scris, stângaci, dar tulburător, "Alo, 112, Sunt România!". Se scanda "Nu putem să aşteptăm/ Trebuie să ripostăm!". Aceşti copii nu trebuie lăsaţi singuri.

Altfel, dacă vor continua să protesteze, mâine-poimâine vor fi amendaţi sau chiar, cine ştie, acuzaţi că vor să dea o lovitură de stat.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.