anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Reza Pahlavi, fiul fostului şah al Iranului, salută ”o revoluţie a femeilor” în Iran

GALERIE
Reza_Pahlavi
 • Reza_Pahlavi
- +

Manifestaţiile în curs în Iran reprezintă ”o revoluţie a femeilor şi pentru femei”, declară într-un interviu acordat AFP fiul defunctului şah al Iranului, Reza Pahlavi, care îndeamnă comunitatea internaţională să facă mai mult pentru a accelera căderea regimului.

”Este, din punctul meu de vedere, prima revoluţie a femeilor şi pentru femei a vremurilor moderne, cu susţinerea soţilor, fiilor, fraţilor şi părinţilor” din Iran, declară Reza Pahlavi, al cărui tată a fost îndepărtat de la putere de Revoluţia islamică, în 1979.

”Ajungi într-un punct, cum spun spaniolii, în care spui basta - ne-am săturat”, declară Reza Pahlavi, care trăieşte în exil la Washington. Iranienii au ieşit în stradă a 12-a seară la rând, marţi, în mai multe oraşe din ţară, în semn e protest faţă de moartea lui Mahsa Amini, în pofida unei reprimări, soldată cu zeci de morţi.

”Cred că majoritatea femeilor iraniene, atunci când văd libertatea pe care o au femeile în alte părţi ale lumii, cer aceleaşi drepturi pentru ele însele”, declară el. Tatăl său, şahul Reza, a interzis purtarea vălului în 1936, într-o iniţiativă de occidentalizare a ţării, inspirată de Turcia vecină.

Ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, le-a lăsat pe femei să aleagă dacă să poarte sau nu vălul, o reformă căreia Republica islamică i-a pus capăt când a preluat puterea.

Reza Pahlavi, tătăl al trei fiice, consideră că societatea iraniană a depăşit perioada ”macismului”, iar drepturile femeilor ar trebui să fie respectate.

”Femeile pot decide sau nu să poarte vălul. Însă aceasta ar trebui să fie alegerea lor, o alegere liberă şi nu impusă din motive ideologice sau religioase”, declară el. Reza Pahlavi, care este respectat de iranienii în exil, declară că nu vrea să restaureze monarhia în Iran, o idee puţin susţinută în ţară.

Împreună cu grupări de opoziţie din străinătate, el se declară, în schimb, în favoarea unei Adunări Constituante care să redacteze o nouă Constituţie. ”Nu este posibil să ai o adevărată democraţie fără o separare clară între biserică şi stat”, subliniază el.

Republica islamică se află la putere de peste 40 de ani, în pofida opoziţiei interne şi antipatiei Occidentului, mai ales a Statelor Unite. Însă Reza Pahlavi consideră că regimul poate cădea în orice moment, iar comunitatea internţaională trebuie să se pregătească în acest sens.

”Acum ne aflăm într-un moment-cheie, iar comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă de ce nu mai putem să rămânem în statu-quo”, declară Reza Pahlavi, în franceză, în acest interviu,

”Trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca acest regim să nu existe mult timp. Iar când spun mult timp, poate însemna câteva luni sau săptămâni, iar atunci trebuie să ne gândim la alternativă”, declară el, pledând în favoarea unei ”implozii controlate” şi unei tranziţii paşnice.

El salută condamnările comunităţii internaţionale ale reprimării din Iran şi citează în mod special Germania şi Canada, şi îndeamnă la creşterea presiunilor asupra Teheranului prin expulzarea diplomaţilor şi blocarea averilor.

”Este important să oferim mai mult decât un sprijin moral. Este nevoie de măsuri care să aibă un impact”, declară el. În acest sens, Reza Pahlavi se declară îngrijorat de o eventuală revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian, care ar permite Iranului să-şi vândă petrolul pe pieţele mondiale.

Puterile occidentale tind să creadă că se pot ”crea stimulente pentru ca regimul să-şi schimbe comportamentul”, însă, subliniază el, Iranul este înrădăcinat în ideologie. ”Este imposibil să coexişti cu acest regim”, subliniază el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.