REVOLTĂTOR! Clădire de patrimoniu demolată ilegal pentru ca unul dintre prietenii samsari ai primarului Chirica să ridice un bloc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Comunicat de presă

REVOLTĂTOR! Clădire de patrimoniu demolată ilegal pentru ca unul dintre prietenii samsari ai primarului Chirica să ridice un bloc

GALERIE
gethumb.details.phpPOZA3LPICAPTURA
 • gethumb.details.php
 • POZA3
 • LPI
 • CAPTURA
- +

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă stradală, Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local (BPL) al PNL și deputat, împreună cu Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași și fost Director General al Institutului Național al Patrimoniului (INP), au arătat cum Primăria Iași a ”patronat” demolarea unei clădiri de patrimoniu istoric.

Am vrut să aducem la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor statului un ABUZ uriaș, o ilegalitate crasă care a presupus nici mai mult nici mai puțin decât DEMOLAREA SAMAVOLNICĂ a unei CLĂDIRI DE PATRIMONIU pentru ca unul dintre apropiații primarului să construiască UN BLOC. Vă mărturisesc că de 20 de ani de cind sunt implicat într-un fel sau altul în viața orașului rar mi-a fost dat să văd o grosolănie mai mare, un abuz mai strident și mai revoltător decit cel pe care am să vi-l prezint astăzi. Și, pe lângă această ilegalitate, vorbim iarăși de o absurditate întâlnită doar în Iași, și mă refer la construcția unui bloc între case și neluarea în seamă de către autorități a nevoilor și nemulțumirilor cetățenilor afectați de acest abuz”, a spus Marius Bodea, deputat PNL Iași.

Pe scurt, lucrurile s-au petrecut în felul următor:
-    Dl. Bolobiță Cristinel a cumpărat în 2014 imobilul și terenul în suprafață de 1200 mp de pe str. Nicolae  Bălcescu nr. 17 A. Imobil monument istoric  data din secolul XIX  și se afla în Patrimoniul Cultural conform Listei Monumentelor Istorice (Iași – II-m-B-03721).
-    Imediat, dl. Bolobiță face la Primăria Iași o cerere de schimbare a adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp.
-    In aprilie ii este eliberata autorizatia de desfiintare/demolare de catre primaria iasi a imobilului de pe str. O. Botez nr. 1A.
-    Aceasta schimbare de adresa a permis demolarea monumentului istoric si obținerea tuturor autorizațiilor si avizelor fara a avea nevoie de un aviz special de la Direcția Județeană de Cultură.
-    Desi imobilul de pe str. N. Bălcescu nr. 17 A, în locul blocului care se ridică acum, a fost demolat în aprilie 2015, el figurează pe lista  actualizată a monumetelor istorice din patrimonioul cultural și în prezent.
-    Acum, că acest fals grosolan a fost descoperit, Primăria susține că imobilul de patrimoniu demolat, pe locul blocului care se ridică, e de fapt o clădire de 3 nivele aflată în imediata vecinătate, care este, de fapt, o fostă casă de protocol a nomenclaturii comuniste. Această clădire nu este marcată ca fiind monument istoric nici în planșele executate pentru proiectul blocului care se ridică acum în locul fostei clădiri de patrimoniu!
-    Prin acest concurs de falsuri și ilegalități, a fost posibilă demolarea unui monument istoric doar pentru a ridica un bloc de către unul dintre apropiații primarului.

”Pe lângă această ilegalitate revoltătoare, este absolut strigător la cer cum dreptul la intimitate și dreptul oamenilor la proprietate este strivit de către Chirica și instituțiile Primăriei. Acești ieșeni au casele fix lângă blocul pe care primarul Chirica l-a aprobat intr-un timp record”, a mai spus Marius Bodea.

Totodată, acesta a mai spus că ”în lipsa PUG-ului, astfel de zone unde sunt case sunt distruse, iar oamenii batjocuriți, nu au nicio putere pentru că Primăria s-a transformat în pavăza samsarilor”.

Marius Bodea a criticat abordarea primarului Chirica în privința dezvoltării haotice a orașului.
O spun cu toată responsabilitatea: La Primăria Iași s-a înșurubat un grup infracțional organizat, care lucrează în interesul cîtorva samsari imobiliari prieteni cu Primarul Chirica. Nu e de glumă! În acest moment, Primăria Iași este confiscată de către o mână de venetici care, din cauza lăcomiei, distrug orașul și viețile a zeci de ieșeni prin aceste abuzuri.
Îl somez pe primarul Chirica să ne spună de ce a aprobat autorizația de demolare a unui imobil aflat în patrimoniul Cultural! Dumnnealui spune că, citez, ”dacă a avut ghinionul să intervină peste un Monumen Istoric – se referă la prietenul său samsar imobiliar -, demolându-l sau transformându-l într-o manieră neautorizată, acest pix/stilou va semna plângerea penală către Procuratura Iași!”. Îl somez să facă această plângere, altfel este complice și eu îi voi face plângere pentru tăinuire și favorizarea infractorului. Îl somez pe primarul Chirica să le explice acestor oameni de ce, împreună cu majoritatea PSD-ALDE, a aprobat construcția unui bloc între case, într-o manieră în care nu ține cont absolut deloc de nevoile cetățenilror direct afectați! Îl somez să vină să stea o oră  în casa acestor oameni să vadă prin ce calvar trec. Cât praf, ce zgomot și în ce mediu de șantier trebuie să trăiască în propria lor casă, doar pentru a beneficia prietenul domniei sale! Îl somez să le ofere explicații acestor oameni de ce trebuie să le fie distrusă proprietatea, de ce trebuie să fie tratați nedemn de către dumnealui și instituția pe care o conduce! Îl somez să nu mai pună Poliția Locală să monitorizeze și supravegheze șantierele private ale prietenilor săi samsari imobiliari. Da, aici, zi de zi, o mașină a Poliției Locale asigură permanență la șantierul din spatele nostru. Pe lângă aceste lucruri, care sunt cu adevărat revoltătoare, s-a dat autorizație de construcție la acest bloc pe  singura arteră care face legătura directă cu Spitalul Sf. Spiridon – Secția UPU și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Imaginați-vă situațiile în care salvările vor fi blocate de mașinile care vor fi parcate pe trotuar sau vor ieși din parcările ce vor fi amenajate (dacă vor fi amenajate!). Comisia de circulație, condusă tot de primarul Chirica, care a dat avizul de circulație, a cerut puncte de vedere de la managerii spitalului de boli infecțioase din imediata vecinătate?
”, a mai spus Bodea.

Alexandru Muraru, care a condus Institutul Național al Patrimoniului, a prezentat responsabilitatea directă a Primăriei în acest caz.
După București, Iașul este orașul cu cele mai multe monumente istorice din țară. Ceea ce s-a petrecut aici înseamnă un cumul de infracțiuni, în sensul în care a fost încălcată și legea 422/2001 privind protecția monumentelor istorice, a fost încălcată și legea 50/1999, legea construcțiilor, și fapta corespunde cu un articol din Codul Penal, art. 253 privind distrugerea, intervenția sau orice fel de lucrări fără autorizare pe un monument istoric. Legea patrimoniului istoric individualizează care sunt atribuțiile primarului: primarul trebuie să se ocupe de protecția monumentelor istorice în ceea ce privește paza lor, să asigure semnalizarea lor și conservarea lor. Ceea ce s-a întâmplat cu monumentul istoric despre care vorbim, cu mutarea adresei, nu a condus la declasarea lui din lista monumentor istorice naționale! Fiecare monument istoric are un cod unic, iar lista națională și actualizează o dată la 5 ani. Această ”șmecherie” încercată pentru a demola acest monument istoric este o infracțiune flagrantă”, a spus Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași și fost Direct General al Institutului Național al Patrimoniului.

La conferința de presă au participat mai mulți cetățeni din zonă direct afectați de ridicarea acestui bloc ilegal. Doamna Demetra Andrian și doamna Cohl Maria au transmis un mesaj către autorități să stopeze această ilegalitate pentru că proprietățile și liniștea lor sunt iremediabil distruse.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.