Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Revolta părinţilor. Trei şcoli anchetate pentru banii strânşi la fondul clasei

GALERIE
fondul clasei
  • fondul clasei
- +

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti face verificări, începând de luni, la Şcoala Gimnazială "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu", după ce a primit sesizări privind colecte de bani.

"În urma unor sesizări primite, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti declanşează, începând de astăzi, 13 ianuarie 2014, verificări la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială «Sf.Andrei», Liceul Teoretic «Nicolae Iorga», Colegiul Economic «Costin C. Kiriţescu»", a anunţat ISMB, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educaţiei, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizată.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat vineri la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.

Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Sursele citate au precizat că părintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Secţiei 6.

Plângerea a fost făcută în aceeaşi zi în care Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învăţătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa, vineri, după demiterea învăţătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va începe o anchetă similară celei de la Şcoala nr. 10 la o altă unitate de învăţământ, după ce a primit informaţii despre un caz asemănător.

Pricopie a precizat că, după prezentarea cazului de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti", la Ministerul Educaţiei, dar şi la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-au primit noi informaţii privind cazuri similare.

"În ultima săptămână, aşa cum dumneavoastră aţi primit informaţii şi din alte părţi, şi Ministerul Educaţiei a primit informaţii din alte părţi. De exemplu, astăzi Inspectoratul Şcolar a primit o serie de informaţii, în urma cărora o a doua anchetă va fi declanşată, aproape similară, dar pe o altă şcoală. Vom vedea dacă informaţiile se confirmă şi încurajez Inspectoratul Şcolar să meargă pe aceeaşi direcţie, dacă lucrurile se confirmă", a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei şi despre banii care circulă în şcoli.

"Nu este o noutate şi se ştie că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească acest lucru trebuie făcut numai şi numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective. Aici asociaţia de părinţi nu poate impune vreo sumă", a precizat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Şcoala nr. 10.

"Cred că din această situaţie negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune şi de a furniza informaţii exacte. Numai aşa putem să acţionăm imediat", a adăugat Pricopie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri