anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Revoltător! Onorarii grase, de mii de euro, pentru autorii manualelor cu greşeli

GALERIE
bani
 • bani
- +

Pentru o disciplină cu 4 ore pe săptămână, un autor a primit 45.000 de lei.

Autorii manualelor unice pline de greşeli au încasat de la statul român aproape 10.000 de euro fiecare pentru munca prestată. Informaţiile au fost obţinute şi făcute publice de către senatorul ieşean Dan Lungu, care se arată nemulţumit de faptul că „nimeni nu e tras la răspundere pentru acest eşec“.

Informaţiile legate de sumele de bani primite de către cei care au re­dactat manualele unice au fost obţi­nute de senatorul ieşean în urma u­nei interpelări realizate la Mini­sterul Educaţiei Naţionale. Astfel, conform acestor informaţii, onorariile au pornit de la 25.000 de lei în cazul manualelor disciplinelor cu două ore pe săptămână, ajungând la 45.000 de lei brut în cazul disciplinelor cu patru ore pe săptămână. De asemenea, suma aprobată pentru manualele disciplinelor cu trei ore pe săptămână a fost de 35.000 de lei.

„Pentru manualele şcolare la disciplinele de învăţământ primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 de lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiaşi ciclu de învăţământ, suma aprobată a fost de 35.000 de lei (brut). În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, remuneraţia pentru autorul/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 de lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână - 3.5000 de lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână 45.000 de lei (brut)“, se arată în răspunsul semnat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.

Nimeni nu e tras la răspundere

În ceea ce priveşte maniera defectuoasă în care au fost realizate aceste manuale unice, unele cu greşeli notabile, Ministerul Educaţiei menţionează că nu este responsabil pentru acestea.

„Autorii/coautorii sunt responsabili pentru conţinutul manuscriselor care sunt evaluate pe baza criteriilor stabilite ordinului mai sus menţionat (n.r. - OMEN nr. 5645/2017 privind aprobarea Metodologiei de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2018-2019). Declaraţia pe propria răspundere privind originalitatea lucrării se completează individual de către autor/autoare şi se depune odată cu manuscrisul. Procesul de digitalizare a fost realizat de către Editura Didactică şi Pedagogică, însă conceptul aparţine integral autorului/coautorilor“, se menţionează în răspunsul oferit de Ministerul Educaţiei.

Practic, având în vedere că autorii au semnat doar o declaraţie pe propria răspundere cu privire la originalitatea lucrării, atâta vreme cât erorile sunt „originale“, autorii nu sunt traşi la răspundere.

În ceea ce priveşte contractele încheiate cu grupurile de autori, cabinetul senatorului Dan Lungu concluzionează că ar fi vorba de contracte pe drepturi de autor, „practică des întâlnită în astfel de situaţii“.

„Asta înseamnă că, eliminând cota forfetară de 40% şi aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei şi 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuţii la sănătate şi nici la pensii“, mai explică reprezentanţii cabinetului.

Semne de întrebare legate de atribuirea contractelor

O altă nemulţumire a senatorului Dan Lungu este legată de transparenţa evaluării şi selectării acestor manuale, demersuri de care s-au ocupat cei de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Astfel, senatorul crede că, având în vedere că procesul de selectare nu a fost transparent, „nu există garanţia că au fost aleşi cei mai buni specialişti“ şi că „onorariile nu sunt justificate“.

„Privită din exterior, fără a interpreta contextul politic, situaţia pare una «clasică». Un ministru pasager la Educaţie se decide să implementeze manualele unice, şi astfel concentrează toată finanţarea care era distribuită în urma procedurilor transparente de achiziţie publică în mâinile Editurii Didactice şi Pedagogice printr-un procedeu dacă nu ilegal, atunci cu siguranţă anti-concurenţial. Manualele produse de editura respectivă sunt înţesate de greşeli fundamentale, nu de redactare, sunt criticate, ministrul pleacă, vine următorul care decide să scoată manualele unice. Dar banii au fost deja încasaţi şi de autori, şi de edituri. Bineînţeles, nimeni nu e tras la răspundere pentru acest eşec“, a precizat senatorul Dan Lungu.

În prezent, actualul ministru al Educaţiei Naţionale, Ecaterina Adronescu, a menţionat că decizia de a adopta manuale unice este una „nefericită“. Prin urmare, în următorii ani se va adopta o nouă metodologie, prin care, conform răspunsului de la Ministerul Educaţiei, vor fi selectate manuale „adecvate vârstei“ şi „cu conţinut ştiinţific corect“, primele trei manuale care vor primi cel mai mare punctaj urmând să fie declarate „ma­nuale de bază“. Ulterior se va stabili şi preţul de achiziţie. Mai exact, spre deosebire de manualul unic, pe viitor se va evalua şi „calitatea şi corectitudinea informaţiilor ştiinţifice“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.