Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totduminica, 22.05.2022
Cele mai multe cazuri de agresiune sexuală asemănătoare cu cel care zguduie Poliţia Română sunt tratate cu blândeţe de justiţie. Abuzurile sexuale în forma lor juridică simplă, precum cea de care este acuzat poliţistul de la Brigada Rutieră Bucureşti, sunt pedepsite în instanţă cu pedepse cu suspendare. Doar cazurile grave - în formă continuată, recidiva sau concursul de infracţiuni îi determină pe judecători să îi trimită pe „prădătorii” sexuali în spatele gratiilor, relevă mai multe hotărâri judecătoreşti din ţară consultate de reporterii noştri. „Judecătorii nu sancţionează în mod aspru actele de violenţă sexuală pentru că nu au o educaţie în acest sens”, ne-a confirmat şi judecătorul Cristi Dănileţ, fost membru CSM.
Cazul poliţistului Eugen Stan din Bucureşti aduce în discuţie modul în care justiţia românească reacţionează împotriva „prădătorilor” sexuali de copii. Unii suferinzi de afecţiuni patologice, alţii determinaţi de factori de moment să abuzeze, cei mai mulţi dintre cei care comit o infracţiune de agresiune sexuală fără perversiuni sau fără act sexual consumat scapă cu pedepse cu suspendare, reiese din jurisprudenţa românească.
Câteva zeci de motivări ale unor hotărâri judecătoreşti din dosare de agresiune sexuală, consultate de „Ziarul de Iaşi”, relevă că, în lipsa unor circumstanţe agravante, de genul recidivei, nerecunoaşterea faptei, forma continuată, faptă comisă de către o rudă etc., dezaxaţii care ajung în faţa instanţei pentru astfel de infracţiuni nu primesc condamnări cu executarea pedepsei.
Condamnări pentru agresiune sexuală
Legislaţia românească prevede pedepse de până la 7 ani de închisoare pentru infracţiunea de agresiune sexuală. Cei care abuzează copii sub 16 ani, fie că sunt pedofili sau nu, riscă până la maximum 10 ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi.
La Iaşi, pe rolul Judecătoriei din oraşul-reşedinţă de judeţ, în 2017, au fost înregistrate doar trei dosare de agresiune sexuală asupra copiilor, toate însă de o gravitate sporită şi cu circumstanţe penale agravante. O singură sentinţă a fost pronunţată: 5 ani de închisoare pentru un individ din Ciurea, care a abuzat 3 copii de 7, 8 şi 9 ani de nu mai puţin de 12 ori, scenele la care au fost supuşi micuţii fiind groteşti.
Suceveanul Daniel Daniliuc a comis însă o faptă asemănătoare cu cea imputată poliţistului Eugen Stan. În septembrie 2016, a acostat o fată de 9 ani care venea de la şcoală şi a atins-o în zona intimă. A primit, acum câteva luni, de la Judecătoria Suceava, 3 ani de închisoare cu suspendare. Un alt exemplu este cel al lui Gheorghe Iosef, din Râmnicu Sărat, care a fost condamnat, în octombrie 2017, la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a ademenit o fată de 9 ani în apartamentul său şi a mângâiat-o în zona organelor genitale, încercând să întreţină raporturi sexuale cu ea. În Baia Mare, tot în 2017, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare Răzvan Ioan Varga, un bărbat care, timp de trei luni, în mod repetat, a mângâiat o fată de 13 ani în zona intimă. Fetiţa era copila concubinei agresorului. În iunie 2017 a fost condamnat Corneliu Cocîrlea, care a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Într-un concediu din străinătate, bărbatul - care divorţase de soţie - a mers cu fiica sa de 6 ani şi ar fi dormit dezbrăcat alături de aceasta, ar fi mângâiat-o în zona genitală şi ar fi acceptat să fie şi el mângâiat în zona intimă. Abuzurile sexuale de acest gen sunt şi printre cele mai greu de probat, având în vedere vârsta victimelor şi, de multe ori, lipsa unor martori direcţi sau a unor camere de supraveghere.
Dănileţ: legislaţie protejează mai degrabă inculpaţii
Judecătorul Cristi Dănileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii e de părere că, în România, e o obişnuinţă suspendarea pedepselor atunci când infractorul este la prima infracţiune şi o recunoaşte, chiar dacă gravitatea faptei sale lasă urme în societate. „Din păcate, judecătorii nu sancţionează în mod aspru actele de violenţă sexuală pentru că nu au o educaţie în acest sens. Nici la Facultatea de Drept, nici la Institutul Naţional al Magistraturii infracţiunile care marchează societatea – cum ar fi cele de corupţie sau infracţiunile la viaţa sexuală, nu sunt tratate într-un mod deosebit, distinct. Aici, judecătorii, practic, nu sunt conectaţi la realităţile sociale. De aceea veţi vedea acte de corupţie cu prejudicii foarte mari sancţionate extrem de uşor şi veţi vedea acte care revoltă o societate, abuzuri sexuale, la fel sancţionate uşor”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ. Acesta s-a arătat „stupefiat” de faptul că, în opinia sa, legislaţia românească pune accent mai degrabă pe drepturile inculpaţilor, fără a ocroti suficient victima. „În ultimul an au existat ceva modificări la Codul de procedură penală, de exemplu să nu mai audiem în mod repetat victimele minore. Până acum, un minor abuzat sexual trebuia să fie audiat de către poliţist, procuror, apoi de judecătorul de primă instanţă, apoi de judecătorul de apel. De patru ori, copilul ăla trebuia să spună ce a păţit, era absolut îngrozitor. Încă sunt magistraţi care nu şi-au însuşit Noul Cod”, a mai spus Dănileţ.
Avocatul ieşean Olivian Moroşanu ne-a explicat şi ce prevede legislaţia în privinţa stabilirii suspendării executării unei pedepse: „Se analizează gradul de pericol social al faptei, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, posibilităţile sale de îndreptare, aşadar elemente ce pot forma convingerea că inculpatul se poate reeduca prin simpla înţelegere a caracterului antisocial al faptei”, a spus acesta. Potrivit unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilui Iaşi, din 2011 şi până la jumătatea anului 2017, la nivelul instituţiei, figurează ca abuzaţi sexual nu mai puţin de 580 de copii din judeţul Iaşi. E vorba doar de cazurile reclamate sau sesizate, numărul real al abuzurilor fiind estimat de specialişti a fi mult mai mare. În ceea ce priveşte latura coercitivă, abuzatorii sexuali pot răspunde în faţa legii şi pentru alte forme de infracţiuni decât cea de agresiune sexuală, aceasta fiind cea mai des invocată de anchetatori în cazul pedofililor. Violul, coruperea sexuală, actul sexual cu un minor sau pornografia infantilă sunt alte forme ale abuzurilor sexuale asupra minorilor prevăzute de legislaţia românească.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.